8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když vaše břicho odmítá mléko a pečivo

25. 08. 2022 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Lepek nebo laktóza ve stravě mohou být pořádnými zákeřníky: pochutnání se během chvíle změní v utrpení. Pokud jde jen o potravinovou alergii, je pomoc jednoduchá. Poradíme vám, jak lépe trávit lepek i laktózu.

Pálení žáhy, náhlé bolesti břicha nebo hlavy, nadýmání nebo i závratě po jídle? Může za tím být lepek. A to, že vám možná chybí ty správné enzymy, které dokáží štěpit bílkoviny v lepku obsažené, a tělo má velký problém je strávit. Právě lepku se v naší stravě skrývá víc než byste čekali. Je totiž nejen v mouce (je v pšenici i v žitě, preference tmavého pečiva nepomůže), ale i tam, kde byste ho ani nečekali: funguje jako zahušťovadlo, pojivo nebo zdroj bílkovin, proto je i pivu, v polotovarech, cukrovinkách, uzeninách…

Pavla HorákováPotíže s lepkem si spojujeme s celiakií, ale může jít jen o potravinovou alergii. Není to totéž. U celiakie se první příznaky projeví až po 3-6 měsících pravidelné konzumace lepku, alergii na lepek ale pocítíte po jeho pozření do několika minut. Žáha pálí, břicho bolí, hlava se může rozskočit a točí se.  Rychlou orientační diagnózu vám dá jednoduchý domácí test, kdy z kapičky krve během 10 minut snadno zjistíte, jak na tom s lepkem jste. Takové testy pořídíte jednoduše v každé lékárně a Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz připomíná: „Testy jsou orientační, dávají první signál o problému. A celiakie je autoimunitní onemocnění, která patří do rukou lékaře!“ 


Strašák jménem „dieta bez lepku“


Asi nejčastějším rozhodnutím je obejít se bez lepku, prostě ho z jídelníčku vyřadit. Speciální potraviny jsou dneska běžně dostupné, dieta bez lepku už není takové tragédie jako dřív: vhodné potraviny seženete vcelku běžně, i když často nejsou právě „z levného kraje“. Pokud ale netrpíte celiakií, tak takhle tvrdí na sebe být nemusíte.


Když zlobí mléko i pečivoEat Enjoy Gluten


V případě alergie si totiž můžete ulevit od těžkého trávení určitých bílkovin relativně jednoduše sami. Například směs enzymů v 1 kapsli doplňku stravy Eat Enjoy Gluten uleví trávení tím, že doslova „rozstříhá” bílkoviny v lepku na neškodné části, které už nebudou dráždit vaše střeva. Platí ale jedno pravidlo: nejdřív posíláte do těla kapsli s enzymy a pak teprve jíte.

Tento britský inovativní přípravek má i „bratříčka“ s názvem Eat Enjoy Dairy, který zlepšuje trávení mléka a mléčných výrobků u lidí, které mají alergii na laktózu. Když tělo špatně snáší mléko a mléčné výrobky, jsou důsledky jejich požití stejně nepříjemné a stresující jako alergie na lepek: bolesti břicha a nadýmání, plynatost.


EatEnjoyKapsličky do kapsičky

Přípravky EatEnjoy jsou k dispozici v podobě kapslí, abyste se vám pohodlně vešly do tašky, kabelky, kapsy nebo peněženky. Budete je tak mít po ruce kdykoli a kdekoli. Důležité ale je, abyste si před užitím přípravků pečlivě přečetli příbalové informace a ujistili se, že jsou pro vás vhodné. Nebo se poradili s lékárníkem. Na www.lekarna.cz jsou vám lékárníci k dispozici pro jakékoli dotazy týkající se zdraví.


Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !