8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děláte chybu, když pijete odpoledne kofein

12. 04. 2023 | Péče o tělo
Slováci a Češi začali nakupovat pravidelně doplňky stravy podporující mozkové funkce, křivka jejich prodejů v internetových lékárnách stále roste. Prim v prodejích hraje Ginko Biloba.

Aktuálně probíhá celosvětová kampaň Brain Awareness Week (BAW) ke zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku. Česko si Týden mozku v březnu připomnělo už po pětadvacáté. Mozek potřebuje v boji proti předčasnému stárnutí soustavný trénink a neustálou stimulaci svých funkcí. Tréninkem můžeme mozek rozvíjet a udržovat v dobré kondici.

Zapomínáme? Málo trénujeme? Nevyživujeme?


Základem výživy mozku je zdravá strava se zaměřením na cholin, což je látka výrazně vyživující náš nejdůležitější orgán - mozek. Pestrost na talíři je opravdu důležitá. Zdrojem cholinu jsou potraviny zejména živočišného původu, jako vajíčka, losos, játra či máslo. Výjimku v rostlinné stravě tvoří například brokolice. Skvělé jsou také hrozny, které obsahují resveratrol - látku, která ochraňuje mozek před neurodegenerativními procesy. Pokud bychom chtěli mozku dodat opravdu komplexní výživu, tak odborníci doporučují rybí olej a mořský kril. Jsou obrovským zdrojem omega 3 mastných kyselin, lecitinu a cholinu, což opravdu vytváří komplexní péči. Ty jsou v podobě přirozené stravy vhodné v jakémkoli věku, tedy i pro děti a seniory.

Pozor bychom si měli dát na stimulanty a adaptogeny. Káva, čaje obsahující kofein či tein, ashvaganda, ženšen, rhodiola, brahy, bakopa, gotu-kola, guarana, eleutherokok, vše jsou to stimulanty zlepšující činnost, mozku, naše kognitivní funkce. Dokonce napomáhají k odolnosti proti stresu, avšak podle odborníků bychom si je měli dopřát zejména v dopoledních hodinách. Nejsou vhodné pro děti. Všechny jsou skvělé v užívání v dopoledních hodinách a jako doplňky stravy je není třeba podcenit. Večer mozek spíše vyživujme, než stimulujme. Například čaji, nebo doplňky výživy obsahujícími lecitin, cholin, hořčík, vitamíny B, omega 3, EPA, DHA.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !