8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou

3. 04. 2016 | Česká republika
Česko-polské pohraničí v minulých letech ožilo nejen novou sítí cyklostezek a naučných chodníků, ale i nově vybudovanými rozhlednami. Jednou z nich je také rozhledna Eliška, která byla vystavěna v areálu největší československé dělostřelecké tvrze Stachelberg. Pokud chcete poznat českou historii, projděte se po naučných stezkách a navštivte tvrz s vojenskou expozicí a s rozhlednou, která soutěžila také v anketě Dřevěná stavba roku 2016!

Rozhledna Eliška, měřící 24,5 metrů, je vybudovaná v nadmořské výšce 632 metrů, cca 10 kilometrů od historického centra města Trutnova. Dřevěná konstrukce rozhledny navozuje představu typické vojenské pozorovatelny tak, aby svým vzhledem přesně zapadala do objektů největší české dělostřelecké tvrze – Stachelbergu.

Název Eliška odkazuje k polské a české královně Elišce, manželce krále Václava II., a propojuje tak nejen moderní a středověkou historii ale poukazuje také na česko-polské vztahy, které jsou i v současnosti pro město Trutnov důležité.

TrutnovZ rozhledny Eliška je možné vidět nejen malebnou krajinu Trutnovska až na Libavské sedlo, Jestřebí, Vraní nebo Orlické hory, ale i vyhlídková místa na dalších vrcholcích, která byla vybudována v rámci projektu Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis. Jednotlivé rozhledny navíc propojuje síť cyklostezek a naučných tras a návštěvník tak jednoduše může navštívit například polské vrcholky Nowa Ruda, Radkóv nebo Kudowa zdrój a na české straně například Žernov, Slavíkov nebo Rýchory. Celá síť tras nese název Putování po rozhlednách a nabízí možnosti sportovního vyžití společně s poznáváním místní historie a krás celého regionu.

Rozhledna Eliška je součástí areálu dělostřelecké tvrze Stachelberg, největší moderní pevnosti československého pohraničního opevnění z let 1937 - 1938. Pevnost dříve tvořila součást pohraničního opevnění proti hitlerovskému Německu., Dodnes je zde možné najít pěchotní srub T-S 73 s vojensko-historickou expozicí, unikátní rozestavěné podzemí pevnosti a vyzbrojený objekt lehkého opevnění. Návštěvník může vidět i základové desky dvou dalších pevnostních objektů a původní zákopy. V areálu začíná i naučná stezka Opevněné Trutnovsko, jež přivádí návštěvníky na část linie sedmikilometrového opevnění, která v těchto místech patří k nejmohutnějším pevnostním úsekům v bývalém Československu.

Zdroj, foto: Město Trutnov


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou:

Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou
Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou
Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou
Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou
Pevnost Stachelberg: vojenská historie i výhledy s Eliškou
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký tip na výlet..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles