8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když oči svědí a pálí. Jak si pomoci při potížích se sezónním alergiemi?

7. 04. 2023 | Péče o tělo
Přicházející slunné roční období pro mnohé značí obměnu šatníku, opálenou pokožku a příjemně strávený čas na čerstvém vzduchu. Pro alergiky ovšem nastává nelehké období. Alergie se projevují mnoha různými příznaky a člověk se může stát alergikem  kdykoliv v průběhu života, je tedy důležité tyto projevy nepodceňovat. Jak se tedy proti alergiím efektivně bránit?

Oční alergie jsou poměrně častým problémem. Objevují se, když oči reagují na tzv. alergen, tedy něco, co je dráždí. Oči k potlačení působení alergenu produkují látku zvanou histamin, a v důsledku toho oční víčka nebo spojivky zčervenají, svědí, a mohou i otéct. Dalším z projevů je slzení a pálení očí, světloplachost a slepené oči hned po ránu. Lidé, kteří mají oční alergie, mají běžně také nosní alergie projevující se ucpaným nosem, kýcháním a svěděním. Obvykle jde o dočasný stav spojený se sezónními alergiemi. Nejčastějším příznakem oční alergie je zánět spojivek, ten se objevuje přibližně u 40 % všech pacientů.

Za sezónní alergií stojí celá řada alergenů. Patří mezi ně nejrůznější dřeviny či byliny, které rostou na našem území. Dále také pyl z trav, prach, zvířecí srst nebo plísně.

Koncentraci alergenů ve vzduchu pravidelně sledují monitorovací stanice, které ve spolupráci s Regionálním úřadem veřejného zdravotnictví a Pylovou informační službou informují veřejnost v týdenní intervalech o aktuální situaci. Užitečným pomocníkem je také pylový kalendář. Jde o celoroční přehled období, kdy se během roku vyskytují jednotlivé pylové alergeny v ovzduší. Nejhorším obdobím pro alergiky je období od začátku března až do konce léta. Nejpříjemnější období je zase konec roku, kdy počet pylových alergenů výrazně klesá.

Jak se bránit?


Existuje celá řada způsobů, jak se při sezónních alergiích chránit. Základním pravidlem je eliminovat možný kontakt alergenu s očima. Tedy pokud vás svědí a pálí, raději si je vypláchnete vodou, do očí si nesahejte a nemněte si je. Symptomy mohou být velice obtěžující, zejména pokud nosíte kontaktní čočky. Při alergii je třeba dávat pozor na různá antihistaminika, jež mohou mít vliv na kontaktní čočky. Poraďte se s lékárníkem a pečlivě čtěte příbalové letáky přípravků proti alergii. Pokud je vaše alergická reakce vysoká, je lepší používat jednodenní čočky, které se po použití vyhodí, nebo čočky s vícedenním využitím čistit pomocí peroxidového roztoku.

I když sluníčko od rána láká k procházce, snažte se nevycházet ven, když jsou v ovzduší pyly v největší koncentraci, tedy v polovině dopoledne a v podvečer. Stejně tak v tuto dobu doma příliš nevětrejte, a pokud jedete v autě, využijte klimatizaci. Neméně důležité je oči při pobytu venku chránit kvalitními slunečními nebo dioptrickými brýlemi. Například pokud jste alergičtí na pyl, mohou vám pomoci sluneční brýle, které vytváří bariéru a zamezí přístupu alespoň části alergenů do očí. Stejně tak lidé trpící na alergie by si neměli rukama mnout oči. Právě při této činnosti si můžete do očí vetřít velké množství alergenů. Skvělým pomocníkem pro alergiky jsou domácí čističky vzduchu a vhodné je myslet také na kvalitní filtr ve vysavači.

Další tipy:


    • V případě, že nosíte kontaktní čočky, nenoste je déle, než je určeno.
    • Zvlhčujte si oči pravidelně očními kapkami.
    • Zvažte dočasný přechod z dvoutýdenních nebo měsíčních kontaktních čoček na jednodenní, čočky jsou tak méně infikované alergiemi.
    • Ručníky a oblečení nesušte venku a často měňte povlečení.
    • Pokud jsou vaše problémy dlouhodobé, může se jednat o jiné oční onemocnění. Například ječné zrno aj., v tomto případě vyhledejte odborníka.


Zdroj, foto: Alensa.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !