8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za Dědkem a Bábou do Žihle

19. 06. 2019 | Česká republika
Dnes se vydáme  za Dědkem a Bábou do Žihle. I když to tak může na první pohled vypadat, nepůjde o návštěvu příbuzenstva, ale o nenáročnou vycházku do lesů, které jsou rájem kamenů, šutráků, viklanů a obřích balvanů.

Obec Žihle se nachází v nejsevernějším výběžku okresu Plzeň-sever nedaleko známého městečka Rabštejn nad Střelou, na železniční trati Plzeň - Žatec. Pokud přijedete autem, není problém zaparkovat např. u nádraží nebo lépe na západním okraji obce, kde začíná žluté turistické značení.
Společně s ním okamžitě vstupujeme do lesa, přírodního parku Horní Střela. Netrvá dlouho, a zahlédneme první balvany. Odborník by nám jistě lépe vysvětlil paleogeografickou situaci i intruzi lakolitů, ale mně bohatě stačí fakt, že si zde pokojně leží už pár milionů let, poté co je sem přistrkal ledovec a že jsou z hrubozrnné žuly.

Po kilometru přicházíme k balvanu s názvem Dědek, sedí mezi stromy jako dobře vykynutý bochník obřího chleba. Jen o malý kousek dále je asi nejznámější útvar Bába, vysoký 6 metrů a široký zhruba 12 metrů. Tato zastávka nese název U lomu, neboť se zde skutečně kámen těžil. Pozůstatky této činnosti jsou vidět v okolním lese. Mnoho balvanů padlo za oběť kameníkům a stavitelům, než výnosem tehdejšího Ministerstva kultury a národní osvěty dostaly roku 1933 památkovou ochranu.

ŽihlePokud by rostly houby, ubíral by se náš výlet pravděpodobně zcela jiným směrem. To se tak někdy stane, že se zamýšlené cíle a plánovaný počet kilometrů změní ve šmejdění v mechu a borůvčí. Kdo občas propadne houbařské vášni, jistě pochopí.

Ale aktuálně houby nerostou, takže v krásném přehledném lese můžeme vyhledávat pouze hřiby kamenné, tvořené oválnými, mechem obrostlými bochníky žuly. A nejen ty. Dáme prostor fantazii a ve skalkách, skoro-viklanech a skupenstvích dalších kamenů nacházíme hlavu šarpeje či mračícího se tučňáka, dinosauří vejce a ostrov pro trpaslíky - balvan porostlý náletovými dřevinami i s vlastním jezírkem v prohlubni.
Žlutá značka nás posléze přivede na asfaltovou cestu, z níž vzápětí odbočíme a krátce vystoupáme k asi nejkrásnějšímu místu dnešního putování, v mapě označenému jako Viklan. Malé skalní město je vymodelováno rukou skutečného umělce, přírodou. Při pohledu na bizarně poskládané kameny snad každého napadne: Jak to tam drží?

Postupujeme k severu, ale hned u další skupinky větších balvanů poházených v lese sestoupíme zpět na asfaltovou cestu, abychom nevynechali skalní útvar Hřib. Je sice hodně zarostlý lesem, ale díky označení a poloze jej nelze přehlédnout. 
Obloukem další pěšinou se vracíme na žlutou značku, prozkoumáme skály v oblasti zvané Uhlířská louka. Tudy lze pokračovat po červené značce do Rabštejna nad Střelou. Toto půvabné městečko s řadou památek a krásným okolím jsme již v minulosti navštívili, takže dnes zamíříme k jihu.

Osadu Nový Dvůr tvoří několik domů, statek a penzion. Restaurace v něm je bohužel jen pro ubytované hosty (a těžko říct, zda to v hlavní sezoně bude jiné), ale můžeme si prohlédnout zříceniny loveckého zámečku. Nový Dvůr vznikl patrně ve 2. polovině 17. století. Během druhé světové války zde pracovali váleční zajatci, zámeček na samém konci války vyhořel. 
Do Žihle se vrátíme po modré turistické značce, cestou si u silnice všimneme sochy sv. Peregrina Laziosi.

Poněvadž se nacházíme nedaleko Chyše, je jasné, že výlet zakončíme v oblíbeném zámeckém pivovaru a vzpomínkou na zdejší působení Karla Čapka (viz článek Karel Čapek a Chyše)
Z mnoha dalších výletních cílů v oblasti vyberu kromě již zmiňovaného Rabštejna nad Střelou například Manětín, Plasy nebo klášter Mariánská Týnice. Severní Plzeňsko je krajem, kam se určitě budete rádi vracet.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Za Dědkem a Bábou do Žihle:

Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
Za Dědkem a Bábou do Žihle
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krása
Obrázek uživatelky
profil

Pěkný výletSmajlík a krásné fotky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké místo..díky za tip..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles