8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kapesné jako významná část rozpočtu

7. 05. 2023 | Finance
Se zvyšujícími se náklady na domácnost je přirozené hledat cesty jak a kde ušetřit něco navíc. Položkou, kterou je snadné v našponovaném rozpočtu snížit či zcela škrtnout, může být kapesné pro vaše dítě. To však patří k prvním krokům rozvoje jeho finanční gramotnosti. Otevírá cestu do budoucna tvořit rezervy a samostatně se rozhodovat.

Vysvětlujte a učte hrou


Více než polovina lidí se domnívá, že děti jsou v rodině k povědomí o financích nedostatečně vedeny. Přitom úkolem rodičů je vychovat finančně gramotné dítě a první zmínky o penězích by měly padnout již v předškolním věku. Začněte tak, že si v obchodě budete povídat o tom, kolik co stojí a proč nekupujete produkty mimo nákupní seznam. Doma si pak na obchod zahrajte. Tvořte hromádky dětských mincí a ukažte si, že každá mince má jinou hodnotu.

Staré dobré prasátko


Potom na scénu přichází prasátko, kterým už v tomto věku můžete dítě motivovat ke spoření. Mince vhazujte společně a po smluvené době je spolu spočítejte. V obchodě si ukažte, co si za ně můžete koupit hned, ale na co je naopak ještě třeba počkat. Uvidíte, že s příchodem kapesného bude dítko o hospodaření přemýšlet automaticky. Nezapomeňte jít příkladem a sami nekupujte vše, na co dítě ukáže. Kasička je také názornou ukázkou, že peníze je potřeba si chránit a měly by mít své bezpečné místo, jako je tomu později v případě účtu založeného v bance.

Samostatné zacházení s penězi zpravidla přichází s nástupem do školy, tou dobou děti většinou začínají dostávat vlastní peníze. Zároveň jsou finančně vzdělávány ve škole. Ovšem rodiče si myslí, že se s tím v plánech výuky zabývají málo. Děti by se měly ve škole postupně dozvědět, co je to hypotéka nebo úvěr. Jak se úvěr chová, když nejsem schopen ho splácet, a podobně.

Jak by mělo být kapesné vysoké?


Výše je na zvážení rodičů, částka by ale neměla být příliš nízká. Dítě by mělo mít možnost pořídit si něco hodnotnějšího než sladkost a současně mít šanci si část ušetřit. Je přirozené, že jako rodič chcete mít nad výdaji kontrolu, ale dítě potřebuje i volnost. Předem se domluvte, do jaké výše je rozhodování na něm, a kdy už se má o nákupu poradit. Zároveň není vhodné, aby se jednalo o vysokou sumu, na menším obnosu ratolest lépe pochopí nutnost nad výdaji přemýšlet. Výše kapesného by se měla měnit podle věku dítěte. Důležité je po celou dobu dodržovat, na čem se domluvíte. Když se nedodržují předem domluvená pravidla nebo je rodiče stanovují ad hoc, ztrácí děti kontrolu nad situací, která se stává nepřehledná, dítě je znejistěné a může se cítit bezmocné, což budí úzkost a následně třeba i zlost. I my dospělí  potřebujeme alespoň v hrubých rysech svůj život kontrolovat a trochu předvídat, co se bude dít, děti stejně tak.

Jakmile si dítě dostatečně osahá hotovost, je dalším krokem zřízení dětského účtu. Pomocí debetní karty může platit kontaktně i bezkontaktně, ale také vybírat hotovost z bankomatu. Postupně se potomek naučí, jak to vlastně chodí v bance a že si musí střežit svůj PIN kód. Kapesné tak můžete potomkovi pravidelně posílat přímo na účet. Jako rodič budete mít finance dětí i nadále pod kontrolou, vlastníkem jste vy. V rámci tzv. rodinného účtu můžete skrz svou aplikaci upravovat limity transakcí, schvalovat některé platby a dokonce i v nutném případě účet úplně uzamknout.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !