8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jste po zimě unavení?

19. 03. 2013 | Péče o tělo
Odhaduje se, že příznaky jarní únavy zažívají až tři čtvrtiny populace a mnohem častěji ženy. Právě při přechodu od zimy k jaru se totiž setkává celá řada vlivů, které jsou  pro organismus zátěží.

Na vině je počasí…

Zima je časem odpočinku, mnohá zvířata tráví chladné měsíce posilujícím spánkem a naši předkové v tomto období odpočívali po práci na polích. My chodíme do práce stejně jako v létě a na stejnou činnost musíme vydat více energie. Ale chladné počasí dokáže vyčerpávat samo o sobě. S virózou, rýmou nebo nachlazením se během zimy potýká skoro každý z nás. I znečištěný vzduch při dlouhodobé inverzi je pro náš organismus velkou zátěží. S příchodem jara se navíc pravidelně opakují výkyvy teplot, což organismus také vyčerpává.

Jste po zimě unavení?… světlo

Světlo přispívá k tvorbě  hormonu serotoninu, který člověk potřebuje pro pocit dobré nálady a vyrovnanosti, naopak pokud je světla málo, tvoří se v těle „uspávací“ hormon melatonin. Ten člověka utlumí, takže je zcela přirozené, že se v zimě špatně probouzíme (ještě za tmy), během dne se nám chce spát a pociťujeme zvýšenou únavu, odpoledne se již těšíme do postele.  

… čas

Velkým problémem pro lidi citlivé na vnější vlivy bývá časový posun. Na zkrácení poslední březnové neděle o hodinu by se lidé měli připravit v předstihu asi dvou týdnů. Vhodné je postupně po pěti minutách dříve vstávat, aby s přesunutím hodinových ručiček tělo změnou biorytmu neutrpělo nepříjemný šok.

… životní styl

Pocity jarní únavy zvyšuje i životní styl v zimě, neboť v chladných měsících se všeobecně lidé méně pohybují, méně chodí ven a konzumují i bohatší stravu na tuky a cukry. Stejně nebezpečná jako „tělesná“ unavenost je i duševní vyčerpání. Ačkoli si to lidé mnohdy neuvědomují, zdroje stresu jsou všude kolem nás. Zvlášť pro oslabený organismus mohou mít důsledky v podobě deprese nebo akutního onemocnění.  



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
po jaké zimě? u nás je furtSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
všem nám chybí sluníčkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sluníčko už bych taky potřebovala
Obrázek uživatelky
profil
už aby bylo víc sluníčkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to tak
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles