Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyznáte se v nákupu potravin?

18. 07. 2009 | Domácnost

Nakupování potravin, činnost pro někoho oblíbená, pro jiného nenáviděná. Ať patříte ke kterékoliv skupině, v obchodech na vás čeká nepřeberné množství druhů potravin. Každý druh má pak často ještě více výrobců a najednou se ocitáte ve světě chutí a vůní, ve kterém se naprosto neorientujete.

Ale nebojte, nejste v tom sami. Není totiž dost dobře možné, aby spotřebitel – laik, rozpoznal kvalitní výrobek od nekvalitního jen letmým pohledem. Je tu samozřejmě možnost dlouhodobého testování jednotlivých výrobců, ale upřímně, kdo má na to čas, chuť a v neposlední řadě i peníze. A zkažený nedělní oběd při špatné volbě také nikoho nepotěší.


Proto se již od roku 2003 objevuje na trhu s potravinami značka Klasa, Kupujte výrobky se značkou Klasa. Proč? Jsou jednoduše nejlepší! která má pomoci spotřebitelům zorientovat se právě v tomto bludišti všemožných výrobků. Ministr zemědělství uděluje tuto národní značku jen a pouze kvalitním českým potravinám, jež splňují veškeré zákonné požadavky pro daný druh výrobku a mají ještě něco navíc – česká tradiční výroba, nadstandardní chuť… Zjednodušeně řečeno, výrobek zaručuje jedinečnost oproti ostatním výrobkům stejného druhu.


Jistě jste se již s tímto logem v obchodech setkali a mohli jste posoudit, zda výrobek dostal ocenění oprávněně, či nikoliv. Ale stoprocentně vás přitom napadlo, kdo výrobek hodnotí, kdo rozhoduje, že tento salám Vysočina je lepší než ten, který už léta kupujete ve vašem oblíbeném uzenářství. Odpověď je vcelku jednoduchá.


Jedná se o hodnotící komisi složenou ze zástupců Veterinární správy ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nezávislých odborníku z oblasti potravin, zástupců vysokých škol zemědělských, Vysoké školy chemicko-technologické, Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory, ale také zástupců spotřebitelských organizací – tedy i SOS-Sdružení obrany spotřebitelů.


A jak celé hodnocení probíhá? Žadatel o ocenění je povinen zaslat současně se žádostí i potřebnou technickou dokumentaci, nejrůznější mikrobiologická vyšetření a další dokumenty, které potvrzují veškerá tvrzení výrobce např. o původu surovin, historii výroby, ale především také vypovídají o kvalitě potraviny. Součástí závěrečného hodnocení výrobků je pak i subjektivní názor hodnotitelů - ochutnávka jednotlivých výrobků. Na setkání hodnotící komise jsou pak veškeré závěry a názory posouzeny a v případě splnění všech předepsaných náležitostí je následně výrobku uděleno ocenění Klasa.


Chléb, mléčné výrobky, salám... jakákoli potravina může dostat značku KlasaSamotná značka je propůjčována výrobku na tři roky a její vlastnictví může být po této lhůtě samozřejmě prodlouženo, ale také může být při zhoršení kvality, či porušení podmínek pro její získání odebráno. Požadovanou kvalitu a složení výrobků mj. posuzuje a po jejím udělení kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci se Státní veterinární správou ČR. Také v případě, že při trvání vlastnictví značky dojde ke změně technologického postupu výroby, či složení výrobku, musí výrobce požádat o nové zhodnocení, zda může i nadále užívat značku Klasa. V případě, že by tak neučinil, hrozilo by mu odebrání této značky.


Seznam všech oceněných výrobků a ještě mnoho dalších informací naleznete na internetové stránce www.eklasa.cz. Seznam výrobků se však v nejbližších dnech ještě rozroste o další, neboť 30.4.2009 zasedala hodnotící komise značky Klasa a vybrala několik dalších výrobků, kterým bude ocenění propůjčeno. Bude se jednat, jak o mléčné výrobky, tak masné výrobky, ale i milovníkům sladkých pokrmů se rozšíří výběr výrobků se značkou Klasa.


Další avizovanou a dlouho připravovanou novinkou v této oblasti kvality potravin je tzv. Regioklasa. Tato novinka bude spočívat v oceňování regionálních výrobků. A takto oceněné výrobky budou mít samozřejmě daleko lepší pozici při prosazování se na trhu v rámci samotné České republiky, ale i celé Evropské Unie.


Klasa na obale by tedy i do budoucna měla být zárukou jistoty, že se jedná o kvalitní potravinu a vše, co se uvádí na obale je pravdivé a splňují veškeré zákonné požadavky. Ale zda nám skutečně bude chutnat, to nám samozřejmě nikdo nezaručí. Přeci jen, každý máme jinak mlsný jazýček a ne každému chutná vše stejně…

 

Zdroj: SOS

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
myxslím, že v tom sa vyznám
Obrázek uživatelky
profil
Vypadají dobře.
Obrázek uživatelky
profil
Máte li zájem ochutnat chlebové lupínky (nahrazují kalorické bramborové chipsy) vyrobené v horkém vzduchu kontaktujte mě na org.cinnost@seznam.cz
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles