8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čestice u Volyně

9. 10. 2012 | Česká republika

V Pošumaví, západně od Volyně, leží ve svahu nad potokem Peklov obec Čestice. Obec není velká, ale nabízí řadu zajímavostí, takže se zde, třeba při cestě na Šumavu, určitě vyplatí zastavit.

V Česticích není problém zaparkovat na prostranství uprostřed obce poblíž obchodu. Na východní straně návsi stojí raně barokní zámek z první poloviny 17. století. Je účelově využíván jako sídlo obecního úřadu, je zde matriční a obřadní síň, knihovna, spolková místnost a výstavní prostory. Před zámkem je malý park a kamenná renesanční kašna.

Stoupáme z návsi vzhůru k románskému kostelu Stětí Sv. Jana Křtitele. Je z počátku 13. století a je považován za zdejší nejcennější stavební památku.

Čestice u VolyněJen pár kroků a hned za posledními domky začíná Křížová cesta vedoucí na zalesněný vrch Kalvárie (604 m).

Na zdejším návrší bývaly dřevěné kříže již v polovině 17. století. Zděné objekty vznikaly o století později a současnou podobu získalo poutní místo roku 1820.

Na přístupové cestě míjíme kapli Matky Boží a už se před námi otvírá pohled na mýtinu s hlavní svatyní - Kaplí povýšení Sv. Kříže. Kolem ní jsou 4 menší výklenkové kaple. Místo je to nejen pěkné, ale i neobvyklé svou architekturou - kaple povýšení Sv. Kříže  je ve slohu vlašské renesance, podobu antického chrámu dokresluje předsíň  stojící na 12 dórských sloupech. Stavbu této svatyně a předsíně financovala hraběnka Dorotea Reyová z vděčnosti za své uzdravení z těžké nemoci.

V těsné blízkosti  Kalvarie, za žulovými balvany na svahu hory, stojí dřevěná, šindelem pokrytá chaloupka s malou věžičkou na střeše. Říká se jí poustevna, ale nelze doložit, že tu kdy nějaký poustevník žil. Pravděpodobně sloužila jako atrakce ke zvýšení zájmu o zdejší poutě.

Vycházíme z lesa a přímo před námi se na louce tyčí ocelová telekomunikační věž s přidanou vyhlídkovou plošinou. Byla zde za obcí vztyčena v roce 1999. Celá věž má zhruba 40 m, vyhlídková plošina, k níž vede vnější schodiště, je ve výši asi 8 m a je volně přístupná. Je z ní pěkný rozhled, především na nejbližší okolí - obec a podhůří Šumavy.

Tato vycházka nezabere mnoho času, můžete ji spojit třeba s návštěvou nedalekých Hoslovic s nejstarším a jedinečně dochovaným vodním mlýnem. A třeba se vám cestou malebnou kopcovitou krajinou, při pohledu na louky a pastviny střídající les a remízky, zalíbí šumavské předhůří natolik, že si příští dovolenou naplánujete právě sem. Určitě zde naleznete více klidu než ve vyhlášených letoviscích a objevíte kouzlo objevování téměř zapomenutých zřícenin hradů, lidové architektury v řídce roztroušených vesničkách, divokých potůčků a hlubokých lesů.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Čestice u Volyně:

Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
Čestice u Volyně
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taková místa mám taky moc ráda.
Obrázek uživatelky
profil
Čestice znám, je tam skutečně moc hezky. Dík za článek i pěkné fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
skvélá pozvánka na výlet i fotky jsou moc pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík moc hezké napsané
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Moc pěkně napsaný článek a krásné fotky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles