8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela

5. 07. 2016 | Česká republika
Každý nový kousek zeleně je v metropoli vítán, a protože je využíván obyvateli všech věkových kategorií a náklady na jeho vybudování rozhodně nejsou zanedbatelné, pochopitelně mě výsledek zajímá. Dnes se podíváme do parku, jehož název možná zaskočí i mnohé pražany. Tak schválně: víte kde hledat park Maxe van der Stoela?

Ve starších mapách nehledejte, vznikl teprve nedávno, na dohled od Pražského hradu v místech, kde se nacházela zahrádkářská kolonie a následně staveniště tunelového komplexu Blanka. 
Nejprve k názvu parku. Max van der Stoel (1924-2011) byl nizozemský politik, diplomat, vysokoškolský pedagog a soudce. Byl první zahraniční politik, který se setkal s některým z mluvčích Charty 77. Konkrétně s profesorem Janem Patočkou a toto setkání se uskutečnilo 1. března 1977 v hotelu Intercontinental. Je sympatické, že se oba pánové setkávají i zde, byť symbolicky, neboť park Maxe van der Stoela tečuje ulice Patočkova.

Přijedete-li tramvají na stanici Hládkov, máte 2,5hektarový park přímo před sebou. Na první pohled působí jeho přední část trochu pustě, neboť byl osazen teprve před dvěma roky, a musíme dát stromům a keřům více času, aby se rozrostly.

pražská zeleňNechybí zde dětské hřiště ani umělý potůček s vodními prvky. Ty jsou velmi populární, vždyť kdo by odolal možnosti zastavovat, přesměrovávat a vypouštět tekoucí vodu! A kdo by při pohledu na bosé děti, cachtající se v kamenném korytu, s trochou nostalgie nezavzpomínal na stavění přehrad a mlýnků na potoce? 
V západní části parku je vybudovaná vodní plocha obložená kameny. Příjemné relaxační místo však trochu kazí kvalita vody v rybníčku (v době naší návštěvy bylo delší dobu sucho).
Zatím jsem nezmínila, že se nacházíme blízko bývalých městských hradeb a zároveň v místě, kudy protéká potok Brusnice. Ten začíná svou sedmikilometrovou pouť u Břevnovského kláštera (připomeňme si setkání knížete Boleslava II. s biskupem Vojtěchem) a pak střídavě mizí do trubek pod zem a zase vyvěrá na povrch, aby napájel řadu rybníků a nakonec pod Strakovou akademií vyústil do Vltavy.
Zde před hradbami byly jeho vody, v případě ohrožení, v minulosti využívány k zatopení prostoru, aby tak ztížily či znemožnily útok dobyvatelů.  
 
Z hradeb směrem do parku vystupují v těchto místech dva bastiony, pětiúhelníkové součásti opevnění, mající tvar šipky směřující ven do hradebního příkopu. Měly usnadňovat obranu, respektive lépe chránit patu hradby.  

V rohu hradeb za rybníčkem, u bastionu č. X, si můžeme prohlédnout skromné pozůstatky hřbitova pražského dělostřeleckého pluku. Vznikl za panování císaře Josefa II., který v rámci svých osvícenských reforem zakázal pohřbívání kolem kostelů uvnitř města, a byly zakládány hřbitovy mimo městské hradby. Podrobnější zkoumání zašlých nápisů napovídá, že kromě důstojníků posádky zde byli pohřbíváni i jejich rodinní příslušníci, a to až do roku 1906, kdy byl hřbitov zrušen a postupně ho pohltila zahrádkářská kolonie. Volně stojící náhrobky se nedochovaly, i náhrobní desky vsazené přímo do hradeb pomalu podléhají času.
Věnujeme-li se prohlídce mohutných hradeb pečlivěji, všimneme si cihlami zazděného obloukového portálu z velkých kamenů. Jedná se o tzv. poternu. Název pochází z francouzštiny a znamená „tajná výpadová branka pevnosti“.

Nebo zazděných vstupů, které připomínají, že zde za II. světové války byly protiletecké kryty a pokud zvedneme hlavu, podaří se nám na bastionu vyhledat zvláštní útvar připomínající střílnu. Jedná se o odvětrávání krytu.

Procházka parkem nezabrala mnoho času, a tak zvažujeme, kudy dál. Protože na nás přes stromy jukají věže svatovítské katedrály, nabízí se cesta právě tímto směrem. Jít o víkendu a v hlavní turistické sezoně přes Hrad? Ani náhodou! Ale prokličkovat na Nový svět a do Jeleního příkopu, kde je i v parném dni příjemný chládek, to je nejlepší varianta. Podrobnější popis těchto půvabných, a na „matičku Prahu“ nečekaně klidných míst, naleznete v mém starším článku zde:
Přes Nový svět do Jeleního příkopu

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela:

Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
Pražská zeleň - park Maxe van der Stoela
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jezdím často okolo, ale ještě jsem si park neprošla.
Článek jsem objevila až teď, takže opět díky za inspiraci. Hanka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles