8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva Úvalna

13. 11. 2022 | Česká republika

Jednoho podzimního nedělního odpoledne jsem se rozhodla, že vyjedeme po dlouhé době někam na krátký výlet. Dlouho jsem přemýšlela, kde v blízkém okolí jsme ještě nebyli a nakonec jsem zvolila Úvalno.

Je to nevelká obec o rozloze 14,77  km² s počtem obyvatel něco přes 900, ležící u nás, v Moravskoslezském kraji, ale již v okrese Bruntál. První zmínky o obci jsou z roku 1238. Kronika se zmiňuje o hradě, který zde byl vybudován v polovině 13. století jako jeden z článků obranné zemské soustavy. Hrad měnil několikrát své majitele, ale po třicetileté válce byl definitivně opuštěn a chátral. Nejvíce zřícenina utrpěla v roce 1861, kdy bylo její zdivo rozebráno na stavbu silnice.

Dnes již z hradu na území obce nic nenajdeme. Za to je tu spousta jiných pozoruhodných staveb.  Na severozápadním okraji obce na kopci Strážiště stojí rozhledna HANSE KUDLICHA. Byla postavena roku 1913. Je to věž čtvercového půdorysu s ortogonální sloupovou nástavbou, postavena z žulových kvádrů. Její celková výška je 22 metrů, má dvě vyhlídkové plošiny, ta nižší je ve výšce 18 m. Na vrchol se dostanete po 103 točitých schodech.  

Rozhledna byla pojmenována podle úvalenského rodáka Hanse Kulicha, který byl nejmladším poslancem rakouského říšského sněmu. V roce 1848 podal návrh na zrušení poddanských vztahů včetně povinností roboty a plateb desátků. Jeho přičiněním byl v září 1848 přijat a schválen „zákon o zrušení roboty“. V prostorách rozhledny jsou tabule s místy, kde všude v naší republice, ale také v Rakousku, jsou pomníky a pamětní desky věnovány právě Hansi Kulichovi. V naší zemi jich je okolo 60. V základně rozhledny je Kudlichovo mauzoleum, kde je uložena jeho urna a urna jeho manželky. Z rozhledny je krásný výhled do celého okolí. Za krásného počasí vidíte vrcholky Hrubého i Nízkého Jeseníku, vidíte také do nedalekého Polska. A zrovna na podzim, kdy okolní lesy hrají všemi barvami, je to pohled vskutku nádherný.

Pod rozhlednou se nachází Plovárna Na Výsluní. Je to přírodní biotopové koupaliště, které bylo letos v létě hojně navštěvováno.  Nedaleko rozhledny se můžete na chvíli osvěžit v místní restauraci, před kterou je velmi příjemné posezení pod vysokými stromy. Pro milovníky turistiky nesmím zapomenout, že od rozhledny vede naučná stezka Cvilín, která měří 7,2 km, má 11 zastávek a dostanete se po ní až ke zřícenině hradu Cvilín a zpět. Z naučné stezky lze odbočit a pokračovat ještě až na známé poutní místo a k rozhledně Cvilín, to už bude ale procházka náročnější a delší.

My jsme se na cestu lesem nevydali, ale vrátili se do centra obce, kde je ještě pár míst, která stojí za návštěvu. Na návsi obce stojí barokní SÝPKA, také rychta z roku 1699. Sýpka sloužila k uskladnění naturální daně, např. obilí shromážděné od sedláku z celé obce, které se pak odevzdalo panovníkovi. Sýpka byla opravována v 19. a 20. století. Dochovaly se zde konstrukce a částečně zařízení mlýnice. V prvních desetiletích 21. století byla opravena, v roce 2011 byla zpřístupněna veřejnosti.

V objektu se nachází zrcadlové bludiště, labyrint dveří, galerie. Zveřejněny jsou i sklepní prostory. Slouží také k různým výstavám a společenským akcím. Když se vymotáte ze zrcadlového labyrintu a věřte, že jsem měla chvíli strach, že se nedostaneme ven, můžete si v klidu prohlédnout celou budovu. Působí poněkud ošuměle. Není divu, díváte se pravděpodobně na původní omítky, zdiva, šlapete po starých dřevěných podlahách. Místnosti v přízemí jsou zaklenuté valenými klenbami. Spatříte také trámové stropy s podpěrami. Navštívili jsme sýpku pár dnů před dušičkovým obdobím, proto jsme se mohli pokochat výstavou různých strašidel a čarodějnic.

Vedle Sýpky stojí Boží muka. Jsou chráněnou kulturní památkou a pocházejí z druhé poloviny 18. století. Jsou zděnou omítanou výklenkovou stavbou na půdorysu trojúhelníku. Mají krytou jehlanovou stříšku z pálených tašek. Na vrcholu je kovový kříž s pozlacenou svatozáří. V roce 2015 byly vsazeny do oválných okének mozaiky svaté Barbory, Floriána a Vavřince. 

Naproti sýpce stojí kostel sv. Mikuláše. Je také kulturní památkou ČR.  Byl postaven původně jako gotický kostel v druhé polovině 14. století a v roce 1762 byl přestavěn barokně. Rozsáhlejší rekonstrukcí prošel v letech 2007-2008. Kolem kostela je postavena kamenná hřbitovní zeď. Na místním hřbitově je také hrob rodiny Hanse Kudlicha. Hrob je z 30. let 20. století. Hans Kudlich zemřel v USA. Jeho poslední přání prý bylo „Chci domů“. Jeho urna byla v r. 1925 převezena do Úvalna a slavnostně uložena do rozhledny. Po skončení 2. světové války byla uložena do místního hrobu, který byl ale několikrát poškozen. Po opravě rozhledny v roce 2000 byla teda urna opět uložena do pietního místa rozhledny. Hrob rodiny však na hřbitově zůstal. Na jeho žulové desce je česko-německý nápis.

Vedle kostela je budova staré fary. Po smrti úvalenského faráře p. Vlčka v roce 1996 zůstala budova fary prázdná. Obec přišla s nápadem vystavit tam předměty, které připomínají nedávnou minulost a zřídila zde RETRO MUZEUM.  Fara má plno místností, které se přeměnily v kuchyň nebo koupelnu, jak je známe od našich babiček. Najdeme zde také dětský pokoj s hračkami z padesátých let.  Některá zařízení a věci v expozici prý jsou stále funkční. Bohužel toto muzeum je otevřeno pouze během letních prázdnin, takže jsme se dovnitř už nedostali. Ale nemáme to sem daleko, třeba to bude můj nový tip do seznamu nápadů na výlety o příštím létě. Pokud Vás Úvalno zaujalo a budete mít cestu kolem, určitě se zastavte.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva Úvalna:

Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
Návštěva Úvalna
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík---Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
byl to hezký výletSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a moc hezké fotkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opäť zaujímavý článok o mne neznámych miestach a k tomu veľmi pekné fotky.
Pavli, si pedant a vaše dovolenky a výlety máš precízne pripravené a premyslené a vieš o nich pútavo písať.
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles