Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu

15. 03. 2010 | Výstavy

Hana Hegerová, Jiřina Jirásková a hraběnka Mathilda Nostitzová společně s velvyslancem Bolívarovské republiky Venezuely zahájili výstavu zasazením vzácných druhů orchidejí. Vysazením čtyř vzácných orchidejí v rámci projektu Kořeny osobností a křtem knihy Jiřího RillaOrchideje“ byl dnes  slavnostně zahájen již pátý ročník Výstavy orchidejí, jež patří k nejnavštěvovanějším událostem v Botanické zahradě hl. města Praha. Od  pátku 12. března do neděle 21. března 2010, budou moci návštěvníci skleníku Fata Morgana obdivovat krásu více než 150ti botanických druhů orchidejí a několik desítek kultivarů těchto křehkých exotických rostlin.


Výstava byla zahájena vysazením čtyř orchidejí v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě. Této milé povinnosti se ujaly tři zajímavé dámy, Hana Hegerová, Jiřina Jirásková a hraběnka Mathilda Nostitzová, společně s velvyslancem Bolívarovské republiky Venezuela. Zařadili se tak mezi další osobnosti, jež v botanické zahradě zanechaly svoji stopu na Stezce osobností.


orchidejSe vzácnou orchidejí rodu Vanilla (zatím blíže neurčený druh pocházející z Bornea) spojila své jméno přední česká zpěvačka a herečka, nekorunovaná československá královna šansonu, Hana Hegerová. V tropické části skleníku Fata Morgana s orchidejí Hany Hegerové vyvázala svou orchidej rodu Dendrobium na epifytní kmen také legendární a šarmantní herečka Jiřina Jirásková.


Naopak v horské části skleníku svůj nový domov získala orchidej Licaste skinneri hraběnky Mathildy Nostitzové, dámy jež stojí za podporou řady charitativních a humanitárních projektů v České republice, a jež získala za svou práci i  uznání v zahraniční. Čestným hostem, který v chladné části skleníku vysadil čtvrtou orchidej, orchidej rodu Dracula, byl velvyslanec Bolívarovské republiky Venezuely, Jeho Excelence Viktor Julián Hernandes Leon, jež nad výstavou převzal osobní záštitu.


Výstava je pro veřejnost otevřena od pátku 12. 3. do neděle 21. 3. 2010 a to od úterý do neděle od 9 do 17 h. Návštěvníci budou moci obdivovat orchideje na dvou nově vybudovaných epifytních kmenech, ve všech vitrínách i jako součást běžných výsadeb. Celkově se milovníkům těchto tropických krásek představí kolem 150ti botanických druhů orchidejí, jež doplní  třicet masivních nádob se zajímavými kultivary. Novinkou je aranžmá na lávce nad tropickými jezírky, kde byla vztyčena bambusová konstrukce, na níž jsou naaranžovány další druhy orchidejí spolu s doprovodnou tropickou vegetací.


Pro velký zájem v minulých ročnících je i letos připraveno poradenství odborníků – zkušených pěstitelů orchidejí, u nichž se mohou návštěvníci informovat, jak správně pěstovat orchideje v pokojových podmínkách. Každý jistě po prohlídce této výstavy uvítá možnost výběru bohaté nabídky orchidejí, jež si budou moci návštěvníci zakoupit s vhodnými nádobami, substráty a samozřejmě hnojivy. O víkendech zájemce v každou celou hodinu zdarma (od 10 do 16 h) se světem orchidejí seznámí školení průvodci botanické zahrady.


sazeniSoučástí slavnostního zahájení výstavy byl i křest nové knihy Orchideje, jejímž autorem je uznávaný odborník a specialista na tyto tropické rostliny, zaměstnanec Botanické zahrady hl. města Praha v Troji, pan Jiří Rill. Během výstavy je možné si tuto publikaci zakoupit  a dozvědět se také více o těchto exotických rostlinách, které se v poslední době staly součástí mnoha našich domovů.


Ve vstupní hale skleníku a ve štole spojující sukulentní část s částí, v níž je vysázen tropický deštný les, jsou vystaveny akvarely orchidejí naší přední ilustrátorky paní Inky Delevové, jež svou tvorbu v minulosti představila na mnoha samostatných výstavách po celé Evropě, včetně výstavy EXPO 71 v Budapešti a EXPO 81 v Plovdivu. Autorka vytvořila velké množství obrazů jak krajinných tak i figurálních. K nejrozsáhlejšímu dílu patří cyklus „Slavné dvojice“, kde se Inka Delevová snaží pomocí dvojice aktů a výrazů tváří, vyjádřit životní osudy a filozofický podtext slavných dvojic jako je například Narcis a Echo, Orfeus a Eurydika a další.


Ve skleníku představujeme jen část tvorby této autorky. Pro botanickou zahradu to byl téměř nadlidský výkon vybrat mezi desítkami akvarelů orchidejí jen několik z nich. Tři desítky exponátů tak výstavu nenásilnou formou doplňují a vlastně dělají výjimečnou. Současně s orchidejemi probíhá (až do 2. 5.) výstava PET TROPICANA – plastiky z pet lahví výtvarnice Veroniky Richterové. Výstava PET TROPICANA byla před výstavou orchidejí doplněna o petovou „Perlu Madagaskaru“ - z trsu orchideje Angraecum sesquipedale, kterou v únoru loňského roku v rámci zahájení projektu Kořeny osobností v botanické zahradě, vysadila herečka Aňa Geislerová - vyrůstá květ vytvořený z pet lahví a plastů.


orchidej-a-opylovacAutorka k němu vytvořila také obrovského opylovače, hnědou můru Xannthopan morani praedicta, jejíž existenci předpověděl světoznámý botanik Charles Darwin, když objevil „Perlu Madagaskaru“ při své cestě kolem světa. „Velmi se těším na velkolepou přehlídku barevných orchidejí, které do naší botanické zahrady přinášejí každým rokem jaro a také první davy nadšených návštěvníků. Letos  se snažíme zaujmout návštěvníky nejen odborným výkladem, ale také novou knihou o orchidejích, kterou jistě ocení zapálení pěstitelé těchto krásných rostlin. Dále unikátní výstavou PET ART, jenž dodává skleníku novou neopakovatelnou atmosféru. Děkuji opět milým osobnostem, které vysadí nové přírůstky orchidejí a podpoří náš populárně vzdělávací projekt Kořeny osobností, jež k nám láká  nové a nové návštěvníky.” ředitel Botanické zahrady hlavního města Praha,  RNDr. Oldřich Vacek, Csc.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu :

Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
Botanická zahrada otevírá svoji nejkrásnější jarní výstavu
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
JE TO PROSTĚ NĚCO TO SE NEDÁ POPSAT
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkná
Obrázek uživatelky
profil
Již se vidím, jak se trmácím do Prahy na výstavu, byť by byla sebekrásnější, toho času a peněz, tak to si raději přečtu.
Obrázek uživatelky
profil
Určitě se dojdou podívat lidé z okolí. Je něco krásného vidět kvést orchideje.
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi krásna super.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles