MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov

26. 11. 2013 | Česká republika

Když se řekne přehrada, asi si představíte škaredé šedé betonové monstrum, jehož funkcí je zadržovat vodu. Není tomu tak u přehrady na Labi nedaleko Dvora Králové zvané Les Království (je možné se setkat s názvy Těšnov, Bílá Třemešná, Tešnov). Tato přehrada dokonale spojuje technické řešení s estetickou stránkou stavby.

Z dálky vypadá jako zámek. Mohou za to kamenné věžičky s červenou stříškou na koruně hráze a tak ve vás vyvolávají něco skoro pohádkového. Při návštěvě tohoto nejstaršího vodního díla v Čechách budete mít pocit jako byste vstoupili do pohádky.

Právem je považována za nejkrásnější u nás a možná i v Evropě. A patří v ČR k nejnavštěvovanějším. Prvotní myšlenka přehrazení Labe se stala aktuální po stoleté vodě v roce 1897. Tehdy se údolím od Špindlerova Mlýna, přes Vrchlabí, Dvůr Králové, Jaroměř až k Pardubicím prohnala velká voda s bahnem a celou krajinu zdevastovala. Chudým horalům vzala domovy, celé domy, pole, zvířata i životy.

Vodní dílo Les Království Proto bylo rozhodnuto vybudovat na Labi dvě přehrady. Labská - Špindlerův Mlýn a Těšnov - v úzkém korytu v lesích nad Dvorem Králové. Měly za úkol zadržet přívaly vody v době tání sněhu v Krkonoších a dešťové vody při vytrvalých deštích.

Se stavbou, na kterou byl použit dvorský pískovec, se začalo v roce 1910. Hráz byla dokončena 1919 a zdobí ji dvě brány s věžičkami. Právě ony, dodávají přehradě pohádkový nádech. Zcela dokončená byla až v roce 1922. Stavbu zdržela válka. Na Těšnově je také dům hrázného - malý „hrad“ s věžičkou a cimbuřím a pod hrází vodní elektrárna. První zkouškou ještě nedokončená hráz prošla v roce 1917. Zadržela přívalovou vodní vlnu z Krkonoš. Další povodně (kdy se naplnila, či přetékala) jsou březen 1981, březen 2000, červenec 1997, červen 2013. Vždy přežila a tak ochránila města pod sebou - Dvůr Králové, Jaroměř, Hradec Králové...

Ať si naplánujete návštěvu tohoto skvostu v jakékoliv roční období, zajisté nebudete litovat. Okolí nabízí možnosti pro pěší turistiku, cyklistiku, houbaření, návštěvu 5 km vzdálenou královédvorskou ZOO či Tyršovo koupaliště. Naopak zimní počasí vykouzlí skutečně romantickou zámeckou atmosféru.

Ještě jste tu nebyli? Nejvyšší čas. Přehrada je zapsána jako národní, technická a kulturní památka.


Ferrara - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov:

Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov
Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov
Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov
Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov
Vodní dílo Les Království - přehrada Těšnov
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nebyla jsem tam,ale ráda bych tam jednou zajela Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mohu potvrdit, že je tam nádherně, byli jsme letos ve Dvoře Králové v zoo a také na procházku k přehradě ;)
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok, dúfam, že sa tam raz zatúlame.
Obrázek uživatelky
profil

Zdeni,děkuji za článek.Smajlík
Musím se teď s hambou přiznat,že jsem v těch místech nikdy nebyla a ani o tak nádherném místě neslyšela.Člověk jezdí poznávat cizinu,objevovat svět,ale že má doma takové poklady,nemá ani tušení.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles