8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dovolená na ostrově Kypr

18. 09. 2012 | Evropa

Nastal další sychravý den, kdy bývá brzy tma a těším se, jak se zachumlám pod peřinu a ruce zahřeju o hrníček s čajem. Myslím na dovolenou, těším se, až bude teplo a zatím jen listuji v katalogu.

Potom mě zaujal popis jednoho místa, kde jaro začíná již v únoru s 18 ºC. Mandlovníky a mimózy promění ostrov v moře květin a omamných vůní. Tím vysněným místem je ostrov Kypr, 3. největší ostrov Středozemního moře. Je nazýván ostrovem lásky a podle řecké legendy se zde zrodila z mořské pěny bohyně lásky Afrodita. Po několika řádcích jsem byla rozhodnutá, že právě toto místo je jako stvořené pro báječnou letní dovolenou.

Dovolená na ostrově KyprDen odletu se blížil a cestovní horečka se rozjela na plné obrátky. Čekal nás let trvající asi 3 a půl hodiny. V letadle probíhalo všechno v pohodě, kapitán poutavě vyprávěl a při pozorování "šlehačkových" oblaků cesta příjemně ubíhala. Jediné, co by mohlo let znepříjemnit, jsou turbulence, každý se jich bojí a já po shlédnutí katastrofických filmů, které pravidelně vysílají každé léto, jsem se bála ještě víc. Samozřejmě se nám nevyhnuly a letadlo se začalo třást, rozsvítila se výstražná světla a ozýval děsivý výstražný tón. Kapitán oznámil, abychom se připoutali a neopouštěli svá sedadla, děti křičely a já byla na infarkt. Příroda si žádá své, a tak jsem se odpoutala a šla na toalety. Letadlo sebou házelo a já v podřepu míjela sedačky, kterých jsem se přidržovala a šla na konec letadla. Konečně jsem dorazila k závěsu, kde byly letušky, udiveně na mě koukly a řekly: "Musíte zůstat sedět připoutaná, pohybujete se na vlastní nebezpečí." Já už celá bez sebe jsem odpověděla: "Jestli se okamžitě nedostanu na WC, tak to bude na vaše nebezpečí." Bleskurychle jsem byla, kde jsem chtěla a v klidu malé místnůstky jsem koketovala s myšlenkou, že tu zůstanu do přistání, protože mi najednou připadalo tohle místo jako nejbezpečnější. Po chvilce jsem si to zase rozmyslela a vrátila se, naštěstí turbulence zmizely a šťastně jsme přistáli. Ráj, který jsem spatřila, za to všechno stojí. 

Ostrov je docela malý, měří 240 km od západu na východ a 99 km od severu k jihu. Je zde jedno z nejzdravějších ovzduší na světě a ideální podmínky pro celoroční pěstování ovoce a zeleniny. K vidění je více než 1900 druhů květin, z toho 140 druhů jediných na světě. Bílý a žlutý šafrán, tříbarevný heřmánek a hlavně cypřiš (kyporisos), podle kterého byl ostrov pojmenován. Kypr leží na migrační trase mezi Evropou, Asií a Afrikou, proto tu lze vidět úžasnou přehlídku různých druhů zvířat, žijí zde i exotické druhy, např. zelené želvy, tuleni a delfíni. Moře je průzračně čisté a hodně teplé. Ve venkovních bazénech je voda sluncem velmi prohřátá a pokud se chcete osvěžit, tak je to možné jen v krytých bazénech. Myslela jsem, že krytý bazén u moře je zbytečný, ale bylo to mé časté místo pro relax, protože voda v něm byla příjemně chladná.

Moře jsme si užili a je čas na výlet, podíváme se do kláštera svatého Barnabáše, který se nachází na západním okraji pohřebiště Salamis. Světec, kterého si připomeneme, je znázorněn i na Staroměstském orloji a objevuje se jako poslední při přehlídce apoštolů, je to ten s papyrem v ruce. Barnabáš byl ve středověku vnímán jako ochránce před padajícím kamením či krupobitím a také jako přímluvce proti smutku. Narodil se před přelomem letopočtu na Kypru a je patronem tkalců a bednářů.

Ostrov KyprInformace o osobnosti a díle svatého Barnabáše říkají, že se po ukončení svých studií v Jeruzalémě vrátil na Kypr a v roce 45 našeho letopočtu začal šířit křesťanství. Na misijní cestě uzdravoval nemocné a lidé ho obdivovali. Vypráví se, že Barnabášovi odpůrci byli velice rozčíleni jeho neobyčejnými úspěchy. Když jednou diskutoval v synagoze, přepadli ho a vyvlekli ven, kde ho po nelidském týrání v roce 61 ukamenovali. Jeho tělo ukryli v bažině a později v noci měl být vyhozen do moře. Barnabášovi následovníci, kteří byli očitými svědky incidentu, tajně vzali jeho tělo pryč a pochovali jej pod stromem rohovníku na západ od Salamis. Barnabášův hrob zůstal neznámý po dlouhou dobu, protože nikdo na Kypru nevěděl o místě pohřbu. Po letech bylo pohřebiště konečně odhaleno a na místě byl v roce 477 postaven klášter. Současnou podobu dostala stavba v roce 1756. Po roce 1974 klášter zůstal v provozu prostřednictvím služeb tří bratří kněží. Ti se kvůli stáří a nemoci v roce 1976  odstěhovali na jih. Místo bylo zachováno a chráněno ve své původní podobě a otevřeno pro návštěvníky. Oddělení památek začalo restaurovat klášter v srpnu 1991. Prostory kláštera byly znovu uspořádány a místnosti u vchodu byly přiděleny jako administrativní část. Kromě toho byl vnitřní dvůr vydlážděn kamenem a znovu osázen květinami.

Památka sv. Barnabáše se ctí i ve světě. V České republice je farní kostel svatého Barnabáše v Těšanech, další je v Itálii v Marinu a anglikánský kostel sv. Barnabáše v australském Sydney.

Po setkání s historií jsme opět v reálném světě současnosti. Před klášterem pobíhají a polehávají psíci, kteří jsou součástí místního koloritu. Podělili jsme se s nimi o svačinu a pokračujeme v cestě.

Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dovolená na ostrově Kypr:

Dovolená na ostrově Kypr
Dovolená na ostrově Kypr
Dovolená na ostrově Kypr
Dovolená na ostrově Kypr
Dovolená na ostrově Kypr
Dovolená na ostrově Kypr
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
superSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Setury,Kypr Ti opravdu učaroval,máš velké znalosti i z historieSmajlíkSmajlíkale ten let,ten Ti nezávidím ani trošičkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek i fotečky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles