8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstup na Vesuv

12. 03. 2015 | Evropa

Během naší dovolené v Itálii jsme využili nabídku cestovní kanceláře na výlet do Pompejí s výstupem na sopku Vesuv. Jeli jsme autobusem docela brzy ráno, čekalo nás totiž skoro 200 km. Cesta rychle utekla a už jsme z okénka viděli siluetu Vesuvu.

V tu chvíli jsem si vybavila něco málo z dějepisu. V srpnu roku 79 našeho letopočtu se sopka Vesuv probudila k životu a její erupce měla neúprosně ničivou sílu. Z kráteru šlehaly plameny, země se otřásala a po obloze se rozprostíral obrovský černý oblak zatemňující slunce. Spoušť rozpálených kamínků a prachu pokryla Pompeje. V tu chvíli veškerý život ve městě končí – lidé se dusí prachem. Musela to být velmi krutá smrt.

Nyní jsme stáli na úpatí Vesuvu, vypínajícího se do výšky 1279 m nad Neapolským zálivem. A samozřejmě jsme na tu horu hleděli s velkým respektem. Poslední větší erupce zde byla v roce 1944 a sopka je vlastně pořád vedená jako činná, i když v současné době nevykazuje známky aktivity.

výstup na VesuvNa to ale člověk nesmí myslet, když se chce do toho kráteru podívat. Výstup trval asi dvacet minut a není nijak náročný. Stezka nevede přímo nahoru, ale obchází se okolo kráteru v mírném stoupání. Když jsme tedy dorazili až na vrchol a podívali se do kráteru, dcera poznamenala:„No díra, nic víc.“ Na dotaz, co by tam chtěla jiného vidět, neodpověděla. Já jsem si při pohledu na dno kráteru řekla: „To snad ani není možné, že tato díra dokázala vychrlit tolik prachu a popela, že zničila několik měst pod ní“. V okolí kráteru kvetly drobné žluté kvítky a vše se zelenalo, takže to vůbec nevypadalo jako něco nebezpečného. Ačkoliv Vesuv momentálně spí, vědci jej bedlivě sledují a nevylučují opakování exploze. Pokochali jsme se pohledem do kráteru i na Neapolský záliv, na památku si sebrali hroudu ztvrdlé lávy a vydali se na cestu dolů.

Po návratu k autobusu jsme v rychlosti posvačili, protože nás ještě čekala cesta do Pompejí a procházka po kdysi zasypaném městě. Archeologové zde odkryli velkou část města, tak jak vypadalo v době erupce Vesuvu. Museli odstranit místy až čtyřicet metrů ztvrdlé lávy a prachu. Vzhledem k tomu, že je město celé kamenné, tak zde bylo velké horko. Prohlídku jsme tedy zkrátili. Musím ale říci, že na tu dobu byly Pompeje velmi moderní a vyspělé město. Díky průvodkyni cestovní kanceláře jsme se dozvěděli hodně zajímavostí. Kdybych asi měla možnost navštívit někdy v budoucnosti Pompeje ještě jednou, neváhala bych. Moc se mi výlet líbil.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Výstup na Vesuv:

Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
Výstup na Vesuv
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, také jsem tam byla a žaslaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme měli s cestovní kanceláří výstup na Vesuv. Byla to nádheraSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok.
Ja som čítala knihu o zániku Pompejí a celkom rada by som sa tam išla pozrieť.
Možno sa to ešte niekedy podarí.
Zatiaľ máme od známych, ktorí tam už boli, len kúsok stuhnutej lávy.
Obrázek uživatelky
profil
článek. Já už se tam nepodívám, ale je fajn si něco o této lokalitě přečíst.
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
My se přihlásili asi před třemi lety na zájezd do těchto míst a pro malý počet zájemců se nekonal, snad někdy v budoucnu ještě Vesuv uvidíme.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles