8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování Bulharskem

6. 01. 2013 | Evropa
Znáte to, cestovní kanceláře Vás lákají na různé last minuty, krásné hotely, promenády plné atrakcí, obchodů, klubů, vše pár kroků od pláže a všude spousta lidí. Ale co když se nám nechce jen válet u moře a chodit po městech plných turistů? My jsme se vypravili do krásného města Velingrad a pohoří Rila. Můžete se podívat s námi.

Z Brna jsme vyrazili v pátek kolem dvanácté hodiny odpolední. Naložilo se nás sedm do většího užitkového auta s velkým úložným prostorem a hurá na dálnici D2 směr Bratislava-Maďarsko-Srbsko-Bulharsko. Cesta byla dlouhá a my dorazili do Velingradu v brzkých ranních hodinách, což znamenalo, že naše předem domluvené ubytování ještě nebylo připraveno. Proto jsme si šli projít krásy Velingradu a vyzkoušet si termální lázně, které jsou veřejnosti volně přístupné.

Město Velingrad

Město se nachází 130 km od Sofie (hlavní město Bulharska) a bylo založeno v roce 1948 po sloučení tří osad - Kamenitsa, Ladzhene a Chepino. Velingrad je jedno z předních "lázeňských" středisek na Balkáně, má krásnou přírodu a je výjimečný svými minerálními prameny. Teplota vody se pohybuje mezi 28 ° Ń a 91 ° Ń.

Cestování Bulharskem

Tipy pro návštěvníky

Pro turisty jsou zde připraveny minerální koupele, bazény, pláže, lázeňská sanatoria a lázeňské hotely. Nejteplejší voda je v části Kamenitsa - s teplotou až 91 ° Ń. Minerální vody a procedury, které jsou zde nabízeny a mají příznivý vliv i na pohybový systém, neurologické poruchy, hypertonie, gynekologické problémy, renální a urologické, respirační a žaludek i střevní nemoci.

Po vykoupání v teplé lázni a krátké ranní procházce při východu slunce jsme si šli odpočinout do pěkného, malého a útulného motelu v centru. Ceny jsou zde také přívětivé, na naše koruny nás ubytování stálo pouze sto padesát korun denně.                                                                                                  Ve Velingradu jsme strávili ještě dva krásné slunečné dny. Průměrná roční teplota tohoto horského městečka je okolo 19 stupňů, tudíž moje letní oblečení na pláž jsem zde moc nevyužila.

Zato turistická obuv a outdorové vybavení se zde hodí. Druhý den jsme vyrazili do hor.

Pohoří Rila – horské království jezer   

Toto pohoří je nejvyšší z celého Balkánu, chlubí se stovkami průzračných jezer, skalnatými štíty a ledovcovými kotlinami. Hory připomínají slovenské Tatry. Vyjeli jsme už brzy ráno směr město Borovets, to je nejstarší zimní středisko, nacházející se 1350 metrů nad mořem. Celé středisko se nachází na úpatí nejvyšší hory Balkánského poloostrova Musaly (2925 m).

Nechali jsme se vyvézt lanovkou do stanice Jastrebec (2369 m), před námi se otevřela krása tamějších skalních útvarů a my s úžasem pokračovali po červeně značené cestě k chatě Musala. Na nejvyšší horu Bulharska Musalu, která má udivujících 2925 m, jsme nevystoupali, ale i tak to byl krásný zážitek.

Tipy pro návštěvníky

Pohoří Rila je ideálním místem pro středně vyspělé turisty se středně vysokými nároky. Je podobně vysoké jako Vysoké Tatry, ale mnohem pozvolnější, takže připomíná spíše Nízké Tatry. Můžete putovat celé dny, aniž byste někoho potkali, protože místní turisté Rilu z nepochopitelných důvodů ignorují. Její přednosti jsou nedotčené lesy a planiny, bystřiny, stříbrná jezera, stáda pasoucích se koní a nekonečné hřebeny. Celé pohoří lze od západu na východ přejít za čtyři dny. Cesta není nijak náročná, avšak pokud hrozí déšť, je třeba ji zvážit, protože ten je zde většinou opravdu velmi hustý a silný. Cesty jsou poměrně dobře značeny (někdy zničehonic dokonce změní barvu).

Po náročném celodenním výletu jsme si dali lehkou večeři v krásné restauraci s moc příjemnou obsluhou.

Doufám, že se do Bulharska zase brzy podívám a ráda bych Vám všem, kteří se jen nechcete válet u pláže, doporučila tuhle aktivní dovolenou s nezapomenutelnými zážitky.

Zjanicka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cestování Bulharskem:

Cestování Bulharskem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok.
Bulharsko je pekná krajina, boli sme tam 2x, ale "len" pri mori.
Škoda, že cestovky neponúkajú aj takéto turistické, prípadne kombinované (more aj turistika) zájazdy. Nie každý má možnosť ísť autom a do Bulharska je to pre jedného šoféra vzhľadom na dlhú cestu veľmi namáhavé.
A tiež škoda, že si k článku nepriložila viac fotografií, určite by sme si ich rady pozreli.
Obrázek uživatelky
profil
..zajímavé čtení. Ano, většina Čechů jezdí do BG kvůli moři, a ono by se to dalo zkombinovat - několik dní na horách a pak oddych u moře. Díky za tip!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles