8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čínské pexeso

3. 02. 2012 | Zajímavosti
Během posledních dvaceti let u nás masivně stoupla možnost občerstvení v tzv. čínském pexesu. Snad v každém městě se nachází již zdálky rozpoznatelná plocha s množstvím čtverců, které vyobrazují velice podobná jídla. Rýže a kuře, rýže a gyros, nudle a kuře, nudle a gyros, rýže a zelenina, nudle a zelenina atd.

Výsledný obrazec připomíná nerozstříhané pexeso a majitelé restaurací, kterým stále je ještě do smíchu, mají z těchto asijských podniků legraci.
Ale z mého pohledu je to pro smích jen částečně, spíše kdosi vyhmátnul díru na trhu. Protože v čínském pexesu alespoň vizuálně tušíte, co si dáváte. Máte-li ale na jídelním lístku napsány položky typu tajemství šéfkuře či překvapení v kabátku, nezbývá vám, než se zeptat, či se nechat překvapit.

U čínského pexesa ne vždy daný obrázek vypadá stejně jako pokrm na talíři. Stalo se mi, že jsem si objednal rybu po sečuánsku. Na talíři se objevilo několik kuliček z těsta, v kterých bylo cosi malinkatého přimomínajíc rybí filé. To samé se mi stalo u kuřecího překvapení. Opět v těstíčku obalené miniaturní kousky kuřecího masa bez chuti. Chuť si musíte dodat sami různými dochucovadly. Možná v tom je právě klíč úspěchu těchto restaurací a rychlých občerstvení.

Pomocí chilli, ale hlavně sójových omáček a přípravků, které obsahují často glutamát sodný (glutaman sodný) neboli E 621. Zvykneme-li si na tuto chuť, bude pro nás běžně kořeněné jídlo málo výrazné, bez chuti, bude nás to nutit více solit a vyhledávat opakovaně tato jídla. Samozřejmě to tělu neprospívá, ale to bohužel řada lidí ignoruje.

Jistým pozitivem těchto restaurací je rychlost, protože rýže je navařená dopředu, zelenina je nakrouhaná též, gyros se točí celý den, takže není důvod k prostojům.

Bohužel nepatříme k národům, kde je zvykem udělat si siestu a odkráčet na několikachodový oběd, který se pomalu protáhne až do večeře. Musí nám většinou stačit půlhodinová přestávka na oběd. Za tuto dobu se málokde stačíme najíst a ještě dojít zpět do práce, čehož právě Asiaté využili.

Pokud se v restauracích objeví denně povícero strávníků, není důvod myslet si, že by jídlo nebylo čerstvé. Ale je otázkou, zda se suroviny také čerstvé nakupují. Pamatuji si ještě na zprávy v televizi ohledně objevení kočičího masa v jedné čínské restauraci a dalších druhů přes rok starých.

Ovšem když navštívíte Čínu, zjistíte, že jde vlastně o zemi bez zvířat. Žije tam tolik lidí, že spořádají kdeco. Stejně jako v dalších asijských státech.

Proto se raději neptám na složení pokrmu, který se nazývá maso čtyř barev. Napadá mě, že by se mohlo jednat o kuřecí, hovězí a vepřové. A to čtvrté znát nechci, jen v koutku duše doufám, že se jedná o jehněčí.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám radšej našu kuchyňu, ale raz, dvakrát do roka sa stane, že sa ideme najesť do "pexesa", ako si to vtipne nazvala. Zatiaľ sa nestalo, že by jedlo nebolo dobré.
A keby sme chceli "skúmať" zloženie všetkého, čo vložíme do úst, obávam sa, že by sme sa veľmi nenajedli.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kdo ví,co chytaj v těch svejch skladištích.Ježci jsou potvrzený na vlastní oči....
Obrázek uživatelky
profil
Kdysi dávno jsem byla v čínské restauraci a daly jsme si Maso tří barev a to byly dva druhy masa a játra s černými houbami. Bylo to moc dobré. Přinesli nám velkou mísu pokrmu, my byly tři ženské a všechno jsme snědly.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem byla ještě za bývalého režimu. Dnes - kdy jsou na každém rohu a po tom, co jsem viděla v televizi nebo na různých videích - by mě nikdo nedonutil u nich něco pozřít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles