8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk

24. 12. 2012 | Cykloturistika

V minulém článku jsme si prohlédli město Písek a dnes sedneme na kolo a vydáme se proti proudu řeky Otavy do jeho krásného okolí. (článek Procházka půvabným Pískem)

Řeka zde obtéká Hradišťský vrch a po obou březích jsou pěšinky. Ta po levém břehu je spíše vhodná pro pěší, cyklistům doporučuji pravý břeh (červené psaníčko). K Zátavskému mostu je to pohodlných 5 km.

Míjíme Václavský jez, v knize o Otavě se píše, že v těchto místech v minulosti pálili ostrostřelci do terčů na druhé straně řeky. Konšelé jim však tuto vzrušující zábavu zatrhli, neboť Písečtí sem chodili na houby.

Asi v polovině cesty se na levém břehu nachází Čertova strouha (více o Čertovských místech českých luhů a hájů si můžete přečíst v mém starším článku zde: https://www.chytrazena.cz/certovska-mista-ceskych-luhu-a-haju-16700.html)  V tomto případě pověst vypráví o rybáři Matějovi, který bydlel daleko od řeky, ale toužil žít na jejím břehu. Jednou potkal čerta, který byl smutný, neboť se bez získání lidské duše nemohl vrátit do pekla. Matěj čertovi navrhl, že mu dá svou duši, pokud se mu podaří převést přes noc koryto řeky k Matějově chalupě. Čert snadno vykopal nové koryto, ale zasypání starého se mu nedařilo a vztekle mrštil velkým balvanem do strouhy. Od té doby se zde říká Čertova strouha a balvan můžete vidět.

Píseckem - na Vysoký KamýkDojíždíme k betonovému Zátavskému mostu z roku 1927. Tato část Otavy tvořila na sklonku druhé světové války demarkační linii. Na mostě můžeme objevit už špatně čitelný nápis, který zde zůstal po vojácích americké divize.

Nepříliš frekventovaná silnice nás vede do obce Zátaví. Toto krásné české jméno dostala podle své polohy - původně se jmenovala Zaotaví, z pohledu od Písku se nachází za Otavou, později se název ustálil do dnešní podoby.

Necelé tři kilometry a jsme v Kestřanech. Tady se na chvíli zastavíme u dvou tvrzí - Horní a Dolní, které jsou považovány za nejlépe dochované na území České republiky. Postupně zde probíhá rekonstrukce a jsou zpřístupňovány veřejnosti. Naproti Dolní tvrzi stojí mohutný zchátralý objekt barokního zámku,  v  roce 1989 se na zde natáčela část pohádky Jestřábí moudrost. Na opačné straně silnice je kostel sv. Kateřiny. Ještě si uděláme malou odbočku jižně od obce, kde je u mostu přes Otavu mezi dvěma památnými stromy kaple Kalvárie s nástěnnou malbou.

Kestřany opouštíme severozápadním směrem a mezi poli a kolem Velkého potočného rybníka míříme do obce Dobev. Dva kilometry za obcí se uprostřed lesů nalézá rybník Stašov s tábořištěm. Podobná zařízení příliš nemám v oblibě, ale to zdejší působilo celkem příjemným dojmem. V rybníku se ev. lze i vykoupat.

Našim dalším cílem bude rozhledna Vysoký Kamýk, nacházející se na stejnojmenném kopci nad obcí Velké Nepodřice. Ať zvolíte červenou strmější značku nebo žlutou, která pohodlněji kopec obchází, vždy budete muset nějaký ten metr nadmořské výšky vystoupat. A pokud kolo občas povedete (proč si dělat násilí, že) je to dobrý důvod ke sběru borůvek, kterých jsou zde mraky.

Rozhledna - telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou - je postavena pod vrcholem Velký Kamýk v nadmořské výšce 515 m n.m. Výška rozhledny je 65 metrů a je zde 162 schodů; v době naší návštěvy byla  volně přístupná. Nabízí se krásný výhled na vrcholky Šumavy, Brdy, město Písek - za ním je vrchol Jarníku s rozhlednou a Písecké hory.

Trocha adrenalinu při sjezdu kamenitou cestou do Velkých Nepodřic s hezkou kapličkou a pak už pohodová jízda po silnici společně s červenou značkou až na křižovatku pod Oldřichovem. Zde ale značku opouštíme a vlevo přes Oldřichov směřujeme k Písku kolem židovského hřbitova. Byl založen roku 1876, poslední pohřeb se zde konal roku 1942. Rekonstrukce proběhla v 90. letech minulého století, při níž byl hřbitov značně zmenšen. Určitě místo vhodné k zastavení, Písek máme na dosah. Už se těšíme na posezení v letní restauraci na Městském ostrově.

Popisovaná trasa měří necelých 30 km. Doporučená mapa: Shocart č.37 - Písecko.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk:

Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
Cyklotoulky Píseckem: Na Vysoký Kamýk
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bezva výlet Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já žádný cyklista nejsem.
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článok aj fotky, ktoré mi zas ukázali kus nepoznaného kraja.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles