8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prasečí chřipka ohrožuje dovolenou

1. 05. 2009 | Praktické rady
Na SOS - Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. se nyní obracejí zákazníci cestovních kanceláří s dotazy ohledně šířící se prasečí chřipky. Spotřebitelé se obávají jet na dovolenou, aby nebyli nakaženi. SOS se proto rozhodlo informovat spotřebitele o možnosti odstoupení od cestovní smlouvy z důvodů těchto obav.

Spotřebitelé, kteří mají již objednanou a často i zaplacenou dovolenou do zahraničí, nyní často přemýšlí, zda na tuto dovolenou odjet či nikoli. Bojí se, že příjemné prožitky a zážitky z dovolené budou provázeny strachem z možné nákazy prasečí chřipkou. Zvažují tedy  možnost od smlouvy odstoupit. 

Mají vůbec právo na odstoupení od smlouvy?
„Spotřebitel má samozřejmě právo kdykoliv od cestovní smlouvy odstoupit, avšak musí počítat s možnými stornopoplatky,“ říká tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec. „Výše těchto poplatků je povinnou náležitostí cestovní smlouvy a spotřebitel o nich musí být informován již při podpisu cestovní smlouvy, “ dodává Mišurec.

Prasečí chřipka ohrožuje dovolenouVýše stornopoplatku je závislá na počtu dní zbývajících do plánovaného odjezdu na dovolenou. Několik dní před odjezdem se stornopoplatky často vyšplhají až na sto procent z ceny zájezdu. Proto by spotřebitelé měli zvážit možnost tohoto odstoupení od smlouvy.

Ministerstvo zahraničních věcí České Republiky vydalo v souvislosti s výskytem prasečí chřipky zprávu, ve které nedoporučuje cestovat do Mexika, pokud to není nezbytně nutné. „Bohužel však ani toto doporučení neznamená automatickou možnost odstoupení od smlouvy a vrácení plné finanční částky za koupený zájezd do Mexika,“ říká Jan Mišurec. „Až v případě, že by ministerstvo zahraničních věcí cestování do některé ze zemí označilo za životu nebezpečné a zakázané, tak by vznikla automatická možnost na odstoupení od smlouvy bez nutnosti platit stornopoplatky,“ doplňuje tiskový mluvčí SOS.

SOS však chce také upozornit na skutečnost, že některé cestovní kanceláře již zrušili nejbližší lety do Mexika. S tím, že těmto spotřebitelům bude nabídnuta jiná destinace a případný rozdíl v ceně jim bude doplacen.

SOS tedy spotřebitelům radí, aby zbytečně nepropadali panice. Před případným odjezdem do zahraničí se informovali u své cestovní kanceláře o aktuální situaci ve vybrané zemi a konkrétní lokalitě. Další informace mohou také nalézt na webu ministerstva zahraničních věcí ČR MZV.cz které zde zveřejňuje aktuální doporučení či zákazy určené turistům.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
užitečné informaceSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles