Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cvičení s miminky

22. 04. 2012 | Cvičení

JIž jste vyzkoušeli cvičení s miminky? Dnes už snad nikdo nepochybuje o tom, že novorozené miminko není jen bezmocná látková panenka, že poměrně dobře vidí, rozlišuje známé vůně a reaguje na zvuky a melodie, které znalo už z prenatálního období. Novorozenec je také vybaven užitečnými vrozenými reflexy. Cílem miminka v prvních měsících je nahradit tyto reflexy (automatické reakce) cílenými a uvědomělými pohyby a právě tomu napomáhá novorozenecké cvičení.


Cvičení s miminky - Až tě chytím…

Asi nejznámější vrozenou reakcí je tzv. uchopovací reflex. Má se za to, že v pravěkých dobách cestovala miminka podobně jako dnešní opičky pevně přichycena na matčině těle nebo vlasech, přičemž matka je pouze občas podepřela rukou (bylo to praktické např. při sběru potravy). Dítě dokonce instinktivně pozná, jestli to, co drží, je skutečně matka. Není jistě náhoda, že dětská ručka sevře lidský prst o mnoho silněji než stejně silnou dřevěnou tyčinku. A o tom, jak malé dítě umí rodiče (ale i jiné příbuzné) silně uchopit za vlasy, se většině z vás jistě rozepisovat nemusím. A věřte tomu nebo ne, ručičky udrží (pokud by to bylo nutné) celou váhu miminka a to po velmi dlouhou dobu.

 Okolo 3-4 měsíce se uchopovací reflex mění na cílené sahání po předmětech a my, jako rodiče můžeme tomuto vývoji přinejmenším lehce napomoci. Jde o to vyvolávat tento reflex co nejčastěji, protože čím více dítě tuto reakci opakuje, tím dříve se naučí své ruce a prsty cíleně koordinovat. Poskytneme mu tedy dostatek příležitostí k uchopování a osahávání nejrůznějších předmětů. Dobrým nápadem jsou měkké a dobře uchopitelné hračky (fotbalový míč se k tomuto účelu rozhodně nehodí) pestrých barev rozvěšené nad postýlkou v dosahu dětských ruček. Matčiny vlasy a otcovo ochlupení (na hrudi je nejlepší) bývá k tomuto účelu také obzvlášť vhodné.

Miminka mívají zpočátku ručičky zatnuté v pěst. Aby si rychleji zvykla používat prstíky (hele, ono se s tím dá taky hýbat?), hladíme a laskáme dětské ručičky (třeba drobnými pusinkami). Reakcí na naši pozornost bývá rozevření drobných prstíků a pak obvykle uchopení hladícího prstu. Opět platí: čím častěji se budete takto miminku věnovat, tím rychleji bude po vašem podnětu ručičky otvírat. A cesta k uchopování věcí bude úspěšně nastartována.

Podobně se můžeme při cvičení s miminky věnovat i nožičkám: pokud nožičku polechtáme těsně pod prsty, sevřou se. Pokud budeme lechtat níž, nožička vykopne. A pokud miminko uchopíme pod paží, zvedneme do svislé polohy a necháme chodidla dotýkat se podložky, budou nožičky jakoby kráčet. Ne nadarmo se proto této reakci říká „kráčecí reflex.“ Pro miminko jsou všechny tyto hry vítaným zpestřením a zábavou.


Cvičení s miminky - Poloha na bříšku

Dříve byla tato poloha doporučována jako jediná vhodná pro spaní nejmenších miminek. Dnes už víme, že spánek v této poloze je spojen s vyšším výskytem SIDS (riziko náhlého úmrtí novorozence) a od jejího používání se upustilo. To ale neznamená, že není pro dítě prospěšná, ba právě naopak. Během doby bdění a pod vaším dozorem přináší dítěti spoustu nových podnětů. Už 4-5 denní novorozenec zkouší zvedat hlavu od podložky a vyhledává zrakem zajímavé podněty. Dítě proto motivujeme ukazováním pestrých a pohybujících se hraček.

Vhodnou podložkou pro toto cvičení může být matrace, stůl, ale také nahé tělo maminky. Svlékněte se od pasu nahoru a lehněte si na záda. Požádejte někoho, aby vám svlečené miminko položil na břicho. Co pozorujete? No ano, pokouší se odrážet nožičkama a posunovat se výš. Pokud je v místnosti dost teplo a nehrozí mu prochladnutí, nechte ho vylézt až k vašim prsům, kde potom najde sladkou odměnu. Opravdu to dokáže a báječně si tak procvičí všechny svaly.

Cvičení s miminky - posilování pro nejmenší

Jestli vás právě teď napadla miniaturní dětská posilovna se zmenšeninami posilovacích strojů, tak vás rychle vyvedu z omylu. V této podkapitole vás seznámím se dvěma praktickými cvičeními. Pojmenovala jsem je jako Otáčení a Překládání, ale vy si je pro své potřeby pojmenujte třeba úplně jinak. Kuli kuli a Hopi by mohlo být adekvátní :-)

První cvik při cvičení s miminky Otáčení využívá schopnosti miminka uchopit a držet nabízený předmět. Dítěti ležícímu na zádech vložte do rozevřených dlaní (viz. odstavec o rozevření prstíků) své ukazováčky. Mělo by je pevně uchopit (pokud ne, něžně obejměte dětské zápěstí svými prsty). Nyní miminko otáčejte pomalu na levou a pak na pravou stranu. Pohyb musí být pomalý a plynulý, jinak svého drobečka vylekáte. Zpočátku postačí 3-4 opakování. Až si mimi na hru zvykne, můžete přidávat.

Při Překládání je dobré, abyste vy i miminko měla holé paže a pokud možno i hrudník. Dítě tak cítí kontakt s nahou pokožkou a už to samo o sobě je velmi silný stimul. Miminko zvedněte (nezapomeňte fixovat hlavičku) a položte si ho do náruče hlavičkou doleva. Pohoupejte, opět zvedněte a otočte miminko na opačnou stranu, tedy hlavičkou doprava. Opět zopakujte několikrát. Na nahém dětském tělíčku můžete pozorovat, jak se procvičují téměř všechny svaly. Opět pozůstatek z dob pravěkých, ale věřte mi, že lepší cvičení pro miminko nenajdete. Po několika dnech můžete cvičení zpestřovat; mezi jednotlivými přeloženími se můžete lehce předklánět, udělat několik kroků dopředu nebo do stran apod. Dáte tak miminku možnost reagovat na další podněty a tím přispějete k jeho rychlejšímu a zdravějšímu vývoji.

 

Notburga - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Cvičení s miminkem je super. Když už se ale batolila a chtěla jsem cvičit já, hned jsem měla drobečka na zádech.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dcera chodila s oběma vnučkami cvičit ke zkušené rehabilitační sestře, bylo to zajímavé a hlavně pod odborným dohledem.
Obrázek uživatelky
profil
TAKY JSEM S DĚTMA CVIČILA
Obrázek uživatelky
profil
malý mal reflux, a aj napriek tomu spinká na brušku asi mu to robí dobre keď ho má pritlačené
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles