MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jíte bio? Odpovídá cena kvalitě?

15. 07. 2012 | Zajímavosti
Biopotraviny mají své odpůrce i příznivce. To, co řešíme, je především kvalita a cena.

Není pochyb o tom, že to, co roste a žije v přirozeném prostředí a nepotřebuje speciální péči, je pro lidské tělo to nejlepší.

Kvalita bio výrobků souvisí se způsobem pěstování a produkce biopotravin, který stanovuje zákon, a všichni výrobci bioproduktů jej musí dodržovat. I přesto mohou mít bioprodukty často jinou výslednou chuť i množství živin, což je dáno například půdou nebo klimatickými podmínkami.
Například každá bio mrkev může být chuťově jiná, i když je vypěstovaná bez přidané chemie.

Jíte bio? Odpovídá cena kvalitě?To, co je na značce BIO pozitivní, je možnost ulehčit spotřebitelům při výběru potravin. Nemusíte se zatěžovat čtením informací uvedených na obale, stačí, když sáhnete po zeleném logu. Samo o sobě BIO říká: jsem vypěstováno a vyrobeno bez škodlivých postřiků a chemických látek.
Problém ovšem může nastat při špatném způsobu skladování a přepravě potravin nebo také při nedostatečné tepelné úpravě, špatném mytí a podobně.

Největším problémem je stále cena biopotravin. Mnoho lidí nechápe, proč by si měli za zdravější jídlo připlácet. To, co dělá BIO dražším, je především kvalita surovin a také práce lidí a péče o zvířata.
Dobrým příkladem jsou třeba ekofarmáři. Čím méně používají hnojiva a pesticidy, tím častěji musí zeleninu okopávat a plít. Zvířata dostávají zdravou a přirozenou výživu, která je znát i na chuti masa, mléka atd.
Kombinace surovin s konzervačními látkami, umělými sladidly, ochucovadly a levnými tuky může snížit cenu potravin na minimum a ve spojení s reklamou se tak stává pro spotřebitele neodolatelným zbožím.

Farmářské trhy se opět stávají běžnou součástí života v Čechách. Stejně jako dříve se i dnes lidé scházejí ráno na trhu a nakupují čerstvé ovoce, zeleninu, maso, mléko a řadu dalších surovin a výrobků. Lidé jsou ochotni platit vysoké ceny, vyžadují za ně však kvalitu.

Existuje spousta výzkumů o tom, že biovýrobky mají pozitivní vliv na kvalitu mateřského mléka, ve kterém je pak více zdraví prospěšných mastných kyselin. Naopak velké množství pesticidů může narušit nervovou soustavu a imunitní systém. Z těchto důvodů čím dál více odborníků doporučuje těhotným a kojícím ženám, ale i dětem, aby se pesticidům, ale i škodlivým látkám, jako jsou například potravinářská barviva, pokud možno vyhýbaly. Například děti by si neměly zvykat na sladkosti, barevné limonády a sladké ochucované či dobarvované mléčné výrobky.

Během těhotenství je také důležité poslouchat své tělo, nechat volný průběh potřebám a chutím. Zároveň je však důležité vyhýbat se náhražkám, umělým přísadám, sladkostem, limonádám a podobně.
Čím zdravější a hodnotnější strava je, tím lepší zdroje dostává dítě do života.


Ahaaha - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !