MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie pečicích nádob

11. 04. 2012 | Zajímavosti
Úplně první zmínky o pečení se nachází již ve starověku, kdy lidé namáčeli obiloviny ve vodě, potom je vymísili a pekli na horkém plochém kameni, což byl náš první předchůdce pečicích nádob, jak jej známe dnes. Později s rozvojem hrnčířství se pečení posunulo dost dopředu, ze začátku se pečicí nádoby obalovaly jen přírodní gumou, potom s vynalezením keramické glazury se začalo s pečením víc a začaly se používat i kameninové a skleněné pekáčky.

Asi nejstarší pečicí nádobou dnešní doby byla remoska, která peče, zapéká, dusí, smaží a griluje současně. Můžete v ní připravovat toasty, ohřívat, rozmrazovat i rozpékat, v jedné nádobě lze připravit oběd i večeři, aniž byste k tomu potřebovali sporák nebo vařič. U nás v ČR byla první remoska v polovině padesátých let, kdy se stala velmi oblíbenou pro všechny Historie pečících nádobhospodyňky. Na počátku 90. let se ale její výroba zastavila, protože na trh přišly jiné novější typy různých pečicích nádob, ale dnes už se opět remosky vyrábí a nově jsou z teflonu a mají vylepšený tvar.

Dnešní pečicí nádoby mohou být z různých materiálů a to například skleněné, keramické, kameninové, silikonové, nerezové nebo smaltované. Také mohou mít různé tvary jako oválné, kulaté, hranaté, čtverhranné a mnoho dalších. Také si můžete vybrat různé velikosti.

Kameninové pečicí nádoby ale zůstaly stále moderní, protože mají výbornou vlastnost, že kamenina vede teplo, a proto se nemusíte obávat rychlého vychladnutí jídla před servírováním na stůl. I když se později začaly používat více kovové nádoby, tak stále kameninové pekáče jsou oblíbené pro svoji kvalitu a nízké náklady.

Historie pečících nádobPozději se rozšířila výroba kovových plechů a pekáčů, ale pro lepší vlastnosti se lidé stále vracejí ke kamenině. V dnešní době už je také hodně oblíbený silikon a to především pro přípravu různých sladkostí a pudinků. Lidi ale hlavně ke koupi láká její barevnost a skladnost, také pro její vlastnosti jako že vydrží teplotu od -40 do +230° C, což je ideální pro využití ve všech druzích trub včetně mikrovlnné, pro skladování potravin v ledničce nebo mrazničce. Také její údržba je velmi jednoduchá,  stačí je lehce umýt, klidně i v myčce, a pak jen pořádně osušit.

Dnes mnoho hospodyněk používá různé tlakové hrnce, pekáče, pánve, plechy, formy, zapékací mísy, termonádoby ale in je také domácí pekárna. Všechny tyto pekárny mají stejné nebo podobné funkce, používají se na míchání a kynutí těsta, které poté můžete péct v troubě jako třeba rohlíky, housky, bulky plněné i neplněné, nasladko i naslano, knedlíky přílohové nebo plněné, záviny sladké i slané, mazance, buchty, koláče, koláčky, koblihy, pizzy a mnoho dalších, nebo zvolíte program, kterým vám pekárna těsto zamíchá, nechá nakynout a i upeče. Můžete si v pekárně upéct třeba různé chleby (tmavé, světlé, toustové), záviny, buchty, bábovky, mazance, makovce a další.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Docela zajímavý článek, který mi připomněl moje dětství, co vše jsme měli doma a jak se ty potřeby do kuchyně vyvivuly....Smajlík
Na kameninu nedám dopustitSmajlík. zapékám v teflonové pánvi od Ety už roky a hodně využívám i jeji pekárnu. Jó, hold, jsou to u nás stálice Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a na remosku nedám dopustit, na chaloupce je to moc šikovná pomocniceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek a mě osobně upoutalSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale nijak neupoutává.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles