8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Technické muzeum Liberec

19. 09. 2023 | Česká republika
Liberec je městem, ve kterém malí i velcí najdou mnoho příležitostí k zábavě i poučení. K návštěvě láká zoologická zahrada, botanická zahrada, Severočeské muzeum a mnoho dalších.

My jsme tentokrát zamířili do Technického muzea, a to především proto, že zde právě začínala výstava Leonardo da Vinci – Legendární stroje. Ale to už byla jen třešnička na dortu. Nejprve se věnujme prohlídce samotného muzea.

Technické muzeum Liberec vzniklo v roce 2014 a dnes nabízí 4 pavilony exponátů, další jsou umístěny na ploše před muzeem. Jeho cílem je seznámit návštěvníky všech věkových kategorií s historií a významem technických oborů na Liberecku. Připomeňme si tedy, že se v malé vesničce Kamení u Pěnčína roku 1865 narodil technik a konstruktér Václav Laurin, spoluzakladatel továrny Laurin & Klement (dnes Škoda Auto). A o 10 let později, v nedalekých Vratislavicích nad Nisou, Ferdinand Porsche, známý především jako konstruktér populárního „lidového vozu“ VW (Volkswagen) Brouk.

Technické muzeum LiberecMuzeum se zaměřuje zejména na dopravní prostředky. Naleznete zde především automobily, motocykly a kola. Část expozice je zaměřena na městskou hromadnou dopravu, tramvaje a autobusy. A nezapomeňme na sbírku několika stovek modelů autíček, tady určitě objevíte i takové kousky, se kterým jste si v dětství hráli.

Prezentována je i textilní minulost Liberce, s níž je neodmyslitelně spjat Johannes Liebieg. Ten sem přišel jako šestnáctiletý tovaryš a postupně se stal jedním z nejúspěšnějších podnikatelů 19. století.

Venku obhlédneme několik kousků vojenské techniky a starých lokomotiv, menší návštěvníci mohou využít dětské hřiště, a poté zamíříme do pavilonu s výstavou Leonardo da Vinci – Legendární stroje. Leonardo da Vinci (1452-1519) byl nadaný v mnoha různých oborech, počínaje malířstvím přes sochařství, stavitelství, hudbu, zkoumal lidské tělo, navrhoval vojenské stavby a zbraně a v souvislosti s jeho vynálezy se obvykle uvádí, že předběhl o mnoho let svou dobu. Snažil se zkonstruovat mechanické křídlo, které by do pohybu uváděl člověk. Navrhl automobil a nejrůznější jeho součástky, padák, potápěčský skafandr, tiskařský lis, šlapací soustruh či tříhlavňový kanón. Zabýval se principem bagrů, odstředivky, dmychadla, kolesové lodi, letadla, rýhované hlavně, závitníku a závitnice, tkacího stroje a mnoha dalších. Skoro se nechce věřit, že se tohle všechno dá stihnout za jeden lidský život.

Na výstavě máme možnost vidět makety několika desítek technických vynálezů. Světlé dřevo je samo o sobě příjemný a pohledný materiál a co teprve naše radost a úžas nad všemi těmi hejblátky, která dávají možnost snáze pochopit základy fyziky a mechaniky. Několik strojů v životní velikosti si můžete sami rozpohybovat.

Kdybych měla vybrat, který exponát mě zaujal nejvíce, nebyla by to snadná volba. Snad mechanický lev? Nebo Cestoměr neboli tachometr, který vypadá jako trakař? Ten fungoval tak, že jeden člověk zařízení táhl, druhý přidával kuličky do otvoru nahoře. Pouze jeden otvor byl průchozí, takže s každým otočením kola propadla kulička do zásobníku pod vozíkem. Po ukončení cesty stačilo obvod kola vynásobit počtem kuliček a máte délku trasy. Na svou dobu absolutní špička.

Výstavu Legendární stroje Leonardo Da Vinci v Technickém muzeu Liberec můžete navštívit do 29.10.2023 každý den od 10.00 do 17.00 hodin. Více informací o probíhajících akcích, nabídce a projektech naleznete na webových stránkách muzea.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Technické muzeum Liberec:

Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
Technické muzeum Liberec
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná pozvánka, hezký článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkná pozvánkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil


Pěkný článek a hezké fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ač jsem bývala léta Liberečanka, a jezdím stále za rodinou do Liberce, tak v muzeu jsem ještě nebyla. Ale již je v plánu, díky za krásné povídání i fotky, Ivo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles