Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je naše dítě zralé na vstup do školy?

15. 06. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Je naše dítě zralé na vstup do školy?
Autor: Jucovičová Drahomíra, Žáčková Hana
Nakladatelství: Grada
Datum vydání: 16.05.2014
Počet stran: 150
Formát: 140 x 210 mm
Cena: 249 Kč

Je naše dítě zralé na vstup do školy? Tuto otázku si každoročně klade velké množství rodičů, když se blíží zápisy do prvních tříd základních škol, a často i ti, kteří dosud nepochybovali a byli si zralostí svého dítěte jisti. Uspěje moje dítě? Nebude mít problémy? Půjde mu učení? Najde si ve škole kamarády? Jak zvládne nároky školy na pozornost, schopnost se soustředit, učit, podřídit se autoritě učitele a spolupracovat s ostatními dětmi?

Je naše dítě zralé na vstup do školy?Otázek je mnoho a jsou zcela oprávněné a na místě, protože vstup dítěte do základní školy je nejen pro dítě, ale i pro celou jeho rodinu velkým krokem. Ne zbytečně bývá nástup do školy přirovnáván ke vstupu do prvního zaměstnání nebo v dospělosti ke vstupu do života. V životě dítěte dochází k velkým změnám, od hravého dětství přechází do světa povinností, i když zatím pouze „malých“. Pokud ale dítě při vstupu do školy neuspěje, i z drobného problému se najednou stává problém velký a rodiče musí řešit otázku, jak dál.

A právě to je ten správný čas zalistovat v publikaci Je naše dítě zralé na vstup do školy?. Renomované české autorky seznamují čtenáře s možnostmi posuzování školní zralosti a připravenosti na vstup do první třídy po stránce fyzické, psychické i sociální. Zmiňují praxi při zápisech do prvních tříd a možnosti odložení školní docházky. Zaměřují se na možnosti rozvoje funkcí důležitých pro čtení, psaní a počítání, a to prostřednictvím konkrétních cvičení a her. Radí, jak předcházet vzniku specifických poruch učení.

Knihu Je naše dítě zralé na vstup do školy? koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já na prodlouženém dětství nevidím nic zlého. Práce si člověk ještě užije! A dneska je život naštěstí i o něčem jiném než jenom o dělání fakanů, jak to měly nalinkované slípky mé generace. Šestadvacetiletá nanynka už zpravidla vstávala za kuropění, ještě za tmy vlekla za každou ruku pofňukávajícího spratka, do jeslí, do školky; kolotoč začínal a večer za tmy končil. Do toho není co spěchat, tak ať si to mládí užijou, však ty starosti přijdou tak jako tak. Ve stáří už toho moc nenacestujou; tuhle bolí, onde píchá, ne každému slouží zdraví na jedničku. Já jim ten o chvilku delší bezstarostný život přeju.
Obrázek uživatelky
profil
Já vidím naopak velmi často situaci, kdy dítě dostane odklad jen např. kvůli tomu, aby se mu prodloužilo dětství. Jenže to "dětství" potom trvá třeba do 26let (ve skoro 16 končí ZŠ, skoro ve 20 letech končí SŠ a když potom jde ještě na VŠ, skončí svá studia nejdříve ve 26 letech). Takže teprve potom začíná pracovat, nejdřív si chce něco užít, vydělat, jet do zahraničí atd... a na založení rodiny je čas až hluboko po 30 letech. To je taky špatně.
Obrázek uživatelky
profil
Můj syn měl odklad kvůli zdravotnímu stavu a neuškodilo mu to.
Byl schopný již v první třídě dělat sám úkoly a dotáhl to až na vysokou. Taky nesouhlasím s tím, že když dítě dostane odklad, že ho rodiče stejně cpou do první třídy. Dítě je pak vystresované a může to mít vliv i na vysvědčení a to není dobré.
Obrázek uživatelky
profil
podle mě na odkladu není nic špatného, prodloužíte mu dětství,
o rok déle si může hrát a o rok déle musí pak do práce.
Zbytečné procpávání dětí s odkladem do první třídy zavrhuji.
Z inteligentního dítěte se stává přinejmenším uzlíček nervů,v horším případě může mít psychické problémy. Takže odklad není žádná ostuda
Obrázek uživatelky
profil
Syn měl odklad, při zápisu vážil 16.5 kg a měřil 117 cm. Dle mě by ale v takových připadech, kdy dítě nastoupilo docházku později měla existovat možnost, aby šlo odejít ze základky už v osmé třídě a nastoupit do střední školy po 15 roku dítěte, pokud si to samo přeje. Stejně v prvním ročníku opakují to, co bylo v deváté třídě.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles