8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Náchod a jeho okolí

6. 03. 2014 | Česká republika

Náchod je pro mnohé z nás velmi rozporuplné město obklopené kopci. Může se zdát na první pohled šedivé, nudné a kolony na hlavním tahu tento pocit často ještě umocňují. Na druhou stranu zjistíte, pokud se s ním seznámíte více, že má také co nabídnout, dokonce je to město pohádkové.

Za pohádkovost město vděčí zámku, který je opravdu nepřehlédnutelnou dominantou. Původně gotický hrad postupem času dostal své renesanční podoby, kterou v současnosti trochu hyzdí oprava zámecké věže.  Ještě bude chvíli trvat, než opět zazáří jako v pohádce Tajemství lesní země. Musím uznat, že si filmaři opravdu skvěle poradili a zámek je obklopen nádhernou zelení. Hledat takový úhel pohledu jistě dalo několik hodin procházení okolí. Traduje se, že všechny cesty vedou do Říma. Tady platí, že téměř všechny cestičky vedou na zámek. Dostaneme se tam pohodlně po silnici, po úmorných schodech nebo spletí cestiček a pěšinek, které vedou snad okolo celého zámku. Chloubou zámku jsou vzácné gobelíny. Ukrývá se tu také Piccolominská zahrada ve francouzském stylu umístěná na bývalém severním bastionu. Nádherný výhled do širého okolí poskytne ochoz zámecké věže. Od roku 1995 obývají zdejší hradní příkop medvědi Ludvík a Dáša. Zámeckou alejí dojdeme k oboře. Pokud budete mít štěstí, tak zahlédnete srnku nebo se vydáte dál na Vojenský hřbitov z války 1866. Při Kuronských slavnostech tu můžete potkat i samotné vojáky této války. Zpravidla tu mají své ležení.

Náchod a okolíPamátníky na události kolem roku 1866 najdete v tomto koutě východních Čech téměř na každém kroku. Tím však válečná historie města nekončí. Mezi lety 1935-1938 se v pohraničí buduje Československé opevnění dle vzoru Francie. V té době nejmodernější způsob obrany byl zasazen i do kopců v blízkosti Náchoda. Najdete tu srub Březinka a pevnost Dobrošov. Na Dobrošově najdete i Jiráskovu chatu. Odtud je také velmi pěkný výhled na Náchod. Lze také sejít po turistické cestě do Pekelského údolí. Pro cyklisty je vhodnější cesta přes Ostrovy.

Náchod je jediné lázeňské město v republice bez fungujících lázní.  Z lázní Běloves zůstaly pouze chátrající budovy a lehce udržovaný park. Přesto je to místo častých procházek. V roce 2011 byl obnoven prameník Idy. Můžete tedy ochutnat zdejší pramen. Cestou k lázním se můžete podívat na zvířátka. Stačí odbočit na opačnou stranu k hotelu a hned za parkovištěm na vás čekají nejen nezbedná kůzlátka.

Za zmínku stojí i slavní rodáci. Lubu Skořepovou známe všichni. Své významné narozeniny před nedávnem oslavila právě ve svém rodném městě. Dalším neméně známým rodákem je spisovatel Josef Škvorecký.


Avalsora - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Náchod a jeho okolí:

Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
Náchod a jeho okolí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zámek ano, město nic moc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zámek ano, město nic moc Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Náchodě jsme trávili týdenní dovolenou Na vyhlídce..zámek jsme měli na dohled.. byli jsme tam mrknout na medvídkySmajlíkJe to hezké město s krásným okolímSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Náchodě jsme se zastavili na cestě do Broumova. Těšila jsem se tam, ale město samotné mě dost zklamalo. Zámek je hezký, ale nedovedla bych si představit strávit tam třeba týdenní dovolenou. Broumov mě naopak příjemně překvapil (aspoň centrum) a hlavně jeho nádherné okolí.
Obrázek uživatelky
profil
také jsme navštívili
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles