8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak prospět zdraví i peněžence? Krabičkujte!

2. 05. 2023 | Finance
Ceny jídla i obědových menu stále rostou do závratných výšin. Bojíte se podívat do své peněženky a občas se přistihnete, že z nervozity při přemýšlení nad obědem skřípete nevědomky zuby? Jak z toho ven? Řešením je připravit si párkrát do týdne oběd do krabičky. Že to není nic pro vás? To jste na omylu. Krabičkové obědy se totiž opravdu vyplatí, a to nejen finančně! Změnu stravovacích návyků totiž jistě ocení i vaše tělo.

Nebudeme si nic nalhávat, krabičkování vyžaduje trochu úsilí a taky trochu plánování, což pro ne úplně vášnivé kuchtíky může být trochu kámen úrazu, nicméně má mnoho benefitů, o kterých jste možná ani netušili.

Krabičkami k tučnější peněžence


Jedním z nich je nepochybně finanční úspora. Za cenu jednoho denního menu jste mnohdy schopni připravit jídlo minimálně pro 2 osoby nebo si porce například i zamrazit a mít tak v zásobě plnohodnotné jídlo, které při spěchu jako když najdete. Jestliže pak máte v práci dobrou partu kolegů a rádi spolu obědváte, zkuste se společně domluvit na tom, že se občas budete ve vaření střídat. Uvaříte ve větším množství a zároveň ochutnáte jinou kuchyni a poznáte chutě vašich kolegů. Snadno tak můžete nahradit pestrost, kterou přináší stravování v restauracích a poznat nové chutě.

Chilli con carneVaše chutě mají zelenou


Další výhodou přípravy obědů do práce je bezpochyby i to, že si můžete uvařit, na co máte zrovna chuť. Mnoho z nás tuto možnost uvítá hlavně pokud se například snažíte zlepšit životosprávu a třeba shodit nějaké to kilo navíc. Nemusíte tak být závislí na tom, co zrovna poskytuje nejbližší jídelna nebo restaurace a můžete si sami nastavit velikost porce a hlavně její složení tak, aby bylo jídlo skutečně výživné a z kvalitních potravin. Kromě toho se také například nemusíte obávat toho, jestli v jídle není nějaký pro vás nebezpečný alergen nebo třeba nejde jen o extrémně nezdravý polotovar na pěkně naservírovaném talíři.


Úspora času jako příjemný bonus


Ač se to nemusí na první pohled zdát, bonusem krabičkových obědů je bezesporu i úspora času. Samozřejmě, příprava jídla nějaký čas zabere (někdy ale překvapivě málo), nicméně při jednom budete mít připravenou například večeři a oběd k tomu. Nebo dokonce jídlo pro celou rodinu. Čas ale také ušetříte, protože se vyvaruje hledání vhodné restaurace, samotné cesty na jídlo a čekáním na něj. Krabičkový oběd máte při ruce vždy, když potřebujete a zároveň tak nebudete zapomínat pravidelně jíst.

Dopřejte si k obědu klid


Mějte, prosím, na paměti, že při stravování se v práci je dobré striktně oddělit čas oběda od práce a nejíst ho ve spěchu někde nad klávesnicí nebo během pracovní porady. Najděte si na jídlo klid, ticho nebo příjemnou společnost.  Co takhle si vzít oběd v hezkých dnech třeba do parku nebo někam jinam ven a najíst se v přírodě? Příjemně se projdete, vyvětráte a pořád ušetříte čas oproti restauraci.Vaše zdraví vám to stonásobně vrátí. Obědová pauza by v žádném případě neměla být obědovým spěchem.


Následující recept se skvěle hodí do krabičky na oběd a jeho příprava je snadná a rychlá.


Chilli con carne


Ingredience (4 porce):

• 500 g mletého hovězího masa
• 1 lžíce oleje (20 ml)
• 1 velká cibule (120 g)
• 1 červ. paprika (130 g)
• 2 strouž. česneku (10 g)
• 1 lžička chilli (5 g)
• 1 lžička červené papriky (8 g)
• 1 lžička římského kmínu (5 g)
• 400 ml vody nebo hovězího vývaru
• 1 špetka majoránky (5 g)
• 1 malý rajský protlak (70 g)
• 400 g sekaných rajčat
• 410 g sterilovaných červených fazolí
• 1 špetka soli (5 g)

Příloha:
• 240 g osolené rýže basmati
• 180 g 16% zakysané smetany

Připravíme si co největší pánev. Necháme rozpálit olej, na kterém orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku a na proužky nakrájenou červenou papriku. Stačí 3–4 minuty na středním plameni. Jakmile cibule s paprikou změknou, přidáme k nim i nasekané stroužky česneku a opékáme je 1–2 minuty. Je čas přidat mleté hovězí. Naháníme ho vařečkou, dokud se nerozpadne na menší kousky. Maso pak osolíme a přidáme koření – římský kmín, chilli, majoránku. Směs promícháme se sekanými rajčaty, rajským protlakem a vodou či vývarema necháme vařit 40 minut. Na posledních 5 minut přidáme slité a propláchnuté fazole. Jako přílohu si připravíme rýži a k servírování zakysanou smetanu.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !