8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Báječná dovolená v Jižní Francii

28. 08. 2012 | Vaše tipy

Naše letošní dovolená směřovala poprvé na Azurové pobřeží - Francouzskou riviéru. Na dovolenou jezdíme s rodinkou autem, abychom si vychutnali místečka, která nás nejvíce přitahují. Cesta přes naše území, Rakousko a Itálii, trvala přibližně 15 hodin.

Velká část se jela přes Itálii, asi 800 km. Naše ubytování bylo v malém letovisku, Roquebrune-Cap-Martin, které se nachází mezi Mentonem a Monakem. Residence, ve které jsme měli ubytování, byla na svahu nad mořem s krásným výhledem na okolní krajinu a Středozemní moře. V pozadí se rozprostírají Alpy, které ladí se starým městem s neodolatelnou středověkou atmosférou. Krásné počasíčko nás lákalo ke koupání, ale také k výletům.

K moři se chodilo po schodech, přes tunel, který byl ve skále. Moře bylo příjemně teploučké a čisťounké. Na pláži i v moři jsou kameny, které se střídají s pískem. Je dobré mít v těchto místech botky do vody. Na moři jsou odpočívadla, která vypadají jako veliké nafukovací matrace, můžete si na nich odpočinout, opalovat se, nebo skákat do moře. Podél pláže, po pobřežní stezce, se dá dojít z letoviska až k Monaku, cestou ještě objevíte menší pláže, poklidné zátoky, které jsou schovány u skal v krásné zeleni.

Báječná dovolená v jižní FranciiMěstečko Roquebrune-Cap-Martin je plné zeleně a kvetoucího kvítí.  Můžete tady spatřit květiny různých druhů a krásných barev, bungenvilie, ibišky, agáve, různé kaktusy a kvetoucí sukulenty, jako je opuncie, petúnie, palmy, banánovníky, fíkovníky a hlavně citrusy. Procházkou městem uvidíte nejen zahrady s pěstěnou flórou, ale také krásné velké vily vystavěné v zeleni. V městečku nenarazíte na jedinou pekárnu, ani obchod. Ve městě najdete akorát restauraci a opravnu automobilů.  Nakoupit si můžete v nedalekém Mentonu nebo Monaku. V pekárně můžete ochutnat čokoládové francouzské chlebíčky, které jsou místní specialitou. Také různé druhy sýrů, mořské plody a francouzské víno. Letovisko patří ke klidným, bez rušného nočního života.

Na Azurovém pobřeží jsme podnikli výlet do nedalekého Mentonu. Městečko s krásnou pobřežní promenádou, které leží téměř u italských hranic. Klidnější letovisko láká k dlouhým procházkám promenádou k  bývalé pevnosti z 16. století, která je v současnosti muzeem. Na náměstí v Mentonu se úzkými uličkami dostanete do středu města, kde se nachází kostel St. Michel. Ve městě je krásná botanická zahrada, ve které můžete obdivovat různé druhy růží, mexickou yuku a japonský rákosový bambus.  Jedním z typických symbolů města jsou citrusy, které jsou příhodným místem pro jejich pěstování. Městečko je známé díky citrónovým bonbónům, slavnostem a karnevalům. V jedné restauraci na pobřežní promenádě můžete sledovat vystoupení tanečníků, které patří k pěkným kulturním zážitkům. Tanečníci vystupují v krásných pestrých kostýmech a svým tancem zaujmou každého diváka.

Dalším cílem našeho výletu bylo Monako. Do pohádkového knížectví se dá dojít pěšky procházkou po pobřežní stezce. Můžete tam také dojet autem, ale budete mít problém s parkováním, všude je plno. Nejlepší variantou je autobus, který jezdí z malého letoviska co půl hodiny, jízdenka stojí jen jedno euro. Monako leží v široké zátoce u pobřeží Středozemního moře a je obklopeno Francií. Monacké knížectví je druhý nejmenší stát na světě a země s druhou největší hustotou osídlení. Domy jsou tady přilepeny jeden ke druhému, bydlí tady lidé z celého světa. Pro místní obyvatele je monacké knížectví daňovým rájem. Pro turisty krásným místečkem na zemi. Monako se skládá ze čtyř městských částí. Krásnou podívanou je monacké knížectví, které se rozprostírá na skále. U monackého sídla probíhá každý dnes střídání stráží.  Katedrála sv. Barbory a Knížecí palác patří k nejkrásnějším a nejcennějším historickým památkám. V katedrále jsou pohřbeni monačtí knížata a kněžna Grácie, která zemřela při tragické nehodě. V katedrále se nachází místní muzeum. U knížecího paláce je výstava kanonů. Na nádvoří monackého knížectví je pěkná parková úprava. Úzké uličky vedou k různým obchůdkům a restauracím. Ve staré části města se také nachází Katedrála Sv. Mikuláše. Je tady také krásné oceánografické muzeum, které se tyčí do výšky 80 m nad mořem, muzeum se stavělo 11 let. V obřích akváriích plave spousta ryb a živočichů. Nachází se tady také botanická zahrada, která je známá obrovskými sukulenty a kaktusy. U oceánografického muzea stojí vláček, které vás proveze nejhezčími místy v Monaku. Nové Monako je známo s četnými obchody světových značek, bankami a restauracemi. Na pobřežní promenádě je divadlo kněžny Grácie. V přístavu v Monaku můžete shlédnout luxusní jachty a plachetnice. Město je známé díky Formuli 1. Závody formule, které se tady jezdí každý rok, patří k nejznámějším na světě. Jsou lahůdkou pro všechny fanoušky motosportu. Můžete si tady projít okruh Formule. V Monte Carlu si nenechte ujít prohlídku místního kasina, které patří k opravdu luxusním. V kasinu jsou mramorové sloupy, drahé obrazy, krásné malby na stěnách. Monako je doslova rájem nákupu. V Monte Carlu je krásné nákupní centrum s restauracemi a kavárničkami. Je tady spousta obchodů všech světových návrhářů. Za shlédnutí určitě stojí kongresové centrum. Celým Monakem se prohánějí drahá auta, jako je Ferari, Lamborghini, Aston Martin a jiné značky. Kuriozitou nejsou také historické veterány. Pobřežní promenády lákají k posezení v restauracích, kde nabízejí různé francouzské speciality.

Báječná dovolená v jižní FranciiDále jsme navštívili Antibest, městečko na poloostrově Francouzské riviéry. Je tady pěkná pobřežní promenáda, s obchůdky a restauracemi. Zajímavým zpestřením je výlet lodí na Cap d‘ Antibes, kde jezdí lodě s proskleným dnem, odkud můžete sledovat podmořský svět. Nás nejvíce zaujala návštěva Marinelandu, který se nachází v Antibestu několik metrů od moře. Udělali jsme si s rodinkou celodenní výlet do tohoto podmořského světa za zvířaty a spojili jsme s návštěvou vodního parku. V tropických horkých dnech je taková kombinace k nezaplacení. Tento mořský svět živočichů patří ke krásným zážitkům. Během dne se můžete projít kolem bazénů lachtanů, tučňáků, mrožů, ledních medvědů, mořských želv a jiných ryb. Žraločí tunel, ve kterém plave několik druhů žraloků, rejnoci, murény a jiné dravé ryby. Moc pěknou podívanou je pozorovat delfíny a kosatky v obřích nádržích. V tomto parku můžete zvířata pozorovat nejen při odpočinku, ale krásným zážitkem je také jejich vystoupení. Marineland nabízí vystoupení lachtanů, mrožů, delfínů a kosatek. Vystoupení delfínů a kosatek patří k nezapomenutelným zážitkům. V parku si můžete za příplatek pohladit delfína, nebo lachtana pod dohledem zkušeného cvičitele.  Můžete také povečeřet s kosatkami, kterých je tady v parku pět, včetně jednoho mláděte.  

Přestávky mezi vystoupeními vám umožní navštívit velký vodní aqvapark, který se nachází hned u Marinelandu. Příjemné osvěžení v bazénu s mořskými vlnami, pro děti různé atrakce v podobě skluzavek, tobogánů, potěší všechny věkové kategorie. V aqvaparku i Marinelandu se nacházejí restaurace a také občerstvení. V Marinelandu je také prodejna krásných suvenýrů, které připomínají mořský svět.

Francie vás okouzlí nejen krásnou přírodou, ale také zajímavými historickými památkami, podmořským světem a azurově modrým mořem.

Marta  - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Báječná dovolená v Jižní Francii:

Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
Báječná dovolená v Jižní Francii
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jo jo bájo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
příští týden jedeme do Mentonu na Slavnosti citrusů.. vzpomněla jsem si na Tvůj článeček..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
o moc krásném místě....Smajlík měli jste se prima Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, spousta informací, hezké fotkySmajlíkSmajlík

Monako jsem také navštívila a moc se mi tam líbilo, ale už je to několik letSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máš moc pěkně napsaný článek o vaší dovolenéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles