8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koloběžka – společnice pro každou ženu

11. 08. 2023 | Fitness
Samozřejmě, koloběžka je vhodná skoro pro všechny. Na pohlaví nezáleží, každý si na ní najde to své. V tomto článku si ale povíme, proč je vhodná právě pro ženy, které mají většinou trošku jiné potřeby a tempo, než jejich protějšky. S mírnou nadsázkou by se totiž dalo říct, že koloběžka je nejlepší přítel každé ženy. Ušetří vám čas, pomůže doladit vytouženou postavu, dokáže propojit celou rodinu, je prospěšná pro vaše zdraví. Podívejme se na to zblízka.

Formování postavy


Pořídit si koloběžku je skoro jako získat fitness centrum na dvou kolech. Při jízdě na ní totiž zapojíte celé tělo, i ty partie, které ženy často trápí a stále dokola kvůli nim opakují podobné cviky, což jednoho omrzí. To se na koloběžce nestane, každou projížďku můžete zvolit jinou trasu a zábavnou formou procvičit každý sval v těle. Na první pohled by se mohlo zdát, že se při koloběhu zapojují jen dolní partie, ale není to tak. Ano, vaše nohy a zadeček dostanou pořádně zabrat – za 1 kilometr uděláte přibližně 200 dřepů, a to už se projeví. Ale kromě nich posílíte i ruce, břicho, záda a v neposlední řadě vám zanožování pomůže i při tvarování boků. Napadá vás nějaký jiný sport, který tohle dokáže? Jízda na koloběžce je skvělá pro všechny sportovní nadšenkyně, které preferují pohyb na vzduchu.

koloběžkyDoženete své ratolesti


Jakmile děti dorostou do věku, kdy zvládnou jízdu na nějakém dopravním prostředku, většina rodičů jim je pořídí.  Nejen, že je to pro ně zábava, ale také to pomůže při zdolávání delších vzdáleností. Jenže, dovednosti dětí se zlepšují a s tím i jejich vybavení a zvyšuje se jejich rychlost. Ne každé dítko je klidné a spořádaně po pár metrech čeká, aby se nevzdálilo příliš daleko a nemusel o něho mít jeho doprovod obavy. Potom jsme svědky toho, jak maminky běhají za dětmi, snaží se jim stačit, nedej bože chytit, aby nevjely do silnice. Je vám podobný výjev povědomý z vlastní zkušenosti? Ušetřete si nervy i hlasivky, pořiďte si koloběžku a budete své děti bez problému stíhat. Z koloběžky je navíc v případě potřeby snadno obsloužíte. Bez žádného složitého slézání, nebo manévrování.

Posílení pánevního dna


Svaly pánevního dna často nejsou mezi prvními, na které při touze o posílení těla myslíme, ale mají pro nás obrovský význam, který pocítíme až, když neslouží, jak by měly. Mnoho žen jejich nedostatečná funkčnost trápí a to při každodenním životě. Ochablé svaly pánevního dna jsou nejčastější příčinou inkontinence, mohou mít vliv na potíže s menstruací, otěhotněním či na vznik sexuálních poruch. Svaly pánevního dna vytvářejí oporu pro orgány břišní dutiny, jsou součástí stabilizace trupu a souvisí i s dýcháním. Poruchy jejich funkce může způsobit více faktorů – dlouhé sezení, málo pohybu, přibývající věk a také porod. Stejně jako ostatní svaly těla je i svalstvo pánevního dna potřeba pravidelně posilovat. Existuje mnoho obecných cviků, např. tzv. Kegelovy cviky, které můžete provádět v podstatě kdekoliv. Nebo vezměte koloběžku a vyrazte se provětrat ven. Koloběh totiž jako jedna z mála běžných pohybových aktivit dokáže velmi efektivně posílit i pánevní dno. Udělejte si cvičení zábavnější a spojte příjemné s užitečným. 


Celkový zdravotní přínoskoloběžky


Největší předností koloběžky je, že na ní nesedíte. Vzhledem k dnešnímu způsobu života, kdy pohybové aktivity máme nedostatek a většinu času prosedíme v práci či v autě, je koloběžka úžasný kompenzační prostředek. A co víc – stojí se při ní na jedné noze, kdy aktivujete i hluboké vrstvy svalů, které jsou velice důležité pro správný aktivní stoj. Tudíž je velice důležité nohy při jízdě střídat. Díky tomu dochází k propojení pravé a levé hemisféry, k nastartování pravolevé rovnováhy v těle.
Co asi trápí naši populaci nejčastěji, je bolest zad. Bohužel i malé děti přichází s tím, že je bolí záda. Jak je to možné? Odpověď je jednoduchá – mají málo přirozeného pohybu! Původ bolesti zad pochází většinou z nějaké nerovnováhy v našem těle. Koloběžka je neuvěřitelné komplexní pohybová aktivita. Ano, zapojujeme všechny velké svalové skupiny, jako jsou svaly zádové, svaly břišní, svaly paží, svaly na dolních končetinách a díky tomu, že se jedná o pohyb, kdy v jednu chvíli stojíme na jedné noze, zapojujeme i hluboké svaly, které jsou tak důležité pro stabilitu naší páteře. Zjednodušeně řečeno, při jízdě na koloběžce přirozeně posilujeme všechny důležité svalové skupiny.

Spojte celou rodinu


Jízdu na koloběžce zvládne každý, od malého dítěte po aktivního seniora. Je to tedy skvělý nástroj, jak zábavným způsobem sblížit celou rodinu. Vyberte správnou trasu, která bude náročností vyhovovat i tomu nejslabšímu členu rodiny, a udělejte si společný výlet. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí sportovní obuv a oblečení, na hlavu cyklistická helma. Do batůžku připravte malou svačinu, dostatek tekutin a vyrazte. Koloběžka vás podrží v podstatě v jakémkoliv terénu a při vhodné volbě cesty si každý najde to svoje. Dětem výlet zpestří zastávka na dětském hřišti či stánek se zmrzlinou, babičce návštěva zámku a vy budete mít skvělý pocit ze společné rodinné aktivity.


Zdroj, foto: KOSTKA



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !