Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čí jsou děti? Rodičů, státu… ?

13. 09. 2012 | Výchova
Čí jsou děti? Rodičů, státu… ? Možná se tato otázka zdá být trochu absurdní, ale v praxi se bohužel často dostáváme do situací, kde je nutno toto dilema řešit. Co třeba taková střídavá péče. Zvláště otcové se zasazují za její téměř plošné zavedení. Chápu je. Stále je většina dětí po rozpadu vztahu jejich rodičů svěřována takřka automaticky do péče matky.

Argumenty jsou nasnadě. Biologické pouto u maličkých dětí, tradice – matka vždy vychovávala děti, muž dělal kariéru a živil rodinu, matka si spíš může dovolit zůstat doma nebo pracovat na poloviční úvazek.  Takže tatínek ať vydělává, platí alimenty, maminka dítě vychovává. Když spolu rodiče alespoň trochu vycházejí, maminka bez problémů tatínkovi děti půjčuje dle dohody na víkendy a část prázdnin.

Střídavá péčeAle dokázal někdo naprosto přesvědčivě, že je mateřská péče vždy lepší než otcovská? Nevím o tom. Jako skoro vše, rodičovské schopnosti jsou ryze individuální, i když my ženy máme jistou výhodu ve smyslu hormonálního nastavení v těhotenství a po porodu. Takže rozhodně jsem proti automatickému preferování matek při svěřování dětí do péče rodičů po rozvodu.

Střídavá péče se zdá být ideálním kompromisním řešením. Dítě je vychováváno oběma rodiči, jen ne současně, ale na střídačku. Podobně funguje i mnoho úplných rodin, kde jsou rodiče nadmíru zaměstnáni a doma se obvykle scházejí jen na noc, kdy už děti spí, případně na víkend, a to také ne vždy. Takže proč ne i po rozvodu. Zásadní rozdíl je v tom, kdo se u koho střídá.

Dítě má mimo jiné i právo na domov. To patří mezi velice důležité faktory, které poskytují dítěti pocit jistoty, bezpečí a stability. Po rozvodu přijde o jistotu v podobě úplné rodiny, navíc pendluje mezi dvěma domovy.  Oba rodiče se snaží, u každého má dítě krásně zařízený pokoj. Ale kde je vlastně doma? V každém bydlišti má jiné kamarády, za ty dva týdny, kdy je jinde, se může udát mnohé.

Vzpomeňme si, jaké to je, když jsme jako děti byli dva týdny nemocní. Sice dnes je vše zjednodušeno sociálními sítěmi, ale to nepovažuji za důležitý argument. A nyní ještě legislativní úprava, která střídavou péči podporuje. Novela školského zákona umožňuje, aby dítě ve střídavé péči chodilo do dvou škol. Do jedné, když je u maminky, do druhé, když je u tatínka.

Za mých mladých let jsme něco podobného znali u lidí, kteří jezdili s kolotočem. Byli docela šťastní, povětšinou velice sociálně zdatní, ale nic moc se nenaučili. Byli to však lidé, kteří byli kočovníky od útlého dětství, měli to tak říkajíc v krvi a kočovali s celou širokou rodinou. Dítě po rozvodu rodičů je obvykle uzlíček nervů a my mu vezmeme ještě jistotu v podobě vrstevnické skupiny.

Jasně, teď má dvě vrstevnické skupinyStřídavá péče, dva domovy, možná dokonce dvě maminky a dva tatínky. Většina dětí to zvládne. Ze zkušenosti vím, že za cenu jistého zpovrchnění, takové děti bývají pragmatičtější, naučí se kličkovat (prostě jsou vyčůrané). A ty, co to nezvládnou, se stahují do sebe, utíkají do fantazie, někdo začne zlobit, u někoho se rozvinou neurotické rysy.

Opakuji, nejsem proti střídavé péči. Ale nechť se střídají rodiče u dítěte, ne dítě u rodičů. Jistě, je to organizačně náročné (pro rodiče), asi i finančně, možná by to chtělo tři bydliště, už vůbec to nemůže fungovat v případě, že si rodiče založí nové rodiny, mají nové partnery. Ale kdo se tady mohl od začátku rozhodovat? Dítě nebo rodiče? Rodiče si pořídili dítě, rodiče se rozhodli ukončit své partnerství. Tak proč se má přizpůsobovat dítě?

Autorka: PhDr. Lenka Matoušková,
ředitelka ZŠ a MŠ generála
Františka Fajtla DFC, Praha


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nedávno jsem četla na toto téma dva články v Mladé frontě -jeden byl proti(redaktorka) a jeden pro (otec, jehož syn od deseti let žil střídavě u otce a matky). Vlastní zkušenost nemám, ale spíše se kloním k názoru toho otce, který psal, že když všechno probíhá v relativním klidu, rodiče na sebe vzájemně nehází špínu a mají na mysli především blaho dítěte (to, že se rozvedli, je jiná kapitola),s dítětem od začátku o všem mluví a vše mu přiměřeně věku vysvětlí, tak dítě nemá žádné trauma z toho, že má dva domovy. Můj známý se s bývalou ženou také rozhodl jejich desetiletou dceru vychovávat střídavě (v té době jí bylo pět let)- holčička je veselá, dobře se učí, je přátelská-čili pokud jsou rodiče normální a domluví se, tak v tom nevidím problém. Ale je to samozřejmě individuální a myslím, že od určitého věku by se měli ptát také na názor dítěte, jak by si to představovalo ono.
Obrázek uživatelky
profil
a váš nadpis : "čí jsou děti" se mi také nelíbí. Moje milé děti jsou Moje !!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
střídavou péči nepovažuji za dobré řešení- než se dítě aklimatizuje na podmínky a režim v jedné domácnosti a škole, tak už zase změna a nové zvykání - je to podle mě destabilizující. Není to moc pocit klidného zázemí, jistoty a pohodlí vlastního jednoho domova. Nevím, možná nějakého dobrodruha to může bavit si každý týden pakovat věci do kufru a stěhovat se do nového, ale myslím, že dítěti to na vnitřním klidu nepřidá..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles