8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak problémy dospívajících pociťuje deváťák?

9. 12. 2023 | Vaše příběhy

Moje starší dcera se zabývá spoustou témat a jedním z nich je i náhled na problémy dnešních dospívajících čili jejích vrstevníků, o kterých se rozepsala zhruba před rokem. Ráda si své úvahy a myšlenky zapisuje a později se k nim vrací, zrovna jako před nedávnem, kdy tuto smutnou realitu zažila ve svém blízkém okolí.

Většina dospělé populace nebere období dospívání jako náročnou věc. Asi si říkají, že ještě nechodíme do práce, nestaráme se o vlastní děti, nespravujeme majetek, máme zadarmo střechu nad hlavou a tím pádem nemáme žádné starosti. Myslím však, že tyto lidi je těžké přesvědčit o tom, že to zase až tak růžové není...

Problémy dnešních i dřívějších generací, potažmo našich rodičů, jsou vlastně podobné, ne-li stejné, jen v dnešní době sociálních sítí a online prostředí více narůstají a mohou tak být viditelnější i pro širokou veřejnost.

Dospívající tráví čím dál více času online a tato neustálá přítomnost digitálního světa může mít negativní dopady na jejich duševní zdraví. Srovnávání se s ideály a úspěchy ostatních, tlak na získávání „lajků“ a potřeba neustálého připojení mohou vést k nízké sebeúctě, pocitům osamělosti a nízkému sebevědomí. Je důležité, aby si dospívající byli vědomi toho, že to, co vidí na sociálních sítích, není vždy reálný obraz skutečnosti a měli by se dokázat vyrovnat s různými emocemi, které mohou tyto sítě vyvolávat.                             

Dalším problémem, který souvisí se sociálními médii, je kyberšikana. Díky technologickému pokroku jsou dospívající stále více vystaveni šikaně a obtěžování prostřednictvím internetu. Virtuální prostor neposkytuje útočníkům žádné přímé důsledky, a tak se zejména náctileté děti v tomto citlivém věkovém období stávají velice snadnými terči. Kyberšikana může mít obrovský dopad na psychické zdraví a dohnat mladistvé až k depresím, úzkostem, také poruchám příjmu potravy, sebepoškozování nebo i k sebevražedným myšlenkám.                            

Také samotná škola je náročné místo na naši psychiku. Zahrnuje podstatnou část našeho času a když jednotlivci nesedne kolektiv, nemá kamarády, neumí komunikovat, velmi těžko se seznamuje, může to vést k uzavření sama do sebe a dost častá šikana od spolužáků v jakékoli podobě může mít velmi negativní následky.

Velkou zátěž mohou působit každodenní povinnosti a nároky, jakými jsou příprava z hodiny na hodinu, domácí úkoly, testy, projekty, referáty a další mimoškolní aktivity. Špatná podpora ze strany učitelů a rodiny, kde vázne komunikace a panuje nedůvěra, mohou být začátkem špatného prospěchu, záškoláctví a také útěků z domova.

Dalším z důvodů a velmi stresujících záležitostí pro dospívající, ale i mladší děti, může být rozvod rodičů nebo ještě hůř, ztráta někoho blízkého. Bohužel se často stává, že se mladí uzavřou anebo naopak vyhledají „pomoc“ v podobě drog a alkoholu.

Ovšem jak všechny tyto problémy řešit nebo alespoň zlepšit je složité. Každý jednotlivec reaguje jinak na různé podněty a bohužel ne vždy se najde správné řešení.                   

Chtělo by to více nás respektovat, naslouchat nám a také poskytnout odbornou pomoc. Přehlížení těchto situací má za důsledek nadměrné přibývání teenagerů se zhoršeným psychickým stavem a následné přehlcení ordinací psychologů a psychiatrů, načež se pomoci nedostává včas. Příkladem mohou být již zmíněné deprese, úzkosti, myšlenky na sebevraždu a bohužel i její oběti.


Sasulka30 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak problémy dospívajících pociťuje deváťák?:

Jak problémy dospívajících pociťuje deváťák?
Jak problémy dospívajících pociťuje deváťák?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně popsaná skutečnost.Perfektní úvaha.Myslím si ,že tyto problémy,nejen mladistvých,byly vždy.Možná jen trochu jiné v tom,že dnes jsou socialní sítě.Také si myslím,že dost dělají chyby někteří rodiče tím,že nevědí co by svým ratolestem pořídili.Ti se pak předvádějí před těmi,kterým rodiče tolik dát nemohouKdyž vidím třeba napadání slabších v televizi,nechápu to.Proč nejsou pořádné tresty.Možná si to jen myslím,ale to,co si dnes někteří dovolí,to určitě dříve nebylo.My jsme si všeho a každého dokázali vážit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles