Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat garnýž? Poradíme vám!

11. 08. 2015 | Moderní bydlení
Rozhodli jste se zastínit své okno pomocí záclon nebo závěsů? Pak potřebujete garnýž. Doby, kdy garnýže byly jen funkčním bytovým doplňkem, jsou již dávno pryč. Moderní výrobky jsou také významným dekorativním prvkem. Nabídka je tak široká, že si vybere skutečně každý a vždy lze nalézt takové provedení, barvu i velikost, které se budou hodit do jakéhokoli interiéru. Navíc si můžete nechat zhotovit garnýže na míru.

Vyberte si garnýže:

  • jednoduché
  • zdobené
  • na kroužky či žabky,
  • s kolejničkou
  • kovové
  • dřevěné, či další z mnoha typů garnýží.

Na co myslet při výběru garnýže?


Než se pustíte do výběru, uvažte, zda na garnýž umístíte pouze záclonu nebo také závěsy. Pro záclony stačí garnýže jednořadé, pro kombinaci záclon a závěsů slouží garnýže dvouřadé. Uvažte, do jaké místnosti budou garnýže umístěny a jak se budou hodit k dalšímu vybavení. V běžných domácnostech se nejvíce využívají dřevěné nebo kovové garnýže, v kancelářských prostorách kovové či hliníkové, popřípadě kolejničkové. Společenské místnosti jsou vybavovány elegantními výrobky z kombinace dřeva a kovu, v rekreačních objektech lze najít garnýže v rustikálním stylu. V nabídce objevíte i plastové garnýže, které imitují jiné materiály.

Jak vybrat garnýž? Poradíme vám!

Uchycení a rozměry garnýží


Zvolenou garnýž můžete uchytit na stěnu nebo do stropu. Ujistěte se, zda je zvolený podklad rovný a zda zátěž bez problémů unese. Podle velikosti okna pak volte nejvhodnější rozměry garnýže. Záleží také na tom, zda na garnýž umístíte pouze záclonu, nebo zda bude sloužit i pro uchycení závěsu.

Garnýž musí být vždy delší než okno, ideálně alespoň o 50 cm pro závěs, o 70 cm pro záclonu.
  U širokých oken a delších garnýží dbejte na dostatečnou šířku garnýže, jinak by se garnýž pod zatížením prohýbala. Větší délkou garnýže lze opticky zvětšit okna, průměr tyčí a provedení koncovek pak zajišťuje dekorativnost nebo naopak nenápadnost.

Garnýž funkční i dekorativní


Ve všech typech domů a bytů se setkáte s dřevěnými garnýžemi. Jejich výhodou je univerzálnost a mnoho variant provedení. Pořídit si můžete jak garnýže z pravého dřeva, tak imitace. Zvolit si lze ze všech základních druhů dřeva. Další předností e jednoduchá úprava na potřebnou délku a nenáročné upevnění koncovek. Dřevěné garnýže však více trpí vlhkostí v místnostech, kde jsou instalovány. Kovové garnýže také umožňují volbu z více materiálů. Nerez, hliník, mosaz a chrom v matné i lesklé úpravě jsou již běžné. Na výběr jsou i luxusní garnýže se speciální povrchovou úpravou.

Autor: Michal Metný
Zdroj, foto: Garol.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !