Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero pro výběr běžecké boty

14. 08. 2012 | Fitness
Běžecká bota je základ celého běhání. Správná bota vám může běhání zpříjemnit a pomoci s těžkými začátky. Nevybírejte si proto boty jenom podle barvy, ale hlavně podle toho, jaké jsou pro vás vhodné. Jak se ale v široké nabídce vyznat?

1. Poraďte se s profesionálem


Udělejte si čas a zajděte do specializovaného obchodu a nebojte se zeptat prodavače. Personál by měl být dobře vyškolen a schopen vám poradit. Pokud vám ukáže jenom regál s dámskými botami a řekne, ať si vyberete, které se vám líbí, utíkejte rychle pryč, tady vám neporadí.

Trénink2. Jak došlapujete


Základním ukazatelem při výběru běžecké boty je váš došlap. Při došlapu se snažíme pozorovat a měřit míru pronace. Na základě míry pronace doporučíme obuv. Pronaci dělíme na „neutrální“ a „nadměrnou“ Nadměrná pronace znamená, že vám při běhu padá kotník dovnitř a dostává se tak do pozice, která je až extrémní a v budoucnu může být příčinou nepříjemného zranění.

Došlap zjistíte to buď ve specializovaném obchodě, kde mají speciální podložku na měření. Nebo poproste kamarádku, ať se na vás podívá. Můžete se také natočit na kameru a pak si svůj běh prohlédnout. 

3. Správná bota = žádná bolest


Možná si říkáte, že na došlapu zas tolik nezáleží, ale pokud to myslíte s běháním vážně, může se stát, že po nějaké době začnete mít problémy s klouby – od kotníků až po kyčle, a to přeci nechcete, že? Pokud vám kotník „padá“, klouby nejsou zatěžovány rovnoměrně.

Abyste získala dostatečnou podporu a kotník se při běhu dostal do správné pozice, pomoci vám mohou boty s technologií Dynamic support.  Jedná se o speciální tlumení na základě dvou pěn o nestejné tvrdosti, které umí vyrovnávat tlak v celé délce nášlapu a tím poskytnou patřičnou podporu a stabilitu.

4. Boty si proběhněte


Pokud máte na výběr několik značek nebo typů, nestyďte se a klidně se po obchodě proběhněte. Jsou to přeci boty na běhání a ne na sezení.

5. Na povrchu (ne) záleží


Dalším faktorem výběru bot může být povrch, po kterém budete běhat. Většina bot respektuje běh jak po zpevněném povrchu (silnici), tak po prašné polní cestě. Jedinou výjimkou je extrémnější terén s nezpevněným povrchem (trail). V tomto případě volíme stabilnější obuv s úpravou podešve do terénního prostředí.

6. Botky pro začátečníky


TréninkJestliže s během teprve začínáte, vybírejte si měkčí botu, ve které se budete cítit pohodlněji. S nárůstem vaší výkonosti budete přecházet na tvrdší obuv, které budou respektovat svižnější tempo vašeho běhu.

7. Dámy vs. páni


Určitě se nesnažte vybrat boty v pánském oddělení, i když se vám třeba budou líbit více. Pánské boty jsou šité na pánské nohy, které jsou častěji mnohem širší než dámské a minimálně v patní části vám pravděpodobně boty nebudou sedět.

8. Na barvě záleží!


Samozřejmě, bota se vám musí líbit, abyste měla radost a chuť si ji nazout a vyrazit. Ale překvapivě barevná bota je důležitá i z hlediska bezpečnosti.  Když běžíte, tak nevědomky koutkem oka sledujete špičku boty, abyste věděla, kam šlapete a nezakopla. Nebojte se a kupte si tedy pořádné neonky, jsou navíc teď in.

9. Zimní vs. letní


Stejně jako u bot na běžné nošení je i u bot na běhání rozdíl, v jakém ročním období trénujete. Většina z nás asi začíná běhat teď na jaře a v létě, ale pokud vám nadšení vydrží, je určitě skvělé vytrvat i přes zimu, pokud není minus dvacet, lze běhat prakticky celý rok. Pro běhání v zimně a na podzim určitě zvažte nákup zimní běžecké obuvi, která je zateplená a navíc nepromokavá.

10. Nezapomeňte na ponožku


Možná další překvapení, ale ponožka je pro pohodlný a zdravý běh stejně důležitá jako bota. Zapomeňte na klasickou bavlnu, ale investujte do kvalitních funkčních materiálů. Bavlněné ponožky totiž neodvádí pot, hrnou se a mohou při delším běhu způsobit nepříjemné a bolestivé puchýře a otoky. Při nákupu ponožky také pamatujte na to, abyste měla vždy  achilovku v teple, předejdete tak jejímu zranění.

Zdroj, foto: Nike

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík to jsou dobré rady - využiju jich....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles