Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česká televize spustí dětský kanál ČT:D

10. 07. 2013 | Televizní tipy
Česká televize spustí 31.8. 2013 dva tematické kanály – kanál pro děti a kanál o kultuře. Oba kanály budou sdílet jeden vysílací okruh. Mezi šestou a dvacátou hodinou poběží program dětského kanálu ČT:D, po osmé hodině večer dostane prostor kulturní kanál ČT art. Kulturní pořady získávají poprvé v historii České televize pravidelný prostor v hlavním vysílacím čase. Záměr spustit dětský kanál představil Petr Dvořák už ve své kandidatuře do funkce generálního ředitele.

Spuštěním dětského a kulturního kanálu naplňuje Česká televize jednu z hlavních úloh veřejnoprávní televize, kterou v této podobě nemohou, a ani do budoucna zřejmě nebudou moci plnit komerční stanice. Výlučné postavení České televize spočívá v tom, že přebírá zodpovědnost za obsahovou kvalitu, žánrovou pestrost a ucelenost programu. Rozšířením programové nabídky pro jednotlivé divácké skupiny a zvýšením diváckého komfortu současně ukazuje, že je moderní televizí veřejné služby,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Naším cílem je mít v budoucnosti dva samostatně vysílající tematické kanály.“

Česká televize spustí dětský kanál ČT:DČT:D je multižánrovým kanálem České televize pro děti ve věku od 4 do 12 let. Jeho charakteristikou je obsahově bezpečný a věkově přiměřený program strukturovaný do stabilních programových oken. V pravidelném režimu nabídne zábavní a vzdělávací pořady, dětské filmy a pohádky, publicistiku, zahraniční dokumenty, dětské zpravodajství, sport a animaci. Denně půjde přibližně o deset pravidelných programových oken. ČT:D bude vysílat denně od 6 do 20 hodin. Vysílání zahájí v sobotu 31. srpna 2013.

Dětský kanál České televize nabídne atraktivní a smysluplné pořady, včetně pořadů s přesahem do vzdělávání. Cílem dětského kanálu bude děti nejen bavit, ale i vzdělávat a nabídnout jak dětem, tak i jejich rodičům alternativu ke stávajícím komerčním stanicím pro děti a mládež,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha.

Dětský Program ČT:D
rozlišuje mladší a starší věkovou skupinu. Děti v předškolním a mladším školním věku najdou svůj program především v ranních a dopoledních hodinách. Ze stávajících pořadů uvidí například Kouzelnou školku, o víkendu Studio kamarád, z nových pak zábavně-populární vzdělávací pořady, zahraniční dokumenty o zvířatech nebo animace. Pro děti starší osmi let připravujeme pokračování Planety Yó, nové budou lifestylové a hudební pořady, hrané sitcomy a zábavně-vzdělávací pořady. Nadstavbou vzdělávacích a publicistických pořadů budou dětské zprávy z produkce zpravodajství České televize vysílané dvakrát denně.

Název dětského kanálu pomáhaly České televizi vybrat děti, které oslovila ve skupinovém výzkumu. S ikonou a logem :D Česká televize pracuje také v titulcích, názvech pořadů a rubrik a upoutávkách. Výběr a grafické zpracování jména a loga vysvětluje Pavla Hromková, vedoucí Kreativy a designu České televize: „Symbol úsměvu je jednoduchý a všeobjímající. Má pozitivní náboj, kterému rozumí i nejmenší děti. Je jasně identifikovatelný a přitom dokonale zapadá do dnešního světa technologií, kde ikony, piktogramy a grafika hrají velkou roli a ve kterém se naše děti tak obratně pohybují.“

Kultura poprvé uceleně a v hlavním vysílacím čase


Na stejném okruhu jako dětský kanál bude Česká televize vysílat denně od 20 hodin do půl druhé v noci kulturní kanál ČT art. Kulturní kanál nabídne pravidelná programová okna věnovaná jednotlivým oblastem kultury a umění. Poprvé v historii nabídne Česká televize ucelenou zpravodajskou relaci o kultuře s živými vstupy z akcí a dosud největší prostor pro diskusi uměleckých a kulturních elit v kriticky zaměřené talkshow vysílané každý všední den.

Vysílání kulturních pořadů patří k jedné ze základních funkcí veřejnoprávního média. Zřízením vlastního kanálu získává kultura poprvé v historii České televize ucelený a pravidelný prostor v hlavním vysílacím čase,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. Koncepcí ČT art je vysílat kulturní pořady v tematických blocích, pracovat s kontextem, nabízet pestrost forem a stopáží a usilovat o zastoupení všech kulturních oblastí a oborů. Programová nabídka představí stávající pořady i nové formáty a akvizice.

Samostatný kanál o kultuře přináší komfort především divákům, kteří budou moci vždy v pravidelných časech sledovat vysílání, které je zajímá. Z pohledu zpracování nabízí tvůrčí prostor. Jednotlivé pořady bude moci řadit do kontextu, aby na sebe tematicky navazovaly a doplňovaly se. Zároveň poskytne prostor řadě dnes okrajovějších témat a iniciativ. Svým programem a podporou kultuře se sám stane přínosem pro kulturní dění v zemi,“ vysvětluje Tomáš Motl, jmenovaný výkonný ředitel ČT art.

Koncept programového schématu počítá s pravidelnými programovými okny, které divákovi pomohou se orientovat v celkové programové skladbě. Vysílání zahájí každý den ucelená zpravodajská relace o kultuře s živými vstupy z akcí. Zpravodajství doplní pravidelná každodenní publicistická a diskuzní talkshow k tématům z vybrané oblasti kultury. Na zpravodajský pořad naváží každý den jiné tematické programové bloky.

V pondělí získá hlavní vysílací čas divadlo v programovém okně s názvem Z první řady, v úterý současná česká hudba a pořady o výtvarném umění v programovém okně Galerie Kavky, ve středu dostanou prostor současné kulturní magazíny Artmix, 333 a Terra Musica, které doplní nový magazín o novinkách, trendech, a zajímavostech ve světových televizích Canale Grande.

Čtvrtek bude patřit českému dokumentu a literatuře, pátek magazínu o filmu a novému průvodci kulturním Českem, Evropou a světem s názvem Kulturní bedekr. Sobotní komponované večery s názvem Je nám ctí budou věnované osobnostem, tématům nebo význačným akcím z oblasti kultury. Vysílání ukončí kontaktní pořad s hudbou a slovem Tečka sobotní noci. Neděle bude patřit světovému artovému filmu v původním znění a klasické hudbě.

Novinkou, na kterou se velmi těšíme, bude také zařazení programového okna na pondělní večer, v němž se budou střídat slovenské okno a ukázky ze současné studentské tvorby,“ uzavírá Tomáš Motl. Programové schéma kulturního kanálu ČT art vzniká v úzkém kruhu odborníků České televize, kteří své záměry diskutují se zástupci odborné veřejnosti i ministerstva kultury.

Česká televize od 30.8. 2013 spouští nový kanál pro děti ČT:D

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem na to velmi zvědavá, zda to budou hodnotné programy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles