8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se bránit kyberzločinům a kyberšikaně?

22. 03. 2022 | Finance
Kyberzločiny v České republice dlouhodobě rostou.
Kyberšikana je velký problém.

Kyberprostor je dobrý sluha, ale zlý pán. Je to sice otřepané slovní spojení, ale velmi výstižně to ukazuje na úskalí internetu a sociálních sítí. Díky tomu máme okamžitě po ruce nekonečné množství informací, můžeme komunikovat s přáteli z druhé strany světa, nakupovat na zahraničních e-shopech, nechat si doručit v podstatě cokoli odkudkoli.

Stejně jednoduše můžeme posílat peníze, hlídat pohyby na svých účtech nebo třeba díky technologiím chytré domácnosti si můžeme na dálku zapnout pračku či si po cestě z práce doma přitopit. Co se ale stane, když se k tomu, co používáme pro zábavu, pohodlí nebo pro usnadnění práce, dostane nepovolané osoba, anebo když nás někdo začne obtěžovat?

Kyberkriminalita je v České republice dlouhodobě na vzestupu. V roce 2011 bylo evidováno 1502 trestných činů, o 10 let později, tedy v roce 2021 to bylo již 9518 registrovaných skutků.  S podvodnými e-shopy, emaily a jednáním nebo hackingem se měli tu čest seznámit už mnozí z nás. Pak jsou tu ale také mravnostní delikty, násilné projevy a hate crime, které mohou mít pro oběť fatální následky a mnohdy se o nich ani nemluví.

Různé druhy kyberšikany


    • Kyberharašení – Je asi tím nejběžnějším druhem kybernetické šikany. Představuje neustálé kontaktování oběti pomocí SMS zpráv, e-mailů a jiných zpráv.
    • Kyberstalking – Podobný postup. Útočník neustále sleduje svoji oběť a narušuje její soukromí a pocit bezpečí v internetovém prostředí prostřednictvím sociálních sítí, mobilu i počítače.
    • Kybergrooming – Utlačovaný je nucen k osobní schůzce. Často uplatňovaný postup predátorů vůči dětem a mladistvým často ve spojení s vydíráním.
    • Flaming – Slovní napadání, kdy útočník chce rozdmýchat hádku nebo nepříjemnou diskusi. Tito lidé se nebojí ani vulgarismů, rasismu nebo osobních urážek.
    • Sexting – Spočívá v posílání a zveřejňování textů, fotografií nebo videí se sexuální tématikou.


Kyberšikana jako moderní forma šikany


Díky kyberprostoru je všechno blízko, ale zároveň velmi daleko. Je jednoduché anonymně nebo pod vymyšlenou identitou někoho obtěžovat, nadávat mu, zesměšňovat ho nebo vydírat. Je ale velmi složité tyto útoky ustát. V praxi jde o pronásledování v kyberprostoru nejčastěji pomocí SMS, chatu, emailu, telefonu, sociálních sítí nebo třeba Skypu. Kvůli komentářům, sdílení, veřejným výhrůžkám, fake profilům, přímému obtěžování nebo zveřejnění nedůstojných fotografií či videí je oběť vystavena obrovskému psychickému tlaku. Často se tak děje anonymně, většinou se ale oběť a pachatel znají osobně.

Kyberšikana patří k velmi nebezpečným fenoménům dnešní doby. Občas se někde objeví příběh, většinou ze zahraničí, o tom, jak někoho dohnaly zlé poznámky, urážky a posměch, kterým musel na internetu čelit až k sebevraždě. Taková je ta vůbec nejtvrdší daň. K těm nejohroženějším patří děti a teenageři, kteří se s takovou situací neumí sami vyrovnat.

S online šikanou ale bojovat určitě jde, ačkoli samotné dopadení a potrestání viníka je často velmi zdlouhavé a vyžaduje to součinnost mnoha stran. Klíčem k úspěchu je začít u sebe, i když může být složité si to uvědomit a přistoupit na to. 

E-shop si nejprve prověřte


Na rozdíl od kyberšikany jsou hackerské útoky a nástrahy při online nakupování tématem, o kterém se dlouhodobě mluví a proti kterému se bojuje. I tak ale často bývají zločinci o krok napřed. Tím hlavním důvodem však bývá podcenění situace a neopatrnost při pohybu v kyberporstoru, ale i při sdělování osobních dat. Hesla, přístupové údaje, číslo karty nebo potvrzovací kódy nemá právo nikdo cizí znát. Tyto informace nikdy nikomu nesdělujte emailem, telefonicky ani prostřednictvím SMS. Časté bývají podvodné telefony, kdy se zločinci vydávají za pracovníky banky.

Podceňovat ale není radno ani nákupy na internetu. Ačkoli jsou již běžnou součástí našich životů a posledních dvou letech jejich obliba výrazně vzrostla, existuje pár zásad, jak ochránit sebe i své peníze. Na prvním místě je nakupovat u dlouhodobě fungujících, ideálně tuzemských obchodníků a pokud e-shop neznáte je dobré si přečíst recenze. Nevěřte ani podezřele nízkým až senzačním cenám. Ty bývají často doprovázeny krkolomnými, gramaticky nesprávnými texty na webu. V pořádku nebývá ani když název e-shopu neodpovídá prodávanému zboží. Pokud se už dostanete do fáze, že chcete zaplatit online, tak se před zadáním vašich údajů ujistěte, že jste na správném webu a komunikace je šifrovaná. Pokud si něčím nejste jistí nebo se vám zdá něco podezřelé, údaje o své kartě nezadávejte a využijte například dobírku. Pokud dobírku nelze vybrat, raději na e-shopu nenakupujte.


Zdroj: MONETA



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !