8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co to jsou superpotraviny a proč se vyplatí zařazovat je do jídelníčku

5. 09. 2023 | Péče o tělo
Experimentování se superpotravinami je tak zábavné a zdravé. Poznávat nové plodiny, chutě a kombinovat je s našimi běžnými jídly brzy přinese výsledky v podobě navýšení energie, celkové vitality a dobré nálady. Díky výjimečné koncentraci živin představují velké obohacení našeho jídelníčku. Superpotraviny jsou vhodné pro každého a stojí za to dozvědět se o nich více.

Co patří mezi superpotraviny


Superpotraviny jsou potraviny, které mají výjimečné výživové vlastnosti a mimořádný obsah vitaminů, minerálů, antioxidantů, stopových prvků, nenasycených mastných kyselin a dalších biologicky aktivních látek. Díky tomu podporují dobré zdraví a jsou prevencí proti onemocněním.
Pokud jste si hned představili zázračné šamanské bobule, ke kterým se jen těžko dostanete, máme pro vás skvělou zprávu. Mezi superpotraviny patří i některé běžné potraviny jako je česnek, zelí, jablko nebo slunečnicové semínko.

Nové superpotraviny jako znovuobjevený trend


Jednou za čas se objeví trend, kdy se propaguje nová superpotravina. Ačkoli je její přínos známý již celá staletí, dostane najednou mnoho pozornosti a výrobci potravin ji přidávají do svých běžných produktů, aby byli „IN“. Tímto procesem si prošla quinoa, kustovnice čínská známá jako Goji, chia semena a další. Existují však i méně známé superpotraviny, které jsou pro nás v dnešní době dostupné a stojí za to obohatit jimi náš jídelníček.

Zajímavosti o exotických superpotravinách


KAKAOVÉ BOBY
Kakao dokáže navozovat pocity štěstí. Obsahuje totiž látky, které uvolňují endorfiny. Toto platí pro nepražené kakao v té nejlepší bio kvalitě. Skvělé jen tak na zobání, do smoothie či dezertů.

MACA
Superkořen, který roste tam, kde máloco přežije. V Andách. U nás ho můžete koupit ve formě prášku. Má širokospektrální účinky. Od navýšení libida, přes podporu růstu svalové hmoty až po zlepšení spánku.

ACAI
Superbobule, které se vyslovují „asají“. Malé temně modré plody, které rostou na palmě v Amazonii. Jsou považovány za elixír mládí a sehnat je můžete ve formě prášku, šťávy nebo mražené dřeně. Mají lehce trpkou chuť, proto je dobré Açai kombinovat se sladším ovocem.

MORINGA
Je známá jako zázračný strom. Všechny části stromu jsou totiž člověku prospěšné. Listy obsahují širokou paletu mikroživin a řadí se tak mezi nejbohatší zdroje vitaminů a minerálů. Obsahuje několikanásobně více vitaminu C než pomeranč, a to už stojí za pozornost.

MORUŠE BÍLÉ
Jsou považovány za klenot z říše ovoce. Známe jsou v sušené podobě, kdy v nich dojde ke koncentraci přirozeného cukru a díky tomu jsou velmi sladké a lahodné. V Číně byly konzumovány po tisíce let a dnes jsou důležitou součástí gastronomické kultury na Balkáně. Sušené rozemleté moruše dříve sloužily místo cukru ke slazení koláčů.


Kombinovat a střídat superpotraviny je chytré


Když zjistíte, kolik skvělých superpotravin existuje a co všechno obsahují, možná je budete chtít všechny. I zde ale platí pravidlo „všeho s mírou“. Každé lidské tělo je jedinečné a má své specifické potřeby. Představte si nabídku superpotravin jako švédský stůl. Někdo intuitivně sáhne po kakaových bobech, jinému zase bude vyhovovat více antioxidantů z açai bobulí. Vyplatí se proto superpotraviny chytře prostřídávat a nabídnout tělu širokou paletu živin, ze kterých si může vybrat.

              7 tipů, jak mít superpotraviny v jídelníčku každý den


1. Připravte si ke snídani jáhlovou kaši a místo rozinek ji posypte sladkými sušenými plody Moruše bílé.

2. Ovesné vločky nechte nabobtnat v rostlinném mléce a v misce je posypte křupavou kombinací vlašských ořechů a nepraženým kakaem v podobě bio drcených kakaových bobů.

3. Potřebujete se nakopnout a povzbudit imunitu? Ovocno-zeleninovou šťávu z řepy, jablka, mrkve a zázvoru vytuňte jednou lžičkou bio prášku z Acai bobulí. Vitaminová bomba zajištěna.

4. Domácí Jogurtovo-ovocný nápoj obohaťte o bio Maca prášek. Super jako sytá a výživná svačinka.

5. Honí vás odpoledne mlsná? Zkuste místo bonboniéry sladké cizrnové kuličky s bio Kakaovým práškem oslazené čekankovou vlákninou. Perfektně uspokojí chutě na sladké a zlepší náladu.

6. Vyrobte si z obyčejných palačinek superpalačinky. Do těsta zamíchejte 1 lžíci výživného bio moringa prášku, který je nabitý vitaminy, minerály a je zdrojem bílkovin.

7. Do oblíbené krémové zeleninové polévky přidejte stroužek česneku a zakomponujte lžičku Maca prášku.


Doporučení na závěr


V dnešní době plné stresu je třeba zdraví podporovat ze všech stran. Superpotraviny jsou dostupnou a snadnou možností, jak tělu dodat významné nutrienty. Základ jídelníčku postavte na čerstvých potravinách a jako třešničku na dortu si ho každý den vylepšujte dary přírody jak z lokálních, tak exotických krajin.


Zdroj, foto: Labeta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !