8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se děje při menstruaci?

10. 07. 2010 | Péče o tělo

První menstruace je u holek považována za jasnou známku začátku dospívání. Většina to po prvé dostane mezi 12. - 14. rokem, ale výjimkou nejsou ani měsíčky v 11 letech nebo taky klidně až v 16 letech. Pokud ti je ale 17 pryč a ještě nemenstruuješ, měla bys pro jistotu ke gynekologovi.

ČTYŘI FÁZE MENSTRUACE: 1.FÁZE - První menstruační- fáze je začátkem celého cyklu, který trvá 28 dní ( plus minus 7 ). Při menstruační fázi dochází k vyloučení krve a odumřelé části sliznice dělohy pryč z těla. Krvácení trvá obvykle 3 - 5 dní a ztrácíš při něm asi 50 - 80 ml krve.

2. fáze - Po menstruační fázi začíná fáze folikulární. Ve vaječnících začínají růst folikuly (míšky), ve kterých zrají vajíčka. Jejich počet je daný už při tvém narození a v průběhu života se nemění (nemusíš se ale bát, že by jich bylo třeba málo - máš jich kolem 400 000!) Za život se ti uvolní celkem zhruba 400 vajíček, každý měsíc jedno. Není ale předem dáno, z jakého vaječníku bude ten který měsíc vajíčko uvolněno.

3. fáze -  Třetí fáze se jmenuje ovulační. Z nejvíce zralého folikulu se uvolní jedno vajíčko a putuje vejcovodem směrem k děloze. Trvá mu to asi týden. Právě v téhle fázi může dojít k jeho oplodnění. V oblasti děložního hrdla zároveň dochází ke změně hlenu, který je nyní schopen propouštět spermie, aby se mohly spojit s vajíčkem. Děloha se mezitím připravuje na přijetí oplodněného vajíčka. Děložní sliznice se zvětšuje a bohatě prokrvuje.

4. fáze -  Trvá dva týdny a říká se jí luteální. Pokud je vajíčko oplodněné, zachytí se na zvětšené sliznici dělohy a vyšle tělu signál o své existenci. Následkem toho se začnou vylučovat hormony, které jsou důležité v rané fázi těhotenství. V drtivé většině cyklů ale vajíčko oplodněno není, což následně vede ke snížení hladiny hormonů v těle, a také ke spuštění menstruačního krvácení. A celý cyklus se opakuje.

Bolest břicha - dost nepříjemným jevem, který doprovází menzes zpravidla v prvních dnech jsou menstruační křeče. U každé holky je síla bolesti jiná od pocitu, že se něco děje až po bolestivé křeče. Pokud máš bolesti hodně silné a trvají celou dobu menstruace, určitě si zajdi k doktorovi. Přece nechceš takhle zbytečně trpět! Pro první pomoc proti bolestem, zkus prášek s obsahem ibuprofenu.

                                                                                                                                  Barusska – čtenářka

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles