Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybírat sluneční brýle

27. 06. 2014 | Trendy
Lidské oko je velice starý "vynález" a moderní civilizace mu dává pořádně zabrat. V létě proto nezbývá, než své oči chránit slunečními brýlemi. A je třeba vybrat ty, které nejsou jen na okrasu, ale opravdu poskytují očím ochranu. Na co se při výběru brýlí zaměřit?

•    Vždy vybírejte sluneční brýle ve specializovaném obchodě, tedy v oční optice. Vyjdou vás sice na více peněz než na tržišti, ale máte záruku, že si kupujete kvalitní skla a UV filtr. Pamatujte, že než brýle bez UV filtru je lepší nenosit brýle žádné. A co se týče ceny: pokud příliš nepodléháte módním trendům, nemusí vás kvalitní brýle vyjít až tak draho a nemusíte se jich zbavovat po jedné sezóně.

•    Brýle by měly být schopny odfiltrovat alespoň 98 % UV A a UV B záření až do vlnové délky 400 nm. Měly by blokovat i záření infračervené. Příslušné údaje spolu se značkou CE najdete na stranici brýlí. O jejich dekódování požádejte nejlépe očního optika. Brýle bez označení CE a shluku dalších písmen a číslic nekupujte.

Jak vybírat sluneční brýle•    Brýle si dobře vyzkoušejte. Nesmějí padat ani tlačit.

•    Nejlepší ochranu poskytují brýle anatomicky tvarované. Sluneční paprsky se totiž do oka nedostávají pouze zepředu, ale také ze stran či zezadu odrazem od vnitřních skel brýlí. Proto jsou vhodné brýle se spíše většími skly a širokými stranicemi, které mezi obličejem a brýlemi ponechávají minimální prostor.

•    S brýlemi zacházejte šetrně. Škrábance, odřeniny a deformity skel mohou funkčnost brýlí výrazně snížit. Nepokládejte proto brýle skly na hrubé povrchy, čistěte je speciálními hadříky (k dostání v optice, stojí pár korun a často jsou k brýlím přiloženy zdarma) a když je zrovna nenosíte, ukládejte je do pouzdra. Platí to dvojnásob pro levné brýle; i když jsou třeba opatřeny UV filtrem, bude s největší pravděpodobností jen z vnější strany skel (kvalitnější brýle ho mají i zevnitř).

•    Plastové čočky absorbují UV záření obecně lépe než čočky skleněné (minerální).

•    Barva brýlí (slunečního filtru) nesouvisí s mírou ochrany před UV zářením.

•    Módní barvy (růžová, křiklavě modrá, oranžová atd.) jsou sice velmi atraktivní, ale oční lékaři jejich používání příliš nedoporučují. Jejich barevné filtry údajně nedokážou poskytnout očím takovou ochranu jako filtry šedé, hnědé či zelenohnědé, navíc zkreslují barvy okolí, takže jsou nevhodné pro celodenní nošení a zejména pro řízení auta.

•    Pokud potřebujete brýle pro korekci oční vady, neznamená to, že si nemůžete chránit zrak před sluncem. Existují například samozabarvovací dioptrické čočky, řešením jsou i sluneční klipy, které se dají připevnit prakticky na jakékoli brýle.

•    Běžnou součástí vybavení pro různé outdoorové sporty se staly tzv. polarizované brýle. Mají své příznivce i odpůrce, nejlepší informace získáte v oční optice nebo v prodejně outdoorového vybavení.

•    Kontaktní čočky s UV filtrem sice nenahradí kvalitní sluneční brýle, ale k ochraně oka před UV zářením do jisté míry přispívají.

Zdroj: dTest

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Joo.brejle to je úleva pro očiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice