Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jen vysoké číslo SPF nestačí!Tipy, jak se v létě správně namazat

17. 07. 2015 | Péče o tělo
SPF jsou tři písmena, se kterými se běžně setkáváme u letní kosmetiky a automaticky předpokládáme, že čím je číslo při zkratce vyšší, tím je ochrana před sluncem účinnější. Kdyby to bylo tak jednoduché, nevídali bychom na pláži tolik spálených krků a ramen.

Vysoké číslo SPF samo o sobě nezaručuje spolehlivost ochrany před sluncem. Z padesátky se velmi snadno může stát dvacítka, pokud se přípravek nenatře v optimálním množství. Klíčem k „neprůstřelné“ ochraně před UV paprsky je ozřejmit si, co přesně se skrývá pod zkratkou SPF a jaká násobilka náleží k číslům na obalech fotoprotektivní kosmetiky.

Poznejte svůj sluneční budík

Každá pokožka má individuálně nastaven sluneční budík. Když zazvoní, je třeba zpozornět, kůže v tom momentě přestává být přirozeně chráněna a potřebuje pomoc zvenčí. Řeč je o čase, během kterého dokáže naše tělo odolávat UV paprskům, aniž by došlo k poškození kůže. Tento čas, známý jako minimální erytémová dávka, je určen fototypem. „Fototyp lze jednoduše určit podle barvy očí, barvy vlasů a barvy kůže. Například fototyp I má práh zčervenání přibližně 10 minut. Vyšší fototypy než fototyp III se v české populaci příliš nevyskytují” uvádí Alena Machovcová, primářka dermatovenerologického oddělení.
 
Jen vysoké číslo SPF nestačí!Tipy, jak se v létě správně namazatČíslo SPF (sun protectionfactor – faktor sluneční ochrany) vyjadřuje násobek minimální erytémové dávky nebo ještě jednodušeji - udává, o jaký čas dokážeme vyčerpání minimální erytémové dávky oddálit. Není to žádná těžká matematika, když celý systém počítání aplikujeme na konkrétní příklad. Máte blond vlasy, modré oči, světlou pleť a opalujete se u moře? Po zhruba deseti minutách zaznamenáte, že kůže červená a cítíte, že štípe. Svou minimální erytémovou dávku jste si vyčerpali.

Opravdu až pět set minut?

Skutečně se stačí natřít jen ráno a celý den si užívat na pláži či na horách? Ne zcela. Zmíněných pět set minut se totiž vztahuje na ideální podmínky, které se v realitě sotva daří naplnit. V průběhu dne se můžeme například sprchovat, a pokud při tom použijeme tekuté mýdlo, ochranná látka z opalovacího krému se z velké části smyje. Ochranný faktor také snižuje výrazné pocení při plážovém sportování a tření osuškou. Nic proto nezkazíme, pokud natření několikrát denně zopakujeme.

Důraz je třeba klást i na samotné natírání. Zahraniční průzkumy naznačují, že až dvě třetiny z nás si nanesou méně opalovacího krému, než je jeho doporučené množství, čímž nevědomky snižujeme SPF faktor. Na dosažení deklarovaného ochranného faktoru je potřeba nanést přípravek na kůži v dostatečném množství. Pro dospělou osobu se průměrná spotřeba na celé tělo pohybuje okolo 35 ml, to představuje přibližně 7 čajových lžiček.

Zdroj: Daylong


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mažu se každý den,když svítí sluníčko, ne jen o dovolenéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles