Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.

13. 05. 2010 | Vaše tipy

Ráno po snídani vyrazila naše skupinka směr Mrtvé moře. Vyrazili jsme o dvě hodinky dříve, neboť naše průvodkyně měly pochopení pro naši touhu mimo program  si prohlédnout historické místo – skalní město Massada, které bylo na trase k Mrtvému moři s malou asi 2 km zajížďkou.

Od Jeruzaléma  se cesta mírně svažovala, až jsme se ocitli na 0 metrů nadmořské výšky, kde jsme pořídili nějaké snímky i Judských hor a pouště, v níž zimní přílivové deště vytvořily hluboká řečiště dravých řek, jež  byly nyní  suché. Viděli jsme cestou krásné datlové háje, datlovníky se právě chystaly bohatě kvést. Míjeli jsme město Jericho a dostali se na silnici, která kopíruje břeh Mrtvého moře.

Jelikož je Massada již téměř  u Mrtvého moře, odpovídala tomu též i teplota vzduchu a prohlídka Massady byla z tohoto pohledu poměrně náročnější. Do skály, na níž jsme si město prohlíželi, pralo slunce a my byli rádi, že jsme nezvolili pozdější termín zájezdu, kdy se zde pohybují teploty kolem 40°C. I těch 25 -28 °C bohatě stačilo. Nahoru i dolů jsme se dostali pohodlně lanovkou, poměrně rozsáhlé město jsme si prohlédli během asi dvou hodin.

Massada je pro izraelce symbol statečnosti a nedobytnosti izraelského národa. Pevnosti paláce, jejichž zbytky jsme si prohlíželi, byly vybudované Herodem Velikým, který žil v r. 37- 4 před naším letopočtem. Toto místo si zdejší lid vybírá pro slavnostní okamžiky – koná se zde vojenská přísaha, svatby  nebo třeba, jak jsme my viděli, Čtení Tóry – což je slavnostní uvedení chlapce mezi dospělé.

  Poté jsme si nakoupili místní kosmetiku zn. AHAVA v podnikové prodejně a pokračovali v cestě do letoviska Ein Bokek. Cestou nás několikrát zastavily zátarasy na silnici, kdy ozbrojenec nakoukl do autobusu, zda tam nejede nějaký terorista. Bezpečnost turistů je pro Izrael  opravdu prioritní záležitostí a my se cítili opravdu v bezpečí.

Mrtvé moře je tak slané, že v něm nemohou žít žádní živočichové, prý v něm žije jen asi 11 druhů mikroorganismů. Pro srovnání: v mořské vodě ostatních moří je obsaženo 3,5% soli, v moři Mrtvém 32% soli. Mrtvé moře vysychá, každý rok jeho hladina klesne o 1 m nadmořské výšky. Moře je  rozděleno pevninou na severní a jižní část. Severní se využívá k těžbě, největší hloubka je asi 400 m, jižní část, která má hloubku pouze do 5 m, k rekreaci, lázeňství a cestovnímu ruchu. Středem moře prochází hranice mezi Izraelem a Jordánskem. Moře je tak úzké, že je vidět poměrně dobře Jordánské Moábské pohoří, které lemuje mořské břehy. Kolem  jsou vidět časté propadliny – kaverny, v nichž mizí mořská voda, což je považováno za jednu z hlavních příčin ekologické katastrofy – snižování hladiny moře. Dalším důvodem  je snížený přítok řeky Jordánu do moře, jejíž vody jsou zadržovány v přehradách. Každopádně místa, která nejsou upravena prokuristy, vypadají nehezky, zpustle.

 Po příjezdu do letoviska jsme byli ihned ubytováni a během půl hodinky jsme vyfasovali na recepci plážové osušky a vydali se k moři. Pláž hlídal ozbrojený voják, ale tak, aby nerušil hotelové hosty. Pláž byla písečná a voda v moři jiná, než jsme zvyklí. První vstup do vody mi nebyl ani moc příjemný, voda byla hustá a mastná (to dělají ty minerály v ní obsažené). Zkusila jsem si zaplavat, ale nešlo to. Ponořit se do vody byl nadlidský výkon, neboť zde působí Archimédův zákon  (mé pozadí vyskočilo nad hladinu a já díky své neobratnosti měla plná ústa mořské vody). Jestli si myslíte, že byla „jen „ slaná, tak Vás zklamu. Voda v Mrtvém moři má palčivou chuť, velmi podobnou chilli papričkám a v očích pálí jako čert pěkně dlouho. Je nutno se naučit pohybovat pomalu a do vody se buď lehce položit nebo posadit jako doma do křesla. Ruce a nohy jsou zde zbytečné, není třeba se pohybovat, voda si nás pomalu houpe a my posléze zjišťujeme, jaká je to slast. Máme k dispozici i léčivé bahno, kterým se zde lidé potírají a po jeho zaschnutí ho ze sebe zase smyjí. Voda obsahuje chlor, hořčík, sodík, brom, draslík, vápník, což působí blahodárně nejen na léčbu pohybového ústrojí a kožních nemocí, především lupénky, ale také má příznivý vliv na psychiku, suchý vzduch bez alergenů, je ideální pro astmatiky a lidi s dechovými potížemi. Tu nádheru koupání a bahnění se v této směsi léčivých minerálů jsme si užívali 4 dny. Večer, kdy bylo vzhledem k ročnímu období poměrně chladno i díky každodennímu větru, jsme podnikali přenádherné procházky po promenádě kolem moře.

 

Haskova – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.:

Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.
Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.
Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.
Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.
Izrael - dovolená snů - z našeho cestovního deníku - část 2.
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bahno jsme si nepřivezly - přecejen jsme se bály, aby se nám v kufrech nevylilo - to by se špatně pralo a čistilo, ale kvanta soli, kterou dáváme na radiátory s vodou a dýcháme tím ty léčivé výpary a dcera si v solném roztoku máčí ruce - má nehty jak naleštěné jak jim to prospívá. Však jsme od těch kufrů se solí měly ruce vytahané jak opiceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět jsem si se zájmem početla, jen mě tak napadlo, jestli jste si nedovezly aspoň trochu toho léčivého "bahna" z Mrtvého moře jako suvenýr?Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné počteníčko. Já se tam nikdy nepodívám, ale moc by mě to zajímaloSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To se čte jedním dechem, alespoň pomyslně jsem se koupala a bahnila taky.
Obrázek uživatelky
profil
a nám výborně přiblíží atmosferu míst, kam se asi těžko dostanemeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles