Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zavařování na ústupu

21. 09. 2009 | Domácnost
Zavařování potravin či převařování mléka je v českých domácnostech na ústupu. Mléko už si doma nepřevařujeme, ale stále se držíme Nešvarů jako JE konzumace znovu zamraŽených nebo plesnivých potravin.
 

Podle průzkumu společnosti Tetra Pak, světového výrobce kartonových nápojových obalů, provedeného ve spolupráci se serverem vareni.cz na téma dlouhodobého uchování potravin v domácnostech se ukazuje, že starší domácnosti se připravují na zimu mnohem častěji zavařováním, mladší rodiny dávají přednost zamražení potravin.


Dnes zavařuje 85 % procent starších českých rodin, ale jen 69 % mladších. Naopak mladší rodiny z 94 % procent zamražují. Ubývá ale také kdysi neodmyslitelného převařování čerstvého mléka v domácnostech, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Už jen 3 % mladších rodin převařují čerstvé mléko, aby jim doma déle vydrželo. Mnohem častěji si dnes koupí šetrněji zpracované trvanlivé mléko. Přibližně na stejné úrovni je u starších i mladších rodin sušení potravin (asi 40 % rodin).

 

Dříve velmi častý a v podstatě i nutný způsob domácí úpravy mléka – převaření čerstvého mléka, aby déle vydrželo – je dnes už na ústupu. Nutnost převařit mléko zůstává pouze u mléka zakoupeného v nesterilním obalu jako je např. mléko na farmách. Takové mléko se doporučuje doma převařit neboť neprošlo žádnou kontrolou kvality. Mezi respondenty existují jen 3 % těch, kdo převařují čerstvé mléko. Prodejní síť totiž dnes nabízí šetrně zpracované trvanlivé mléko bez konzervantů balené v kartonu, které je běžně dostupné a mnohem lépe vyhovuje modernímu životnímu stylu. Navíc je zpracováno mnohem šetrnější metodou než je převaření.

 

Průzkum dále sledoval nejčastější chyby při domácím zpracování potravin – mražení, sušení, zavařování a převařování. Ukázalo se, že téměř 15 % Čechů se nebojí konzumovat jednou rozmražené a znovu zamražené potraviny, ačkoli odborníci jednoznačně upozorňují na zdravotní rizika opětovného zamražování potravin. „Dvojnásob nebezpečné je opětovné zamražování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným,“ upozorňuje Ing. Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

 

Podobně například 7 % Čechů klidně konzumuje například plísní napadené džemy (po odstranění viditelné plísně). Přitom odborníci neustále upozorňují na skutečnost, že plísní napadené potraviny jsou napadené celé a mohou obsahovat vysoce nebezpečné mykotoxiny podezřelé z působení otrav nebo přispívání ke vzniku rakoviny.


Zdroj: Bezkonzervantů.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já ještě občas zavařuju,vím co jíme,ale nevyplatí se to.....bejvávalo
Obrázek uživatelky
profil
je menšia uroda ...aj preto je to tak
Obrázek uživatelky
profil
zavařuji taky už o hodně méně
Obrázek uživatelky
profil
Já zavařuji všechno co máme na zahradě.Dělám marmelády arůzné šťávy.Myslím si že,nezaváří ten kdo musí všechno ovoce a zeleninu koupit.Zahrádkáři ale ano.
Obrázek uživatelky
profil
Už nezavařuji.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles