Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co víte a nevíte o nízkoenergetických domech

7. 10. 2009 | Moderní bydlení

Neustále rostoucí ceny i spotřeba energií, používání neekologických paliv k vytápění a celosvětově se ztenčující zásoby některých zdrojů energie nutí odborníky i běžné občany k zamyšlení a k nalézání inteligentních, efektivních a hlavně úsporných energetických řešení pro bydlení.


80% spotřebované energie v běžných domácnostech jde do vytápění a ohřevu vody a tisíce z nás platí za energie horentní sumy, protože z našich domovů zbytečně uniká teplo. A proto se stále více skloňují pojmy jako tepelné čerpadlo, rekuperace neboli zpětné získávání tepla, inteligentní dům a hlavně nízkoenergetický dům.

nizkoenergeticky-dumDalo by se předpokládat, že za dané situace bude o výstavbu nízkoenergetických domů velký zájem, ale zdaleka tomu tak není. V České republice jich v současnosti stojí pouze několik stovek. Naopak ve vyspělých evropských zemích je tento způsob výstavby už běžným standardem.

Odborníci poukazují na to, že nízkoenergetický dům dokáže ušetřit až 2/3 nákladů ve srovnání s domy běžnými. Stavebníci se i přesto výstavbě nízkoenergetických domů brání kvůli jejich vyšší pořizovací ceně. Ta však není zdaleka tak vysoká, jak si mnozí myslí, a navíc se takováto investice navrátí během několika let na ušetřené energii. Dá se však předpokládat že v blízké budoucnosti bude i v České republice zájem o nízkoenergetické domy růst v souvislosti s měnícími se evropskými předpisy, které budou směřovat k energetickým úsporám.


Co je nízkoenergetický dům

Za nízkoenergetickou stavbu je považována taková, která má v místních podmínkách měrnou spotřebu tepla menší než 50 kWh/m² vytápěné plochy za rok. Průměrná spotřeba tepla u běžných novostaveb v našich podmínkách dosahuje průměrných hodnot kolem 165 kWh/m² rok. Nízkoenergetický dům nám tedy svou nízkou spotřebou tepla může ušetřit v průměru kolem 60 – 70% nákladů na vytápění domu.


Jak vypadá nízkoenergetický dům

Nízkoenergetické domy lze stavět prakticky ze všech materiálů, které nás jen napadnou. Zvenčí není dům nijak výrazně omezen a není pravdou že musí mít nutně futuristický či jinak atypický vzhled, jak si mnozí lidé myslí a čehož se obávají. V podstatě v dnešní době už podle vzezření rozeznáte nízkoenergetický dům od běžného jen stěží. Každopádně jsou charakteristické prvky, které by měly mít nízkoenergetické domy společné.


Kolik stojí?

nizkoenergeticky-dumProtože je nízkoenergetický dům obecně materiálově i technologicky náročný, promítá se to i do výsledné ceny domu, která je oproti běžným domům vyšší v průměru o 10 - 20%. Navýšení je způsobeno technologickou náročností nízkoenergetické stavby, které vyžaduje odlišné postupy, specifický a kvalitní materiál a technologická zařízení, jakým je například vzduchotechnika, tepelné čerpadlo a podobně. Návratnost takovéto investice je však při současných cenách energií do 10 let, což je relativně rychlé.


Od ledna 2009 bude každá novostavba v České republice povinně vybavena tzv. energetickým štítkem a energetickým průkazem, které slouží jako jednoduché, průhledné a pochopitelné hodnocení budovy z hlediska spotřeb energií. Porovnávají kvalitu tepelných izolací budov a na základě toho lze vyčíst i předpokládané nároky na energii potřebnou na vytápění. Tento nástroj by měl konečně tedy pomoci zprůhlednit výstavbu v oblasti nízkoenergetických domů.  


Co nám bude odměnou

Jak už bylo několikrát předesláno, nízkoenergetický dům nám zajistí velkou úsporu na spotřebě energií, což může být obrovskou výhodou zejména v dlouhodobém horizontu právě kvůli neustále rostoucím cenám za energie. Díky nízkoenergetickému řešení se nemusíte trápit otázkami, jestli vůbec finančně utáhnete provoz domu, až budete třeba jednou v důchodu.


Více informací na Ekonomické stavby.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Co víte a nevíte o nízkoenergetických domech:

Co víte a nevíte o nízkoenergetických domech
Co víte a nevíte o nízkoenergetických domech
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taký dom by som brala
Obrázek uživatelky
profil
Taky by se mi líbil.Ale já si ho už rozhodně nepostavímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musela bych vyhrát ve sportce
Obrázek uživatelky
profil
Také by jsme si takový domeček přálySmajlík,ale nejsou prašulky
Obrázek uživatelky
profil
To kdysi můj sen, dnes se mohu jen koukat...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles