8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dominanty Kutné Hory

11. 05. 2016 | Česká republika

Ať přijíždíte do Kutné Hory z kterékoliv strany, vždy uvidíte tři věžičky chrámu svaté Barbory a vysokou štíhlou věž kostela svatého Jakuba. Od roku 1995 jsou obě tyto památky zapsány v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A kutnohořané jsou na ně právem pyšní.

Tam, kde nyní stojí chrám svaté Barbory, bývala malá dřevěná kaplička zasvěcená svaté Barboře, patronce havířů. Stavba začala v roce 1388 na náklady kutnohorských měšťanů. Bratrstvo Božího Těla pořádalo také sbírky na stavbu. Výstavba probíhala nejprve velmi rychle, ale postupně docházely prostředky a tak byly práce v roce 1558 zastaveny. Na západní straně byla postavena provizorní zeď. Původně měl být chrám dvojnásobně dlouhý než je nyní. V sedmnáctém století byla stavba předána jezuitům a ti po požáru kostela provedli barokní úpravy. V letech 1886-1905 byla na návrh místního archeologického spolku provedena rekonstrukce a vybudováno nové neogotické průčelí.  Barokní krov byl nahrazen krovem, který tvoří trojice stanových střech. Chrám je nyní 70 metrů dlouhý, 40 metrů široký a uvnitř 30 metrů vysoký, je to vlastně pětilodní katedrála s věncem kaplí kolem hlavního oltáře. Říká se, že se Kutná Hora chtěla vyrovnat Praze a hlavně chrámu svatého Víta, proto si zde postavili chrám svaté Barbory. Na jeho stavbě se podíleli přední architekti a stavitelé. Například Petr a Jan Parléřovi, Matyáš Rejsek, Benedikt Rejt, Mistr Hanuš, Ludvík Lábler, Josef Mocher a další. Chrám se stavěl více než 500 let. I v nedokončeném chrámu se lidé pravidelně scházeli k modlitbám. V současné době zde probíhají bohoslužby. Uvnitř chrámu je výborná akustika, takže se zde pořádají koncerty, hlavně varhanní. Před pár lety byla provedena celková oprava chrámu a byl upraven park v okolí.

Kutná HoraV těsné blízkosti chrámu svaté Barbory najdete Kapli Božího Těla. Původně to byla hřbitovní kaple a založilo ji Bratrstvo Božího Těla. Na konci osmnáctého století byla kaple zrušena a přeměněna na varhanářskou dílnu a trvale chátrala. Dokonce se objevila na seznamu nejohroženějších památek na světě. V letech 1997-2000 byla provedena celková rekonstrukce a kaple byla obnovena. V současné době je využívána pro různé výstavy, divadelní představení, koncerty a v poslední době se zde také konají svatební obřady. Nad kaplí byla vytvořena terasa, ze které je nádherný pohled na kutnohorské památky.

Farní kostel svatého Jakuba je nejstarší kostel v Kutné Hoře. Stavět se začal v roce 1330 a o stavbu se zasloužili hlavně bohatí mincíři a pregéři.  Stavělo se z mezholezského pískovce, který se těžil nedaleko Kutné Hory. V roce 1420 byl kostel téměř hotov, pouze jižní věž zůstala nedokončena. Později se provedla pouze úprava střechy. Původní stanová gotická byla nahrazena sedlovou. Kostel je uvnitř 55 metrů dlouhý, 24 metrů široký a 19 metrů vysoký, severní věž je vysoká 85 metrů. Dříve byl kostel také nazýván Vysoký. Arciděkanský kostel svatého Jakuba je centrem kutnohorské farnosti. Vzdálenost k dalším městským kostelům (chrám svaté Barbory, svatý Bartoloměj a Panny Marie Na Náměti) je téměř stejná – zhruba 420 metrů. Je to pouze náhoda nebo si lidé chtěli zajistit svůj farní okruh?

Návštěva Kutné Hory určitě stojí za to. Je tu i spousta dalších památek.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dominanty Kutné Hory:

Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
Dominanty Kutné Hory
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kutná Hora je úžasná, když se člověk na chrám sv. Barbory dívá, nechápe, jak to mohli postavit, tolik "hmoty" a tolik drobností.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásný článek..do K. Hory, jsem jela asi 2x a nikdy mi nevyšlo moc počasíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
připomněl mi školní léta, kdy jsme chrám svaté Barbory navštívili při školním výletě, ale to už bylo dávno v minulém století.Smajlík

Za článek i krásné fotkySmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Velmi pěkný a zajímavý článekSmajlík
Krásné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles