Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená v Kurdějově a okolí

24. 07. 2010 | Česká republika

Když se vydáte z Hustopečí pouhé 3 km směrem na severozápad, vstříc serpentinám a prvním kopečkům Ždánické vrchoviny, otevře se vám pohled na zcela jinou krajinu. Z monotónních rovin břeclavského okresu se najednou ocitnete v úplně jiném světě, v malebné zalesněné pahorkatině, kde vás v hlubokém údolí přivítá vesnička Kurdějov.

Toto místo již od nepaměti lákalo svou zvláštní atmosférou. Dominantou obce je Kostel sv. Jana Křtitele s kaplí Všech svatých, který patří ke vzácným příkladům opevněného kostela. Součástí areálu je také budova fary, která sloužila jako vstup a dělová bašta. Před farou jsou dvě sochy sv. Antonína a sv. Jana Nepomuckého. Kostel  patří mezi nejstarší stavby v regionu a je zmiňován již počátkem 13. století. V Kurdějově se taktéž nachází CHKO Kamenný vrch, který stojí za mimořádnou pozornost především na jaře.

Mezi Kurdějovem a Hustopečemi se nachází odpočinková lokalita města, hustopečské rybníky a ojedinělé  mandloňové sady. Ty  jsou nejkrásnější na jaře, kdy kvetou záplavou bílých květů.

Kurdějov byl dříve především vinařskou obcí. Zdejší víno bylo vyhledáváno především vyššími vrstvami obyvatelstva, odebíralo je mnoho klášterů i šlechticů. I dnes můžete v místě okusit lahodná moravská vína, a to buď u místních pěstitelů, v místní vinotéce, soukromých sklípcích slibujících příjemné posezení s neopakovatelnou atmosférou nebo v místních penzionech a hotelích s vinárnami.

V okolí Kurdějova najdeme další vinařské osady, moravsko-slovácký folklór, cimbálovky, ale také starověké i středověké památky.

Zajímavostí v okolí, s dostupností do hodiny jízdy autem, je obrovská spousta. Namátkou, Valticko-Lednický areál, Mikulov, Pálava, Novomlýnské nádrže, Dolní Věstonice s pověstnou Věstonickou Venuší. Dále pak Slavkov s Mohylou míru a bojištěm, na kterém proběhla Bitva tří císařů. Kousek od Brna Moravský Kras.

Přímo v Hustopečích je bohaté sportovní vyžití, plavecký bazén a pěkné koupaliště. Sportovní zázemí může nabídnout i např. Hotel Tenis Kurdějov, kde je možno využít 2 tenisové dvorce v hale, 2 stoly na stolní tenis, posilovnu, biliard a další sportovní a relaxační vybavení.

Milovníky cyklistiky potěší cyklostezky, například trasa z Hustopečí, která je lemována sklípky. Náročné cyklisty potěší kopce u Kurdějova směrem na Diváky, rodiště bratří Mrštíků, autory např. známé  Maryše. Nenáročná trasa je dlouhá 38 km a vede přes Hustopeče, Kurdějov, Křepice, Velké Němčice, Uherčice, Starovice a Hustopeče. Krásy přírody můžou cyklisté obdivovat i na cyklostezkách kolem Lednice. Malebným jihomoravským krajem mezi vinohrady, na cestách, které lemují vinné sklípky vede trasa nové cyklostezky nazvaná „Krajem André“.

Kurdějov je obec, ve které v současnosti žije cca 330 obyvatel, přesto vám může nabídnout krásné ubytování v několika penzionech a hotelích. Pouhé 3 km od Hustopečí, a tedy i od exitu č. 25 dálnice D2 Brno – Bratislava. V Kurdějově můžete strávit i pěknou poznávací dovolenou nebo víkend.


Maryen - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !