8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a svět peněz: Nikdy není brzy začít s objevováním

18. 08. 2022 | Výchova
Naučit se hospodařit s penězi je rozhodně nedocenitelná dovednost pro život. A právě proto není nikdy brzy s tím začít. Podle odborníků je dobré s dětmi o penězích a jejich hodnotě dobré mluvit opravdu odmalička, a to dokonce už v předškolním věku.

Podle průzkumu ale s takto malými dětmi mluví o financích pouze čtvrtina rodičů. Ti co to dělají se ale nebrání otevřít v podstatě všechna témata – hodnotou peněz a tím, co si za ně můžeme koupit to začíná a tím, jak funguje rodinný rozpočet, nákupní akce a slevy nebo i o rizicích při nákupech na internetu to končí. Vše je jen o správném načasování, podání a důvěře v dítě.  Pomoci může například i dětský účet, který mlže mít rodič plně pod kontrolou. A co ještě? Přinášíme pár tipů.

    1. Rodič jako vzor


Nejdůležitější ze všeho je jít příkladem. Je hezké s dětmi mluvit o penězích, o jejich hodnotě a o tom, kdy a jak lze šetřit, ale když to rodiče pak sami nedodržují a utrácejí, kde je jen napadne, pak je něco špatně. Nejlépe se dítě učí praxí v rodině, a nejen teoreticky slovy.

    2. Pravidelné kapesné


Kapesné dostává až 70 % českých dětí, a to dokonce i ty v předškolním věku, a to v mnoha formách a podobách. Někteří rodiče upřednostňují „výplatu“ kapesného jednou týdně, jiný jednou měsíčně. Většina dětí dostává vše v hotovosti, 13 % pak má své kapesné na bankovním účtu a za své nákupy tak platí kartou, případně chytrým telefonem či hodinkami. 11 % dětí dostává kapesné v kombinované podobě, a to část v hotovosti a část na účet.

Oba způsoby vyplácení mají své výhody, a především každý z nich je vhodný pro jinak staré děti. Hotovost je vhodná pro ty nejmenší. Právě ti si musí mince a bankovky „osahat“ a zjistit, jak placení funguje. Pro předškolní děti je bezhotovostní placení v podstatě neuchopitelné. U hotovosti ale vidí, že peníze se dají jednoduše utratit a pak už prostě v peněžence nejsou a není za co dál nakupovat. Kapesné zasílané na účet je vhodnější pro starší děti, které jsou digitálně zdatné, už o penězích něco vědí a umí s nimi alespoň trochu hospodařit. Navíc, pokud rodiče posílají kapesné dětem na účet, je pravděpodobnější, že peníze budou dostávat pravidelně. Stačí si totiž k tomu nastavit trvalý příkaz.

    3. Dětský účet – samostatnost i přehled


Dětský účet je rozhodně dalším krokem k tomu, aby se dítě osamostatnilo a dokázalo plánovat své finance.„Je to skvělá cesta, jak dítě naučit zodpovědnosti, ale pod dohledem rodiče. Dítě může mít od 8 let dokonce vlastní platební kartu s nastaveným limitem pro maximální útratu. Díky propojení účtu a mobilního bankovnictví vidí rodiče každý pohyb na kontě svého potomka a pokud by jim něco připadalo podezřelé, mohou účet kdykoli zamknout nebo zablokovat.

    4. Když dojdou peníze


Někdy nastane i taková situace, a známe to zřejmě každý, že nám peníze prostě dojdou. Do „výplaty“ (kapesného) je ještě daleko, a tak děti občas zajdou za rodiči a snaží se získat nějakou tu korunu navíc. Podle odborníků by rodiče i v tomto případě měli být důslední a dítěti žádné další peníze nedávat. Jen tak se naučí správně hospodařit s tím, co má. Průzkum ale ukázal tak trochu jiný postup. Žádné další peníze své ratolesti nedá zhruba pětina rodičů. Naopak 8 % maminek a tatínků dá svým dětem peníze bez váhání kdykoli si o ně řeknou. 26 % rodičů pak dítěti peníze navíc dá také, ale jen v případě, že si je nějak zaslouží – například výpomocí navíc. 16 % dospělých uzavře s dítětem jakousi půjčku – peníze, které mu chybí dítě dostane, ale budou mu pak strhnuty z dalšího kapesného.

    5. Nechte je chybovat


Jak se říká, chybami se člověk učí. A to platí i ve finanční oblasti. Každý rodič má sice tendenci svého potomka chránit před jakýmkoli nebezpečím, ale vodit ho za ručičku rozhodně nebude do konce života. V první fázi je samozřejmě nutné, aby si dítě základy hospodaření a plánování pořádně osvojilo a zažilo. Poté by ho měl ale rodič nechat jednat samostatně a o tom, co si za kapesné pořídí, by mělo dítě rozhodovat samo.

A že své peníze takto utratí během prvních pár dní za sladkosti a hry?
Pro jednou to určitě nevadí, ale nesmí se z toho stát pravidlo. V takové situaci by měl rodič zasáhnout a dítěti vysvětlit, kde se stala chyba, co udělalo špatně a jak na to jít příště lépe. Pro takové případy je ideální se s dítětem posadit a společně se podívat na výpis z účtu, který si u rodinného účtu můžete zobrazit třeba v mobilní aplikaci banky. Právě v něm můžete vidět všechny uskutečněné platby a vše si v klidu projít a promluvit si o tom, kde by se dalo pro příště utratit méně a co třeba úplně vynechat. Taková menší rodinná porada je vždy přínosná pro obě strany.


Zdroj: MONETA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !