8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Grilování v rytmu cikánských housliček

30. 05. 2010 | Televizní tipy

O sole mio, kde se schováváš? Sluníčko stávkuje, ale my si ho uděláme, slibuje Emanuele divákům. Uvaří proto samá letní jídla. Peperonata je zdravý zeleninový předkrm, který můžeme podávat i jako přílohu k masu. Mohla by být italskou sestřičkou slavnějšího francouzského ratatouille, ale potřebujeme na ni méně druhů zeleniny, avšak o to více rozmanitých paprik.

Jednoduché těstoviny, prý pojmenované po krásné herečce Claudii Cardinalové, jsou další variantou pasty s rajčatovou omáčkou a parmazánem. A co to Manu chystá na rozpáleném roštu? Kuřátko pro romskou kapelu, která dodá trochu šťávy zamračenému odpoledni. Na závěr si muzikanti osladí život grilovaným ovocem. Trénujte na letní grilování s italským kuchařem a za zvuků cikánských housliček v neděli v 18.00 na Primě!

 

Toskánská peperonata

Vynikající sezonní zeleninové jídlo se dělá v Toskánsku, odkud se rozšířilo směrem na jih. Potřebujeme rajčata, různobarevné papriky a cibuli. Cibulku usmažíme na panenském olivovém oleji a v tomto případě olejem opravdu nešetříme. Pak přidáme papriky, které jsme nakrájeli hodně nahrubo, stačí na čtvrtky. Čím více barev máme, o to je výsledek pestřejší a hezčí. Samozřejmě odstraníme jadérka a bílý vnitřek, který je hořký. Pak si připravíme rajčata, z nichž rovněž odstraníme vnitřek s jadérky. Dáme je k dušeným paprikám a chvíli je podusíme dohromady. Můžeme přidat i bylinky. Ideální je bazalka, která v původním receptu ale není. Ocukrujeme a osolíme, cukr dodá zelenině lahodnější chuť. Rajčata pustí trošku vody, ale ne moc. Podáváme poměrně brzy. Není to kaše, zelenina v italském podání zůstává al dente.

 

Tagliatelle alla Cardinale

Těstoviny trochu jinak uvařil Emanuelovi kdysi kolega a on dodnes neví, jestli se jmenují po nějakém kardinálovi nebo po slavné krajance. Druhá varianta se mu líbí víc. Začneme česnekem, který v tomto případě nakrájíme a osmažíme na olivovém oleji. Téměř okamžitě k němu přidáme nakrájená rajčata, aby se nepřipálil a nezhořkl. Rajčata se mohou dusit se slupkou a může v nich zůstat trochu šťávy. Mezitím si uvaříme silnější nudle al dente a trošku vody z pasty přidáme i do pánve. Scezené nudle přidáme do pánve k rajčatům, kde dojdou. Promícháme a posypeme parmazánem, který si výjimečně nastrouháme na tenké plátky. Ozdobíme bazalkou a ihned podáváme. Jedna porce ale určitě nebude stačit romské kapele, která se už blíží Emanuelově chalupě za zvuků známé cikánské písničky Hop-hop-hop. Primáš, jeho synové a zbytek muzikantů dostanou zatím na uvítanou aspoň panáka slivovičky. A můžou se těšit na následující hlavní chod.

 

Kuře na grilu a bylinkách

Emanuele už cikánské kuře v hlíně kdysi pekl pro hudebníka Ondřeje Soukupa. V neděli si bude o této tradiční úpravě s hosty pouze povídat, protože se rozhodl pro jednodušší pečínku na roštu. Naporcované kuřátko ochutí marinádou z bylinek, sádla a oleje. Pak je rozpůlí, ale ne úplně, jen tolik, aby ho mohl rozevřít a uvnitř okořenit. Italský kuchař dá do hmoždíře estragon, šalvěj a rozmarýn, bylinky rozdrtí s  hrubou solí a promíchá se sádlem a olivovým olejem. Vnitřek kuřete vymaže vzniklou voňavou směsí a nechá je na roštu opékat nejprve kůží dolů. Když ho obrátí, ještě kuře pokape olejem a přidá syrovou zeleninu, kterou griluje spolu s masem. Manu si zvolil svazek rajčat, cukety nakrájené na plátky a celé stonky zeleného chřestu, které budou vhodnou přílohou k aromatickému drůbežímu masu z ohně.

 

Pohár z grilovaných jahod s ananasem

Dobrota jako stvořená na závěr letního hodování v přírodě je vlastně ovocná tříšť z předem tepelně upravených jahod zkombinovaných s grilovaným ananasem. Rozpůlené jahody dáme na rozpálený rošt v alobalové vaničce a zasypeme je přírodním hnědým cukrem. Částečně vychladlé je pak rozmixujeme s ledem na jahodovou ledovou tříšť. Ananas rozčtvrtíme, oloupeme a zbavíme ho tvrdého středu. Kusy ovoce grilujeme po obou stranách na ohni, zkaramelizovaný ananas pokrájíme na plátky a vložíme je do poháru s jahodami. Pak už můžeme ze skleniček zvolna usrkávat ovocný koktejl, který bude určitě chutnat i našim dětem.

 

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !