8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klášter Plasy

30. 09. 2012 | Česká republika

Ráda bych vás pozvala na prohlídku jednoho z našich nejznámějších klášterů – kláštera Plasy.

Klášter leží v romantické krajině v údolní nivě řeky Střely. Komplex bývalého cisterciáckého kláštera nechal vystavět roku 1144 kníže Vladislav II. Konventní budova byla vystavěna na 5100 dubových pilotech zatlučených do země, které zpevňují zdejší bažinatý podklad. Přes piloty byl položen trámový rošt a teprve na něm bylo vystavěno zdivo budovy. Aby rošt nezačal hnít, byla do základů přivedena voda z několika pramenů. Tato zamezila přístupu vzduchu ke dřevu a to vlastně zkamenělo. Uvnitř budovy byly v základech vybudovány dva bazény, kde se denně kontroluje výška, teplota a kvalita vody. Ve středověku vybudovali mniši umělý kanál, který protéká klášterním areálem tzv. Klášterní štolu, díky které naháněli vodu na mlýn, poháněli pilu a což je velice zajímavé - proplachovali záchody. Záchody byly vystavěny na krokorcích nad Královskou štolou – čili kanálem – který odvádí přebytečnou vodu ze základů konventu. Z těchto úzkých záchodků bylo možno při komentované prohlídce Královskou štolu spatřit.

klášter PlasyRoku 1204 byl dostavěn kostel Nanebevzetí Panny Marie, byla dostavována obytná  budova mnichů – konvent, dále pak klášterní nemocnice a ostatní hospodářská stavení. V té době klášter vzkvétal. Doba rozkvětu však netrvala dlouho. R.1421 byl klášter vypálen husity a jeho komunita rozprášena. Po nějaké době se mniši vrátili do polorozbořených budov, ale mohli provádět jen nejnutnější opravy. V roce 1628 proběhla přestavba konventu a postupem času došlo k mnoha dostavbám a přestavbám celého areálu. V letech 1685-1686 byla Královská kaple obestavěna třípatrovými sýpkami s hodinovou věží. Hodinový stroj odbíjí čas dodnes. Vyrostla nová prelatura, obývaná opaty, reprezentační sál a schodiště k němu. Počátkem 18 .stol. přijal nově zvolený opat Evžen Tytl do svých služeb významného architekta Blažeje Santiniho Aichela. Ten v roce 1711-1740 vyprojektoval velkolepou novostavbu konventní budovy. Tuto budovu po Santiniho smrti dokončil Kilián Ignác Dientzenhoffer. Také zde pracovali jiní významní umělci jako Matyáš Bernard Braun nebo Petr Brendl. Celý areál kláštera nikdy nebyl úplně dokončen. Roku 1785 byl klášter zrušen. Mniši mohli odejít do jiných klášterů nebo do kostelů sloužit jako kněží. V roce 1826 koupil celé klášterní panství kancléř Klement Václav Lothar Metternich. Za působení jeho a jeho potomků se Plasy staly významným kulturním a průmyslovým centrem.

Konec II. světové války uvrhl celý areál kláštera do záhuby. Po odchodu Rudé armády, která zde také sídlila, byly pozemky i budovy přidělovány různým institucím, mobiliář rozvezen, rozkraden, zničen.

Teprve v roce  1993 začíná obnova celého klášterního komplexu. Je obdivuhodné, kolik práce se stihlo do dnešní doby udělat. Většina budov má novou střešní krytinu, byly opraveny některé interiéry a hlavně byl zrenovován vodní systém pod klášterem.

Během naší prohlídky jsme procházeli křížovou chodbou zdobenou barokními freskami J. A. Pinka, F. A. Mullera a J. Kramolína. Navštívili jsme expozici secesních a barokních lékáren.  V secesních lékárenských vitrínách stály jedna vedle druhé různé nádherně zdobené lékovky, baňky, kalíšky, hmoždíře apod. Procházeli jsme knihovnou, pracovnou opata, čítárnou a zimní jídelnou, kaplí sv. Bernarda, na jejíchž bílých zdech vynikají zrestaurované fresky.  Kaple dnes slouží k pořádání  různých koncertů a svatebních obřadů. Největší dojem ve mně zanechal kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel je z velké části nádherně opravený. Hlavní oltář i postranní oltáře jsou vyzdobeny oltářními obrazy, které namaloval K. Škréta, M. Wellmann, I. Raab aj.K.Liška. Vlevo od hlavního oltáře se nachází rokoková rakev s ostatky sv. Antonína. V kostele jsou unikátní řezbářská díla: vyřezávané lavice, kazatelna, zpovědnice, nádherným dílem jsou kompletně zrestaurované varhany, pocházející z roku 1688. V závěru nemohu opomenout nádherné Santiniho samonosné schodiště s freskou J. A. Pinka. Schodiště je sice součástí prohlídky, ale vstup na něj je z bezpečnostních důvodů jen do určité výšky.  V celém areálu jsou čtyři schodiště. Všechna mají  dřevěné schody a bohatě zdobená zábradlí.

Zdaleka jsem nepopsala vše, co je možné si v klášteře Plasy prohlédnout. Při toulkách po vlastech českých se zastavte v Plasích, určitě se vám prohlídka kláštera bude líbit.

Macizaj-čtenářka
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Klášter Plasy:

Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
Klášter Plasy
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nádherné fotky ,určitě navštívíme klášter v Plasech
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé, ta lékárna mi připomíná tu v KUKSU.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásné jsou tam svatby
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles