8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drábské světničky

10. 07. 2016 | Česká republika

Drábské světničky jsou zříceninou středověkého kamenného hrádku. Najdete je mezi obcemi Dneboh, Mužský a Olšina nedaleko Mnichova Hradiště. Uvidíte je už z dálky, z dálnice D10 (E 65) mezi Prahou a Libercem. Cesta z Liberce trvá cca 30 minut.

Předpokládá se, že hrádek vznikl v husitském období (přelom 14. a 15. století). Jiné zdroje uvádějí nálezy keramiky v okolí hradu už kolem 13. století.

Název hradu souvisí s názorem, že v hradě nějakou dobu pobývali drábové. Zarážející je fakt, že informační cedule pod hradem označuje dráby za loupežníky, zatímco podle slovníků se jedná o vojáky.

Hrad je tvořen několika skalními bloky, ve kterých jsou, hlavně u jejich vrcholů, do skály vytesané místnosti. Ty byly pravděpodobně doplněny dřevem. Předpokládá se rovněž existence padacího mostu, který měl chránit vstup do věže.

K hradu se můžete dostat od obce Dneboh. Cesta je delší a vede místy prudce do kopce. Druhou variantou je trasa od restaurace Krásná Vyhlídka. Odtud vede cesta mírně z kopce. V jednom místě se dělí na kratší variantu, která má v úhrnu 1,5 km (od restaurace k hradu), delší trasa má 2 km.

Drábské světničky1 km od Krásné Vyhlídky (na obou trasách) se nachází Studený průchod. Jedná se o úzký průchod mezi bloky skal, kde je i v létě teplota výrazně nižší než v okolí. Pokud by Vám tato cesta nebyla příjemná, dá se tento úsek obejít podél skály (ve směru od parkoviště zahnete doprava, skalní masiv bude tedy po vaší levé ruce). Tato cesta není značená, ale není kde zabloudit. Na konci skály se opět plynule napojíte na původní trasu.

Pokud máte terénní kočárek a jste na chození po lese zvyklí, je tato trasa schůdná i s kočárkem. Problém je až na posledních pár metrech před hradem, kde je nutné kočárek buď snést a nebo ho tam nechat odložený.

Pod hradem je dřevěné posezení (bez odpadkových košů – co jste si přinesli si opět odneste). Do vlastního hradu se jde po prudkých schodech. Na vrcholu vás čeká pěkný výhled. Vstup je volný, na vlastní nebezpečí. Máte-li malé děti, je lepší se u nich vystřídat dole a světničky projít bez nich.

Asi 700 m od světniček je zřícenina hradu Klamorna a zřícenina Píčova statku. K těmto památkám se už ale s kočárkem nedostanete.

Pomalým tempem s malými dětmi trvá celá cesta tam a zpět kolem 1,5-2 h. Výlet můžete zakončit v restauraci, od které jste vycházeli.

V okolí jsou i další památky – zřícenina hradů Hynšta a Valečov, Valečovské světničky, Obětní kámen nebo Dřevěná zvonice. Díky tomu se tato oblast stává zajímavým tipem pro trávení dovolené.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Drábské světničky:

Drábské světničky
Drábské světničky
Drábské světničky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme tam před lety byliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles