8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaro se blíží! Nezapomeňte si natrhat mladé kopřivy!

20. 03. 2009 | Zahrádka

Kopřivy nacházíme téměř všude. Kopřiva se využívá v přírodním léčitelství, v kosmetice, ale je také vhodným doplňkem v kuchyni. Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerály.

 

Naše kopřivy

 

U nás sbíráme především kopřivu dvoudomou. Je to vysoká vytrvalá rostlina a je, myslím, natolik známá, že ji nebudu příliš blíže popisovat. Žahavé chloupky na listech a stoncích obsahují kyselinu mravenčí. Květy má drobné nenápadné. Roste s oblibou na místech s vysokým podílem dusíku v půdě, najdeme ji na rumištích, v příkopech, úhorech, v křovinách v okolí lidských sídel. Hojně roste také v lužních lesích, odkud se původně rozšířila.

 

Jaro se blíží! Nezapomeňte si natrhat mladé kopřivy!Příbuzná kopřiva žahavka je jednoletá rostlina rostoucí nejraději na volné půdě (v záhonech, ve výsadbách, na okrajích pole). Vypadá podobně, ale je nižší a jednodomá. Dosahuje výšky 10 - 30 cm, v příznivých podmínkách až 50 cm.

 

Působení obou druhů je rovnocenné. Sbírá se list, nať, méně oddenek, ojediněle i plody nebo květy. Listy a nať je nejlepší sbírat do konce května, droga sbíraná později má slabší účinky. Na sběr kopřivy je dobré vzít si rukavice.

 

Sběr a použití

 

Vybírejte ty mladé kopřivy, které rostou na prosluněných místech. Vyhýbejte se příkopům a sběru u silnic (i místům, kde se kopřivě podezřele daří, tyto lokality bývají ve velké míře zamořeny dusičnany), tady rostlinky příliš zdravé nebudou.   

 

Kopřiva se v jarních měsících nejčastěji užívá jako čajový nálev, skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný kopřivový špenát nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten a vitamin A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, čistí organismus od kyseliny močové, užívá se ke stimulaci krevního oběhu a pročištění organismu, při artritidě, revmatismu a dně. Je to naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve, je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Vzhledem ke schopnosti snižovat hladinu krevního cukru je kopřiva vhodným podpůrným prostředkem při cukrovce.

 

Recepty

 

Čaj s čistícím účinkem

 

Dvě vrchovaté kávové lžičky čerstvé rostliny se přelijí ¼ litrem vroucí vody a krátce povaří. Čaj necháme 10 minut ustát a přecedíme. Pije se dvakrát denně jeden šálek. Jarní pitná kúra z odvaru mladých kopřiv po dobu 6 týdnů vyčistí zimní usazeniny.

  

Salát z listů mladé kopřivy

 

1 kg kopřivy, 100 g mladé cibulky, 2 vejce, 50 ml rostlinného oleje, 1 svazek zelené petrželové natě, ocet, sůl

 

 Kopřivu umyjeme a spaříme, pokrájíme a smícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou a petrželovou natí. Salát osolíme, pokapeme olejem a octem. Ozdobíme kolečky natvrdo uvařených vajec. Můžeme doplnit kyselou smetanou.

  

Jaro se blíží! Nezapomeňte si natrhat mladé kopřivy!Kopřivový špenát

 

Dvě vrchovaté hrsti důkladně omytých nasekaných mladých lístečků a vrcholků kopřiv, 2 lžíce másla, 3 prolisované stroužky česneku, 1 střední cibule, 2 lžíce mouky, 1 dcl plnotučného mléka (nebo sladké smetany), vejce, špetka muškátového oříšku.

 

Na másle zpěníme česnek, cibuli a jemně vmícháme mouku. Pak přidáme kopřivy, mléko a ostatní ingredience kromě vejce, kterým směs nakonec zahustíme. Kopřivovým špenátem lze plnit palačinky, nebo jej servírovat místo špenátu klasického.

 

Velikonoční kopřivová nádivka

 

4 porce: 35 dkg mladých kopřiv, 65 dkg veky nebo rohlíků, 5 vajec, 2 dl mléka, sůl, mletý pepř, muškátový květ, anglická slanina

 

Oprané mladé kopřivy nasekáme najemno, smícháme s nakrájenou vekou, kterou jsme navlhčili studeným mlékem. Nakrájíme slaninu a zprudka orestujeme. Po vychladnutí smícháme s vekou a kopřivami. Přidáme žloutky, koření a ze zbylých bílků vyšlehaný sníh. Opatrně promícháme a vložíme do sádlem vymazaného pekáčku nebo formy. Pečeme při teplotě cca 170 stupňů asi 20 - 25 minut. Tuto nádivku lze pojídat i samotnou jako tzv. velikonoční hlavičku.

 

Praktické rady a návody

 

Omlazovací kúra: dva týdny 3 krát denně pijeme 1 lžičku kopřivové šťávy na půl sklenice mléka nebo teplé vody asi 20 minut před jídlem. Šťávu vyrobíme v odšťavňovači.

 

Kopřivu můžeme použít i jako lék na vlasy. Posiluje je a zabraňuje jejich vypadávání. Lze připravit silný odvar pro omývání vlasů nebo zábal.

 

Recept na odvar: 4 - 5 vrchovatých dvou hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do 5 l studené vody,  pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat. Oplachujeme hlavu po každém umytí.

 

Pro každý druh vlasů je vynikající tinktura z oddenku kopřivy, který vykopeme na jaře nebo na podzim. V kosmetice jde zase o velice účinný čistící prostředek zvláště pro mastnou pleť.

 

Tinktura: Vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalijeme 30 - 40% pálenkou a necháme stát 14 dnů na teplém místě.

 

V lidovém léčitelství se revmatizmus léčí „šleháním“ postiženého místa čerstvou kopřivou.

 

Kopřiva není vhodná pro děti do dvou let, během těhotenství, při alergii na kopřivu, při nedostatečné činnosti srdce a ledvin provázené otoky.  

 

Jimas – čtenářka

 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
kopřivový čaj je opravdu moc zdravý-čistí krev,mohu potvrditSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, dávám do oblíbených
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomínám si, že nám v dětství stařenka vařívala špenát z jarních kopřiv, býval dobrý, ovšem v dnešní době již bych váhala.
Obrázek uživatelky
profil
hmm, vzpomínám na to jak před dvěma lety udělala švagrová špenát z kopřiv... pánové baštili a chutnalo do té doby, než řekla "no vidíte a to je toz kopřiv..." tak měli připomínky, že nejsou husy nebo prasata, aby jedli spařené kopřivky
Obrázek uživatelky
profil
Kopřivy používám do velikonoční nádivky a hodni si z nich dělám odvar na vlasy, vypadaji zdravější a odstraní i lupy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles