8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady pro cestování v EU!

18. 08. 2009 | Praktické rady
K cestování po zemích Evropské unie stačí českým občanům pas nebo občanský průkaz. Rodiče, kteří jedou do ciziny s dětmi, by však měly nechat vystavit cestovní doklad i svým potomkům, přestože je mají zapsány v občanském průkazu, upozornil úřad vlády.

Lidé by si také měli dát pozor na to, aby jejich doklady platily alespoň po dobu plánovaného pobytu v zahraničí. V opačném případě je mohou potkat nepříjemnosti s policií či úřady.

Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho majitele. Jestliže si rodič nechal do cestovního pasu uvést svého potomka před 1. září 2006, může s ním cestovat po EU bez jeho vlastního pasu. Dítěti však nesmí být více než 15 let. V případě, že si nechal rodič zapsat dítě do pasu po 29. únoru 2008, může s ním cestovat po EU také bez jeho vlastního cestovního dokladu. Dítěti však nesmí být více než deset let.

Jestliže přijde český turista v některé ze zemí EU o svůj pas, musí se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad České republiky, který mu vystaví náhradní jednorázový cestovní doklad pro návrat domů.

Rady pro cestování v EU!Za výběr z bankomatu, za platbu kartou nebo za bankovní převod zaplatí nyní lidé v celé EU v eurech (do 50 tisíc euro) stejně jako ve své zemi. Týká se to však jen účtů vedených v eurech a plateb ve švédských korunách. Pokud člověk vstupuje na území EU nebo jej opouští s hotovostí do deseti tisíc euro, nemusí nic hlásit. Nad tuto částku se už vztahuje povinnost hlásit částku celníkům.

V případě cesty autem po EU si vystačí řidič s platným řidičským průkazem vystavený v kterémkoli členském státě EU. V některých zemích však u sebe musíte mít ještě osvědčení o registraci vozidla.

Při cestách do zahraničí v rámci EU platí povinné ručení automaticky jako zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla i v jiných zemích. Povinné ručení z EU platí také na Islandu, v Norsku a Švýcarsku. Pokud má člověk uzavřeno sdružené pojištění, měl by si ověřit u své pojišťovny, zda se jeho pojistné krytí vztahuje i na cesty do zahraničí.

Tak zvaná zelená karta není při cestování v rámci EU povinná. Je však mezinárodně uznávaná a usnadní v případě nehody uplatnění náhrady škody.

Dálniční poplatky se platí v mnoha zemích, například v České republice, Francii, Itálii, Irsku, Maďarsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, na Slovensku, ve Spojeném království a ve Španělsku. V některých zemích jako je Rakousko, Česká republika, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko se poplatky platí zakoupením dálniční známky, kterou je nutno nalepit na přední sklo vozidla.

Občané EU mají v případě, že na cestách onemocní, nárok na zdravotní péči zdarma nebo za sníženou cenu. V některých zemích je péče zdarma, v některých se platí část nákladů, v jiných je nutné zaplatit celou částku a potom žádat o proplacení. Doporučuje se proto uschovat všechny účtenky, recepty a stvrzenky.

Pokud užívá člověk léky na lékařský předpis, doporučuje se vzít předpis s sebou do zahraničí.

Cestování s domácími mazlíčky je nyní díky novému cestovnímu pasu pro zvířata, který vystavuje každý veterinář, mnohem snazší. Každý pes i každá kočka musí mít svůj pas s údaji o platném očkování proti vzteklině. Do 30. června 2010 však Irsko, Malta, Švédsko a Spojené království vyžadují i doklad o účinnosti očkování. Zvíře musí mít navíc ještě elektronický mikročip.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ve Švýcarsku mají pouze roční dálniční známku. Bez problému koupíte na hranicích.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles