Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lodní výlet v Černé Hoře

12. 03. 2016 | Evropa
Druhým krásným výletem jsme si zpříjemnili dovolenou a to po jezeře. Předešlý večer jsme si na recepci vyzvedli balíčky, ráno jsme se nasnídali v jídelně a za nedlouho jsme vyhlíželi klimatizovaný autobus, který nás vezl směrem Podgorica. Než jsme dojeli ke Skadarskému jezeru, poslouchali jsme spoustu informací od delegátky.

Před novým tunelem Sozina skrz pohoří Rumija musel zaplatit řidič mýtné, jelikož nás čekal samostatně zpoplatněný úsek. Tunel měřící 4189 metrů překonává výškový rozdíl mezi Skadarským jezerem a Jaderským mořem.

Výlet jsme začali opačně oproti tomu, jak nám byl předložen podle letáčku a katalogu. Jako první jsme navštívili EKO centrum u jezera, ve kterém se nachází přírodovědné muzeum. Prohlédli jsme si zvířata, která žijí v parku i miniatury a fotografie všech pěti národních parků v Černé Hoře (Lovčen, Biogradska Gora, Skadarské jezero, Durmitor a Prokletije). Po prohlídce jsme si prohlédli i přilehlou vinotéku s hezky vyřezávanými dřevěnými dveřmi.

výlet na Černé hořeAutobusem jsme kousek přejeli k místu, kde jsme se nalodili na motorové lodě. Náš autobus měl k dispozici hned dvě. Zatímco první vyplula, naše měla problém s motorem. Po 15 minutách kapitán loď zprovoznil a mohli jsme také vyplout. Skadarské jezero je obklopené horami a je největší na Balkánském poloostrově. Je 43 km dlouhé a až 14 km široké a má tvar delfína. Dělí se na dvě části – třetina patří Albánii, dvě třetiny Černé Hoře. Černohorská část o rozloze 40 000 m² byla v roce 1983 vyhlášena národním parkem. Jezero napájí asi 50 aktivních pramenů v krasovém dně jezera a je z největších ptačích rezervací v Evropě. Žije zde 270 ptáků, mezi které patří např. pelikáni, kteří jsou symbolem jezera, kormoráni bílí nebo ibisi hnědí. Mnoho z těchto druhů je vzácných nebo ohrožených. Eviduje se zde 48 druhů ryb, pocházejících převážně z okolních řek. Provozuje se zde sportovní rybolov a díky tomu si turisté mohou zakoupit jednodenní rybářský lístek. Zdejší ryby dosahují i nadprůměrné váhy. Fauna a flóra tvoří chráněný ekosystém.

Po chvilce plavbě jsme obdrželi hned dva přípitky tvrdého alkoholu a k dispozici i nealko limonádu. Prvně jsme podpluli most, na kterém je silnice, po které jsme přijeli. Na dohled jsme měli při silnici pevnost Lesendro na malém ostrůvku, který patří k osadě Vranjina. Lesondro byla tureckou pevností, odkud Turci kontrolovali daleké okolí. Za Petra II. Petroviće Njegoše se stala dočasně opěrným bodem Černohorců, ale pak opět spadla do tureckých rukou. Právě tuto pevnost jsme mohli spatřit vždy, když jsme se vydávali na výlety nebo pak při odletu na letiště do Podgorice.

O kousek dále následovalo koupání. Tato voda samozřejmě není slaná a pro nás to byla příjemná změna. Také teplota přes 20 °C byla příjemná. Synovi jsme navlékli rukávky a přibližně 30 minut jsme si mohli užívat krásu kolem sebe při plavání.

Po vykoupání jsme pluli zpět na volné prostranství jezera a jako občerstvení byla plná velká mísa kynutých bochánků obalených v cukru, které chutnaly opravdu všem. V jezeře je asi 50 ostrovů a ostrůvků. K jednomu takovému jsme zamířili i my. Jmenuje se Grmožur a je přezdívaný ptačím ostrovem. Sloužil jako unikátní vězení pro neplavce jak za turecké nadvlády tak i poté. Vězení se říkalo „černohorský Alcatraz“. Říká se, že toto vězení zrušili, když se jim jeden vězeň naučil plavat a utekl. Ostrov jsme obepluli dokola a asi 500 metrů od něj jsme měli další zastávku na koupání. Skákání z lodi nikomu nevadilo, ale nesměli jsme se vzdalovat. Zmiňuji se o tom záměrně. Dva odvážní pánové si totiž zřejmě chtěli dokázat své plavecké schopnosti a nepozorovaně se vzdálili. Doplavali až ke zmiňovanému ostrovu. Tuto skutečnost zjistili kapitán s delegátkou a bylo zle. Všichni jsme museli okamžitě z vody a pluli jsme k ostrovu. Mezitím nám plavali naproti a měli jsme vymyslet následující trest, který se samozřejmě nekonal, ale výtku dostali. Na ostrově jsou hadi a dokonce velmi jedovatí! Na tuto skutečnost nás upozorňovala, když jsme kolem proplouvali, ale asi ne všichni slyšeli, např. já jen tak okrajově. Rychle jsme od ostrova opět pluli k místu koupání, abychom si zbývající čas volna ještě užili ve vodě. Cestou nám delegátka vysvětlovala, jací hadi tam jsou a že po jednom takovém uštknutí je člověk do pěti minut mrtvý a ani první pomoc mu nepomůže. Delegátka byla opravdu rozhořčená, protože se pánové přiznali, že na ostrově viděli mrtvé hady, což měli obrovské štěstí.

Poté jsme pluli zpět a jakmile se objevil kanál ústící ve městečku Virpazar, vydali jsme se tudy. Národní park je nezajímavější svým povrchem kvetoucích leknínů. Plavba tímto kanálem je opravdu překrásná.

Naše plavba končila ve starobylém městečku Virpazar. Jednou částí leží na ostrůvku na jezeře a s pevninou je spojena čtyřmi mosty. Toto městečko mělo být naším výchozím bodem. Mezitím, co někteří šli na oběd do restaurace, my společně s ostatními prozkoumávali okolí. Stojí zde památník obětem druhé světové války. Také jsme si zde kromě zmrzliny a pití koupili nějaké suvenýry.

Do hotelu jsme se vrátili v odpoledních hodinách a hned jsme se vydali na pláž. V jeden den jsme se tak koupali ve sladkovodním jezeře i v moři.


Piskotik - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lodní výlet v Černé Hoře:

Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
Lodní výlet v Černé Hoře
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek..po Skadarském jezeře jsme kdysi taky pluli i na vínečko nás zavedli...
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek..po Skadarském jezeře jsme kdysi taky pluli i na vínečko nás zavedli...
Obrázek uživatelky
profil
...pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme se tam byli s manželem podívat. Byl to krásný výlet na motorce...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles